Olivia Pickford: "Το ACB είναι από τις καλύτερες νεανικές ομάδες που έχω δουλέψει ποτέ"

olivia-pickford-web

H Olivia Pickford, είναι η χορογράφος του μπαλέτου η «Σταχτοπούτα» που θα παρουσιάσει το Athens Children's Ballet.

Με ιδιαίτερο ταλέντο και αποτελεσματικότητα στη διδασκαλία των παιδιών, αλλά και στην παιδική χορογραφία, έχει δουλέψει στο πλευρό του πρώην πρώτου χορευτή των Μπολσόι και χορογράφου Irek Mukhamedov, για το παιδικό μπαλέτο του «Ο Πρίγκιπας και ο Φτωχός». Έχει επίσης χορογραφήσει το μπαλέτο «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι» για το London Children’s Ballet, αλλά και για το Athens Children’s Ballet, το 2013.

 

Πέρσι, χορογραφήσατε τη Χιονάτη και τους 7 νάνους για το Athens Children’s Ballet. Πως ήταν αυτή η πρώτη εμπειρία σας με τα παιδιά του μπαλέτου;

Οι μικροί αυτοί χορευτές έχουν συναίσθημα και μια ικανότητα να εκφράζουν τον εαυτό τους. Η αφήγηση μιας ιστορίας μέσα από τη χορευτική τέχνη δεν είναι κάτι εύκολο αν δεν καταφέρνεις να εκφράζεις συναισθήματα και να επικοινωνείς με το κοινό. Ομολογώ όμως, ότι το Athens Children’s Ballet είναι από τις καλύτερες νεανικές ομάδες που έχω δουλέψει ποτέ σε αυτό τουλάχιστον το επίπεδο.

 

Στην Ελλάδα δεν έχουμε μακρόχρονη παράδοση στον κλασικό χορό. Πως χαρακτηρίζετε το επίπεδο των παιδιών και τις γνώσεις τους γύρω από το μπαλέτο;

Το τεχνικό τους επίπεδο είναι πολύ καλό. Αλλά νομίζω πως συχνά πιέζονται για να αποκτήσουν περισσότερη ευλυγισία και μεγαλύτερα «ανοίγματα», ενώ πολλές φορές κάποια μικρά σύνθετα βήματα είναι εξίσου σημαντικά και χρειάζονται επίσης την προσοχή τους. Η μουσικότητά τους χρειάζεται επίσης παραπάνω δουλειά. Προσωπικά, πάντα ένοιωθα μια τεράστια πίεση να σηκώνω το πόδι όλο και πιο ψηλά, μέχρι τη στιγμή που συνάντησα μια υπέροχη δασκάλα που με δίδαξε ότι το μπαλέτο είναι κάτι πολύ περισσότερο από αυτό και ότι ένα όμορφο port de bras ή μια γρήγορη πιρουέτα είναι εξίσου σημαντικά.

 

Πως ένας χορογράφος προσεγγίζει ένα νεανικό μπαλέτο σε σχέση με μια ομάδα ενήλικων χορευτών; Πως είναι να χορογραφείς τους ενήλικες και πως τα παιδιά;

Οι νεανικές ομάδες δουλεύουν συνήθως κάτω από συνθήκες πίεσης για να μάθουν τη χορογραφία σε λιγότερο χρόνο σε σχέση με μια επαγγελματική ομάδα ενηλίκων. Οι νεανικές ομάδες χορού μπορεί να έχουν και παιδιά 8 χρονών, των οποίων το χορευτικό λεξιλόγιο δεν μπορεί να είναι το ίδιο με αυτό ενός εφήβου 16 ετών. Χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος ώστε η χορογραφία να μη μετατραπεί σε ένα μάθημα εκμάθησης βημάτων. Το Athens Children’s Ballet δουλεύει με πολύ γρήγορους ρυθμούς και διαθέτει μια εξαιρετική ομάδα που έχει συνειδητοποιήσει ότι, τόσο η κεντρική ιστορία, όσο και οι ενδιάμεσες σκηνές έχουν την ίδια αξία όπως και οι σκηνές του corps de ballet.

 

Εφέτος χορογραφείτε τη Σταχτοπούτα για το ACB. Πως δουλέψατε με τα παιδιά; Ποια δημιουργική διαδικασία ακολουθήσατε;

Φτιάχνω πάντα ένα λεπτομερές πλάνο της ιστορίας που χορογραφώ, στο οποίο περιγράφω με ακρίβεια κάθε σκηνή και πάνω σε αυτό τοποθετώ χαρακτήρες και προσωπικότητες. Την πρώτη μέρα μαζί με την καλλιτεχνική διευθύντρια του ACB, τη Χριστίνα Ρόκα, τα παιδιά πέρασαν μια δεύτερη ακρόαση για να δοθεί στο καθένα ο κατάλληλος ρόλος. Σε αυτήν ακριβώς την ακρόαση διακρίνεις τους ήρωες σου και η ιστορία αρχίζει να παίρνει ζωή. Πέρσι είχαμε μια μικρή χορεύτρια που είχε το ρόλο του αυλικού, αλλά ο κωμικός αλλά και ακριβής τρόπος της ερμηνείας της, μας οδήγησε να αναπτύξουμε ένα καινούργιο ρόλο για το μπαλέτο.
Η δημιουργική διαδικασία με δυσκολεύει όταν όλα γίνονται κάτω από πίεση, αλλά αν βάλεις ζεστασιά και χιούμορ στην πρόβα, τα παιδιά στο ανταποδίδουν και η «Σταχτοπούτα» δημιουργήθηκε μέσα σε αυτό το κλίμα. Το βασικό μου μέλημα ήταν όλοι να νοιώθουν μέρος της ομάδας και ο καθένας ξεχωριστά στο ACB να συνειδητοποιεί πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του για το τελικό αποτέλεσμα.
 


info: Το μπαλέτο "Η Σταχτοπούτα" από το Athens Children's Ballet θα παρουσιαστεί στις 6 & 7 Δεκεμβρίου 2014, στο Θέατρο στο ACS-Athens. Περισσότερες πληροφορίες εδώ


 

dancepress.gr