Ζωή Τατόπουλος: "Εμπνέομαι από τις ζωές ανθρώπων που θαυμάζω"

zoe-tatopoulos-web

Το όνομα της Ζωής Τατόπουλος δεν ήταν γνωστό στο κοινό του χορού στη χώρα μας, μέχρι τη στιγμή που έκανε την εμφάνισή της στο ελληνικό So you think you can dance, το 2007. Γεννημένη και μεγαλωμένη στο Λος Άντζελες, η Ζωή "περπατάει" τα βήματα του χορού από μικρή ξεκινώντας με μπαλέτο, για να ανακαλύψει και να διαμορφώσει με τα χρόνια το δικό της στυλ. Το 2011 επιστρέφει στις ρίζες της, δημιουργεί την ομάδα χορού Knockturnallheads και δοκιμάζει την επαγγελματική της τύχη στην Ελλάδα, όπου η κατάσταση επηρεάζει τις επιλογές της και την έμπνευσή της. Έτσι προκύπτει και το "Σύνδεμοι - Ligaments", η πρώτη χορογραφική δουλειάς της. 

 

 

 

So you think you can dance 2008. Τι ακολούθησε μετά

Πριν την συμμετοχή στο show, είχα σταματήσει το χορό για 2 χρόνια περίπου και είχα αφοσιωθεί στις σπουδές μου. Όταν ξεκίνησε όμως το show, η όλη ενέργεια του με ώθησε στο να κάνω περισσότερα πράγματα γύρω από το χορό.  Αμέσως μετά, επέστρεψα στο  Los Angeles και αποφάσισα να συνεχίσω την καριέρα μου ως χορεύτρια. Με δέχτηκαν σε δύο πολύ καλές και γνωστές σχολές χορού και το μόνο που έκανα ήταν να χορεύω όλη μέρα! Ταυτόχρονα ξεκίνησα να διδάσκω χορό και η έμπνευση που αντλούσα από τους χορογράφους μου,  με ώθησε να θέλω να ασχοληθώ με τη χορογραφία. Μπορώ να πω πως η ευκαιρία που μου δόθηκε να δουλέψω με τόσο ταλαντούχους χορογράφους, ήταν η καλύτερη αρχή που μπορεί να κάνει κάποιος σε αυτό τον χώρο. Με έμαθαν τι σημαίνει ρίσκο. Με αντιμετώπισαν όπως αντιμετώπιζαν και τους επαγγελματίες  χορευτές. Τώρα και εγώ από αυτή τη θέση, μπορώ να πω, πως δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από να συμπαρασύρω μαζί μου εξαιρετικούς χορευτές σε αυτό το ταξίδι.

 

H ιδέα πίσω απο το "Σύνδεσμοι – Ligaments" 

Όταν επέστρεψα μόνιμα στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι, απογοητεύτηκα πολύ με την κατάσταση που επικρατούσε λόγω της κρίσης. Ο "Σύνδεσμός" είναι η ένωση μεταξύ των ιστών. Όσο διαφορετικό και αν είναι το κάθε κομμάτι αυτής της παράστασης, στην ουσία όλα συνδέονται. Αυτό που θέλω να εννοηθεί, είναι η διερεύνηση των μη φυσιολογικών κινήσεων του σώματος, με την απελευθέρωση και την ενίσχυση των συνδέσμων. Με μια μεταφορική έννοια, όλες οι χορεύτριες είναι συνεχώς συνδεδεμένες. Εφόσον είναι ενωμένες, είναι και δυνατές. Αυτός εξάλλου είναι και ο ορισμός του ‘Συνδέσμου’. Τα κορίτσια είναι ενωμένα η μια με την άλλη. Ο καθένας από εμάς, αν χάσει αυτό τον σύνδεσμό και τη ζωή, αρχίζει να είναι ασταθής και απροστάτευτος.

 

Το ύφος της χορογραφικής της δουλειάς

Μου αρέσουν οι πιο ‘σκοτεινές’ πλευρές του ανθρώπινου σώματος. Ανακαλύπτω ασυνήθιστες κινήσεις, όσο πιο αφύσικες, τόσο πιο ικανοποιημένη είμαι με το αποτέλεσμα.
Δίνω μεγάλη έμφαση στο πως μεταφερόμαστε από τη μια κίνηση στην άλλη. Είτε είναι πάρα πολύ γρήγορη, είτε ελαστική με μεγαλύτερη διάρκεια. Μεγάλωσα σε μια οικογένεια, όπου ο πατέρας μου σχεδίαζε περίεργους χαρακτήρες για ταινίες. Για κάθε χαρακτήρα που σχεδίαζε, είχα και μια χορογραφία στο μυαλό μου. Πιστεύω ότι όλη αυτή η διαδικασία με έχει επηρεάσει πολύ μέχρι σήμερα. Από τις άγριες, επιθετικές και πολύ γρήγορες κινήσεις, μεταπηδώ στις πολύ γρήγορες και ελαστικές. Μεγάλη σημασία δίνω επίσης στη μουσική. Θέλω να ταιριάζει απόλυτα σε κάθε λεπτομέρεια της κίνησης, ώστε  όποιος παρακολουθεί να ταυτίζεται με αυτό που ακούει και βλέπει. Είναι πολύ δύσκολη διαδικασία, αλλά αξίζει.

 

Η ελληνική σύγχρονη χορευτική σκηνή

΄Εχω σπουδάσει στο  Los Angeles και εκεί η εκπαίδευση διαφέρει πολύ από την ελληνική. ΄Εχω δει κάποιες παραστάσεις και μου αρέσουν οι πιο ‘ελεύθερες κινήσεις’ και η θεατρικότητα που έχουν εδώ. Εκτιμώ ιδιαίτερα τον Δημήτρη Παπαϊωάννου. Οι χορευτές του εκτελούν την ιστορία με πολύ όμορφο τρόπο. Θαυμάζω την ικανότητα του να ενσωματώνει τους χορευτές του στο concept της παράστασης απόλυτα κάθε φορά. 


Η σημαντικότητα των βραβείων

Το να κερδίζεις ένα βραβείο, είναι για μένα μεγάλη τιμή για έναν και μόνο λόγο. Παίρνω ρίσκα και παίρνοντας ρίσκα, παίρνεις και αποφάσεις. Όσο καλύπτομαι από τη δημιουργία μιας χορογραφίας, θα είμαι απόλυτα ικανοποιημένη. Οπότε όταν κερδίζω ένα βραβείο, το χαίρομαι γιατί ξέρω ότι αμερόλυπτοι άνθρωποι έχουν κατανοήσει και αποδεχτεί τη δική μου ιδέα.

 

Οι επιρροές και οι πηγές έμπνευσης 

Η έμπνευση μου έρχεται μέσα από τις ζωές ανθρώπων που θαυμάζω. Όλοι έχουν κάτι κοινό, δεν ανησυχούν για το αν θα καταφέρουν να ενταχθούν σε ένα κοινωνικό συντηρητικό σύνολο.  Δημιουργούν το δικό τους δρόμο στην επαγγελματική τους πορεία, χωρίς να ακολουθούν τους κανόνες και να μένουν μέσα στα κοινωνικά όρια. Απόλυτα επηρεάζομαι βέβαια και από τη μουσική. Το tempo και η δυναμική ενός κομματιού, μπορούν να με κάνουν να εμπνευστώ μια χορογραφία. Δεν είναι σκοπός μου να περιγράψω μια ιστορία, αλλά να καταφέρω να μεταφέρω το κοινό στη μοναδική εκείνη χορευτική στιγμή με τον καλύτερο τρόπο που μπορώ. Προτιμώ να επικεντρώνομαι στο πως θα ενωθούν οι άνθρωποι μεταξύ τους με βάση αυτό που βλέπουν, παρά να τους παρουσιάσω μια θεατρική χορευτική ιστορία.

 


info: "Σύνδεσμοι - Ligaments" ομάδα χορού Knockturnallheads  |  20-21 Ιουνίου 2012  |  Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος  |  Ώρα έναρξης : 21:00 |  Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 12€ Φοιτητικό - Μαθητικό - Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας: 210 3418579 και online:  www.mcf.gr


 

dancepress