Sinequanon, μια ιστορία 19 χρόνων

sinequanon-web-2

Η ομάδα χορού Sinequanon συνεργάζεται με τον Δημήτρη Δεσύλλα πάνω στο έργο Okho του Ιάνη Ξενάκη σε μια παράσταση που χαρακτηρίζεται περισσότερο συναυλία και λιγότερο χορευτικό θέαμα, στο πλαίσιο του 17ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας
Η Sinequanon από τις παλαιότερες ομάδες σύγχρονου χορού στην Ελλάδα έχει διαγράψει μια πορεία 19 χρόνων, που δεν χαρακτηρίζεται μόνο από τις εξαιρετικές δουλειές της, αλλά κυρίως από τη βασική αρχή της ομάδας να δημιουργεί συλλογικά και να λειτουργεί με αποφάσεις που λαμβάνουν από κοινού τα μέλη της. Αρχή που τηρήθηκε και ένα παράδειγμα προς μίμηση, για μια ομάδα που όλα αυτά τα χρόνια στοχεύει σαφώς στην ποιότητα και λιγότερα στα φώτα της δημοσιότητας.
Για λογαριασμό της Sinequanon, μας μίλησε ο Δημήτρης Σωτηρίου.

Η ομάδα κρουστών ΤΥΠΑΝΑ και η Sinequanon

Η παράσταση Projections είναι μια βραδιά με τα ΤΥΠΑΝΑ και η Sinequanon εμφανίζεται στο 1ο μέρος της συναυλίας σε ένα κομμάτι 13’ περίπου. Χορογραφούμε ένα έργο του Ιάνη Ξενάκη, με ζωντανούς τους τρεις μουσικούς επί σκηνής. Χορεύει όλη η ομάδα και επειδή πρόκειται για δομημένο αυτοσχεδιασμό προσπαθούμε να «πατήσουμε» πάνω στις ποιότητες της μουσικής. Το Okho είναι ένα δύσκολο έργο. ‘Οταν το παίζει ζωντανά ο Δεσύλλας, μας προκαλεί εντελώς διαφορετικά συναισθήματα από ότι όταν το ακούμε ηχογραφημένο. Αυτό το κομμάτι θα έλεγα ότι είναι έως και οδυνηρό γιατί είναι σα μια κοσμογονία και έχει μέσα του όλη αυτή τη βία της δημιουργίας, μια διαύγεια φοβερή. Οι πρόβες μας είναι πραγματικά δύσκολες…

Η ιδέα ξεκίνησε…

Από μια πρόταση της Βίκυς Μαραγκοπούλου να βρεθούμε και να συνδημιουργήσουμε επί σκηνής με τον Δημήτρη Δεσύλλα και τα κρουστά του. Πρόκειται βέβαια για μια δοκιμασμένη συνεργασία, αφού μαζί του έχουμε δουλέψει και στο παρελθόν, το 1999 (Jarden) και το 2004 (Γκαλά της ενόργανης γυμναστικής των Ολυμπιακών Αγώνων) και είναι πάντα μεγάλη χαρά να δουλεύουμε μαζί του.

Ο τρόπος που δουλεύουμε…

Δεν υπάρχει ένας χορογράφος στην ομάδα. Όλοι φέρνουμε ιδέες, τις δοκιμάζουμε, τις κρατάμε, ή τις απορρίπτουμε, προσπαθούμε δηλαδή να βάζουμε όλοι τα υλικά μας να συνομιλούν.

Η Sinequanon εκτός Αθηνών

Μετακομίσαμε στη Θεσσαλονίκη το 2010. Ήταν η ώρα της αποκέντρωσης και το έναυσμα το έδωσε ο Κρατήρας, ο χώρος που στεγαζόταν η Sinequanon, όταν γκρεμίστηκε από λάθος σε εργασίες της ΕΥΔΑΠ. Ήρθε και η πρόταση του Σωτήρη Χατζάκη να αναλάβουμε το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ..

Η εμπειρία στη Θεσσαλονίκη

Ακόμη το έδαφος εδώ είναι πιο πρόσφορο. Στην Αθήνα ήταν σα να είχε κλείσει ένας κύκλος. Στη Θεσσαλονίκη υπάρχει ένα φοβερό δυναμικό ανθρώπων και έχουμε μπει στη διαδικασία να αυτοσχεδιάζουμε και να δουλεύουμε μαζί τους. Τα πράγματα είναι λίγο πιο ανθρώπινα ακόμη..

Ένας δήμαρχος που αγαπάει το χορό..

Οι άνθρωποι εδώ διψούν για τις παραστάσεις χορού και υπάρχει ένα πεδίο δράσης ανοιχτό στην πόλη για το χορό. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε μάλιστα και ένα δήμαρχο που αγαπάει πολύ το χορό, δείχνει πρόθυμος να τον στηρίξει και διατεθειμένος μάλιστα να παραχωρήσει χώρους του Δήμου για αυτή την τέχνη.

Ο χορός σε καιρούς κρίσης

Ο χορός μπορεί να προσφέρει μια ανάσα. Εμείς δεν έχουμε την πρόθεση να μιλήσουμε πολιτικά μέσα από τη δουλειά μας… είμαστε επαναστάτες χωρίς αιτία!! Αλλά δεν είναι και λίγο να συναντιούνται οι άνθρωποι και να συντονίζονται ενεργειακά, με ειρηνική διάθεση και να ανταλλάσσουν απόψεις χωρίς να υπάρχει αλληλοσπαραγμός. Όταν η τέχνη αγγίζει την πνευματικότητα μπορεί να γίνει αυτός ο ανθρώπινος συντονισμός. Διαφορετικά, δεν πιστεύω ότι τα πολλά σχόλια μπορούν να προσφέρουν κάτι στα πράγματα έτσι όπως τα ζούμε.

Οι δράσεις στα Μουσεία και ο Κήπος του προφήτη

Έχουμε ήδη ξεκινήσει μέσα από το ΚΘΒΕ μια σειρά δράσεων με τα Μουσεία της πόλης και φτιάξαμε κάποια δρώμενα, με ωραία ανταπόκριση από τον κόσμο. Διαφορετικά κάθε φορά, ανάλογα με το Μουσείο, τα εκθέματά του, την αρχιτεκτονική του χώρου, την ώρα της ημέρας, αν είχαμε δηλαδή φυσικό φώς, ή τεχνητό. Αυτό θα συνεχιστεί και του χρόνου. Επίσης, ο «Κήπος του Προφήτη» που παρουσιάστηκε τον περασμένο Μάιο στη Μονή Λαζαριστών ως work in progress, θα τον δούμε στην ολοκληρωμένη του μορφή τον ερχόμενο χειμώνα.

 

info : Αμφιθέατρο Κάστρου, Καλαμάτα │ Πληροφορίες : Τηλ. 27210 83086 & 90886  │ ΩΡΑ 22:00  │Εισιτήρια (για  τις παραστάσεις στο Αμφιθέατρο του Κάστρου) : 20,00 € & 12,00 € (μειωμένο / φοιτητικό και β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας. Πληροφορίες για αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (VISA & MASTERCARD) Τηλ. 27210 93004 & 93047 - Φαξ: 27210 93061, ή διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ | www.kalamatadancefestival.gr

Δέσποινα Ψάλλη