Η Νύχτα των Μουσείων... και με χορευτικά δρώμενα

nyxta-twn-moyseiwn


Η Νύχτα των Μουσείων στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη

 

Σάββατο 14 Μαΐου 2011

18:00 - 02:00

 

Για έβδομη συνεχή χρονιά και με τη συμμετοχή μουσείων απ’όλη την Ευρώπη γιορτάζεται η Νύχτα των Μουσείων, το Σάββατο 14 Μαΐου 2011. Το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα αυτό, ανοίγει τις πόρτες του, προσκαλώντας το ευρύ κοινό, με ελεύθερη είσοδο από τις 18:00 έως και τις 02:00, σε μία ξεχωριστή βραδινή περιήγηση στους φιλόξενους χώρους του.

Οι επισκέπτες, μεταξύ άλλων, θα έχουν την ευκαιρία να περιπλανηθούν στην τρέχουσα έκθεση «Η Απαγορευμένη Πόλη του Jiang Guofang», στην οποία παρουσιάζονται 27 πίνακες -μεγάλων διαστάσεων- του Jiang Guofang, καθηγητή στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κίνας. Όλα τα έργα είναι εμπνευσμένα από την περίφημη Απαγορευμένη Πόλη του Πεκίνου και απεικονίζουν παλλακίδες, αυτοκράτορες, ανθρώπους του παλατιού, αποπνέοντας μία απόκοσμη εξωτική ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, δύο χορευτές -υπό την καθοδήγηση του Πέτρου Γάλλια- θα συμμετέχουν με χορευτικά δρώμενα σε όλους του ορόφους του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη προσκαλώντας το κοινό σε μία ασυνήθιστη και πρωτότυπη διαδραστική επίσκεψη σε μουσειακό χώρο. Ώρα έναρξης: 23:00. Το δρώμενο θα επαναληφθεί στις 00:30.

Για τους νεότερους επισκέπτες από 6 έως 12 ετών πρόκειται να οργανωθεί στις 18:00 ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατά τη διάρκεια του οποίου τα παιδιά ξεναγούνται στη μόνιμη έκθεση του Ιδρύματος Β. & Μ. Θεοχαράκη, μαθαίνοντας για τη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα ζωγράφου και εκφραστή της περίφημης Γενιάς του ’30, Σπύρου Παπαλουκά. Στη συνέχεια, ακολουθεί μύηση στη διαχείριση μίας συλλογής και στα μυστικά της προληπτικής συντήρησης των έργων τέχνης.

Eπιπλέον, στο Αμφιθέατρο του Ιδρύματος θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές προβολές της ταινίας «Κομφούκιος». Πρόκειται για ιστορική περιπέτεια που απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους και παρουσιάζει τη ζωή του διάσημου κινέζου διανοητή και κοινωνικού φιλοσόφου. Ώρες προβολών: 18:00, 20:45 και 23:30. Διάρκεια: 125’.

Ειδικά για τη βραδιά αυτή το Café Merlin θα σερβίρει special menu εμπνευσμένο από τη θεματολογία της τρέχουσας έκθεσης (noodles, spring-rolls, dim sums), ενώ το Art Shop του Ιδρύματος θα παρέχει εκπτώσεις έως και 70 % σε επιλεγμένα είδη (αφίσες, μεταξοτυπίες, κατάλογοι, διακοσμητικά αντικείμενα, puzzles).

Πληροφορίες για τη Νύχτα των Μουσείων

Ο θεσμός ξεκίνησε το 2005, με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού της Γαλλίας, συντονιστή του εορτασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η «Νύχτα των Μουσείων» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης και της UNESCO και αποτελεί δράση σε συνδυασμό με την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) την Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011.

Αποσκοπώντας στην προσέλκυση νέων ομάδων κοινού, η «Νύχτα των Μουσείων» πραγματοποιείται μία ημέρα το χρόνο, κατά την οποία τα μουσεία, που συμμετέχουν στον εορτασμό, παραμένουν ανοικτά με ελεύθερη είσοδο από τη δύση του ηλίου έως αργά μετά τα μεσάνυχτα, ενώ παράλληλα διοργανώνουν εκδηλώσεις εορταστικού χαρακτήρα.

info : Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, Β. Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, 106 71, Αθήνα  |   T: 210-3611206   |  info@theocharakis-foundation.gr  |  Ώρες λειτουργίας : Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00-18:00 Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00-21:00