The Performance Shop: η εμπειρία να είσαι ενεργός θεατής

lia_haraki_the_performance_shop_site_19_photo_pinelopi_gerasimou

Ένα κατάστημα πολύ διαφορετικό από τα γειτονικά του, λειτουργεί από τις 15 Ιουνίου 2018 στο εμπορικό κέντρο της Αθήνας. Ακούει στο όνομα The Performance Shop και το βασικό του εμπόρευμα είναι μια σειρά από παραστάσεις!

Το pop up κατάστημα που έχει εμπνευστεί, σχεδιάσει και επιμεληθεί η χορογράφος και περφόρμερ Λία Χαράκη και η ομάδα των συνεργατών της, εντάσσεται στην ενότητα «Άνοιγμα στην πόλη – Αθήνα» του Φεστιβάλ Αθηνών και προτείνει στη βιτρίνα του μια σειρά από δρώμενα για τον περαστικό, αλλά και έναν εκτενή κατάλογο από μία ποικιλία παραστάσεων διαφόρων μορφών, ειδών και θεματικών που δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να διαλέξει εκείνος τι επιθυμεί να παρακολουθήσει. Στο The Performance Shop ο θεατής παύει πλέον να είναι ο παθητικός παρατηρητής και παίρνει εκείνος την ευθύνη του έργου που θα πραγματοποιηθεί την εκάστοτε δεδομένη στιγμή.

«Το κατάστημα φέρνει την τέχνη που έχει ως κεντρικό σημείο το σώμα --και για αυτό δεν είναι χειροπιαστή και άρα άυλη--, στα πλαίσια της καθημερινότητας, γεφυρώνοντας την απόσταση του ανυποψίαστου θεατή με την περφόρμανς», εξηγεί η Λία Χαράκη. «Το όλο εγχείρημα γεννά πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία και ίσως για μένα, το πιο ενδιαφέρον είναι η τέχνη ως λειτούργημα. Δηλαδή, το άμεσο αντίκτυπο και αποτέλεσμα που φέρνει στη γειτονιά και στους θεατές που περνούν. Συνήθως έχει να κάνει με ένα είδος μεταμόρφωσης, κυρίως σε ενεργειακό επίπεδο».

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που προέρχονται από διαφορετικούς χώρους, καλούνται να αντιμετωπίσουν, αλλά και να προσαρμόσουν το έργο τους στη συγκεκριμένη συνθήκη που επιβάλλει ένας μη συμβατικός χώρος τέχνης --στην έν λόγω περίπτωση το κατάστημα--, όπου η διάδραση με το κοινό είναι το πρωταρχικό στοιχείο.

«Μιας και το έργο μου βασίζεται στην επαφή και τη σχέση που αναπτύσσεται με το κοινό μέσα από το χορό, πιστεύω ότι αυτός ο χώρος με φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην καθημερινότητα και τη ζωή του άλλου», λέει ο Χρήστος Μούχας που παρουσιάζει το έργο του Room for two, χορεύοντας μαζί με το μικρό κοινό του.
 

   
 

Από την πλευρά της, η νεοσύστατη κολλεκτίβα t.a.a.g, στο έργο της Demos demos επενδύει επίσης στις δυνατότητες ενεργοποίησης του θεατή, αλλά και στον ίδιο το χώρο: «Δεν μιλάμε απλώς για έναν 'μη συμβατικό' χώρο, αλλά για τους πιθανούς χώρους που μπορεί να ενεργοποιήσει η τέχνη. Στην παρούσα συνθήκη, δεν στοχεύουμε στην ανατροπή του επικοινωνιακού μοντέλου "παθητικός δέκτης / ενεργητικός πομπός". Το κάλεσμα του θεατή, έχει να κάνει με την ανάληψη μιας ευθύνης –αυτής του τι αποφασίζω να πω- και την άσκηση ενός πολύ βασικού του δικαιώματος, της ελευθερίας του λόγου. Αυτό δεν είναι από μόνο του "καλλιτεχνικό γεγονός", όμως η άσκηση του δικαιώματος έχει έναν επιτελεστικό χαρακτήρα, παίρνει διαφορετικές μορφές μέσα στον καθημερινό λόγο και ενδέχεται να έχει και ιδεολογικο-αισθητικές διαστάσεις».

Με στόχο την ενδυνάμωση της προσωπικής εμπειρίας και της εξατομίκευσής της, στις παραστάσεις του καταλόγου συμπεριλαμβάνεται και το Five Steps to Save the World, έργο δύο χορευτών και χορογράφων, της Μάρθας Πασακοπούλου και του Άρη Παπαδόπουλου. Πρόκειται για έργο με θεατή ένα μόνο άτομο: «Το έργο μας σχεδιάστηκε για το The Performance Shop και για ένα θεατή τη φορά, οι επιλογές του οποίου ενεργοποιούν το ίδιο το έργο, οδηγώντας το σε διαφορετικές εκδοχές. Η εγγύτητα σε συνδυασμό με το ‘ακατόρθωτο’ του τίτλου δημιουργούν ένα εντελώς προσωπικό δέσιμο μεταξύ θεατή-περφόρμερ».


 

Προχωρώντας στον κατάλογο βρίσκουμε την Ana Sanchez - Coblerg να κατεβαίνει από τη σκηνή και να προτείνει το J(US)T 5 REDUX, μια περιηγητική περφόρμανς στους χώρους του καταστήματος: «Η δουλειά μου σχετίζεται πάντα με τη διάδραση, ακόμη και πάνω στη σκηνή. Βέβαια, ένας μη συμβατικός χώρος δίνει περιθώριο για αλλαγές στο βαθμό της αλληλεπίδρασης: είναι άλλη η οικειότητα, αναπτύσσεται άλλη εγγύτητα και πολλά είναι εφικτά σε ένα μικρότερο χρονικό διάστημα».

Το σκεπτικό πίσω από το The Performance Shop στηρίζεται στην ιδέα του προσωπικού βιώματος, του ξαφνιάσματος του ανυποψίαστου περαστικού, της δραστηριοποίησης του θεατή που καλείται να πάρει ρόλο ενεργό, της ευκαιρίας να γνωρίσει και ο καλλιτέχνης τον θεατή και όχι μόνο το αντίστροφο. Μέσα από μια ψυχαγωγική συνθήκη ξεπηδούν σημαντικά ερωτήματα, τόσο για τον καλλιτέχνη, όσο και για τον θεατή: πως σχετίζεται η τέχνη με την καταναλωτική κοινωνία; Ένα έργο τέχνης που δεν έχει χρηστική αξία και είναι μη απτό, άυλο, μπορεί να 'αγοραστεί' και να λειτουργήσει ως προϊόν; Αν κάποτε η τέχνη προέκυπτε μέσα από την καθημερινότητα, μπορεί σήμερα να συνδεθεί με αυτήν, μέσα από ένα χώρο της καθημερινής ζωής, όπως ένα κατάστημα;
 


info: Το The Performance Shop θα παραμείνει ανοιχτό 15 Ιουνίου ως 15 Ιουλίου 2018, εκτός Κυριακών. Ωράριο λειτουργίας: ​10:00 - 21:00 (συν επιπλέον βραδινές περφόρμανς). Βρίσκεται στην οδό Μιλτιάδου 20 & Νικίου 18, Αθήνα |  Είσοδος: 5€ & 10€. Αγορά εισιτηρίων εδώ


 

Δέσποινα ΨΑΛΛΗ