Η Alexandra Waierstall... σε 13 ερωτήσεις

Noema Dance

Η Αλεξάντρα Βάγερσταλ ζει μεταξύ Ντίσελντορφ και Λευκωσίας. Η πολυεπίπεδη διαφορετικότητα αυτών των δύο πόλεων αποτυπώνεται έντονα στο χορογραφικό της έργο, που ερευνά διαπολιτισμικά θέματα, όπως για παράδειγμα τα εδαφικά ή νοητικά σύνορα.
Χορό σπούδασε στην Ολλανδία, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Dance Unlimited του Arnhem το 2006, με master στη χορογραφία. Με την ίδρυση της ομάδας της Noema Dance Works το 2005, δημιουργεί τα πρώτα της έργα στην Αθήνα και τη Λευκωσία και το 2006 παρουσιάζει τη δουλειά της στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας. Τα επόμενα χρόνια περιοδεύει και εμφανίζεται με τη Noema Dance Works σε σημαντικές σκηνές και φεστιβάλ Ευρώπης και Αμερικής. Το 2008 παίρνει μια σημαντική διάκριση από το Κέντρο Χορού nrw του Ντίσελντορφ, που γίνεται και συμπαραγωγός στα έργα της. Είναι ιδρυτικό μέλος του φεστιβάλ No Body στη Λευκωσία.

1. Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το αντικείμενο της δουλειάς σας.
    'Ορια, παγωμένος χώρος, όνειρο, αχρονικότητα, φυσικές τοπογραφίες, εσωτερικά σύνορα, απόσταση, οικειότητα, ρήξη, απόσταξη, εσωτερικός χώρος, εξωτερικός χώρος, μετέωρο, πυκνό, άδειο, σιωπή, ακινησία, έκρηξη, μεταμόρφωση

2. Στα έργα σας ο Χορός συνομιλεί με…
    ...τη στιγμή πριν απο το κάτι.

3. Η σχέση σας με άλλες Τέχνες εκτός Χορού.
    Η διαρκής σχέση του ήχου ως σιωπή ή ως πυκνότητα, το φως, τα εικαστικά ως υφή και παγωμένα ή ρευστά τοπία, ο λόγος ως αλλοιωμένη διήγηση, είναι προεκτάσεις στη διαδικασία  και την παρουσίαση των έργων μου, όπου η σωματική δύναμη και η ανθρώπινη παρουσία λειτουργούν ως καταλύτης και κύριος άξονας.

4. Ο τρόπος, ή τέχνη που εκφράζεστε πιο άνετα.
      Η σιωπή δημιουργεί ένα χώρο ετοιμότητας. Παράλληλα δημιουργεί μια απόσταση για να μπορεί να υπάρξει σφαιρική θεώρηση. Χρειάζομαι να συναντώ μέσα στη διαδικασία τη δική μου σιωπή. Μια σιωπή ως χώρο μηδέν, χώρο εκκίνησης, ταύτισης, ευθύνης και απόφασης.

5. Μια χορογραφία που θεωρείτε ως κορυφαίο έργο τέχνης.
    'Swan Lake, 4 Acts' του Raimund Hoghe

6. Σημαντική προσωπικότητα από τον κόσμο του Χορού.
    Kazuo Ohno, Pina Bausch

7. Καλλιτέχνης για σας σημαίνει…
    'Οταν το συνειδητό συναντά το ακαθόριστο.

8. Καθοριστική στιγμή για την καλλιτεχνική σας πορεία
    Ο διάλογος που είχα στα 17 μου χρόνια με τον Steve Paxton στην Κύπρο ο οποίος με ενθάρρυνε να ακολουθήσω χορό και χορογραφία όταν ήμουν έτοιμη να ακολουθήσω μουσική και Film scoring.

9. Αγαπημένο απόφθεγμα
    'Art attracts us only by what it reveals of our most secret self.' (Alfred North Whitehead)

10. Πηγές έμπνευσης
       Φιλοσοφία (Deleuze, Nancy, Benjamin), ποίηση (Rilke, Pacheco), αρχειακό υλικό / Χαρτογραφίες, λεξικά, Neuroaesthetics (Damasio, Hagendoorn), εικαστικά (Viola, Hugonnier,    Eliasson), αρχιτεκτονική (Gins + Arakawa), κινηματογράφος - documentaries (Neshat, Petit, Αγγελόπουλος, Kari, Godard) art magazines, συνεργάτες και φίλοι.

11. Τι σας «εξελίσσει» ως προσωπικότητα
      Τα ταξίδια, τα βιβλία, ο διάλογος, οι φίλοι, η τυχαία στιγμή που θα συναντήσει το βλέμμα μου σε μια καθημερινή μου διαδρομή, η διαδικασία, ο συγχρονισμός των συγκυριών

12. Τι σας απογοητεύει περισσότερο σήμερα
       Η έπαρση

13. Ένα στέκι ή Χώρος Πολιτισμού που συχνάζετε αυτή την περίοδο
       Το Tanzhaus nrw και το Κ21

info : Η Αλεξάντρα Βάγιερσταλ είναι καλεσμένη του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, όπου θα παρουσιάσει το έργο της Tomorrow in Present Tense στις 18 & 19 Ιουλίου                2010

        φωτο : Alexia Roidier

dancepress