Ο Bruno Caverna…σε 13 ερωτήσεις

Bruno Caverna 2

 Ο βραζιλιάνος Bruno Caverna είναι γνωστός ως χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος, συνδυάζοντας γνώσεις της καποέιρα, σύγχρονου χορού, ακροβατικών, contact improvisation και qi-gong. Τα πρώτα του καλλιτεχνικά βήματα τα κάνει με την καποέιρα σε ηλικία 10 ετών και ακολουθεί ο σύγχρονος χορός και η διδασκαλία. Τα τελευταία 15 χρόνια διερευνά τους τρόπους αφομοίωσης των παραπάνω τεχνικών και πως αυτοί ενσωματώνονται σε μια μέθοδο σωματικής κατανόησης, που βοηθά κυρίως το χορευτή να επεκτείνει τις δυνατότητες του. Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικές σχολές, φεστιβάλ και ομάδες χορού στην Ευρώπη και στον κόσμο.
Ως άνθρωπο τον χαρακτηρίζει το πάθος για τη δουλειά του και η χαρισματική και φιλική προσωπικότητά του. Ως επαγγελματίας εκτός καλλιτεχνικού πλαισίου, έχει ασχοληθεί με την κίνηση και το ανθρώπινο σώμα, σε ασθενείς ψυχιατρικών κλινικών, άτομα με κινητικές και διανοητικές ιδιαιτερότητες, υπερήλικες, κρατούμενους, πρόσφυγες. Ο Bruno Caverna μένει και δραστηριοποιείται πλέον στο Όσλο.


1. Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το αντικείμενο της δουλειάς σας
    Ζωή στα άκρα, απρόβλεπτο, παράδοξο, αιωνιότητα, παράνοια, αποδόμηση, οικειότητα.

2. Στα έργα σας ο Χορός συνομιλεί με…
    Με το αφηρημένο φαινόμενο της ίδιας μας της ύπαρξης, που καταρρίπτει κάθε ανάγκη για ερμηνεία και ορθολογική κατανόηση.

3. Η σχέση σας με άλλες Τέχνες εκτός Χορού
    Η μεγαλύτερη αγάπη μου ήταν πάντα ο αστείρευτος κόσμος της μουσικής. Μεγάλωσα στη Βραζιλία, μια χώρα, με τεράστια και πολύ πλούσια μουσική παράδοση. Στα πρώτα μου βήματα ακολουθούσα πιο συμβατικούς τρόπους για να δένω τους ήχους, συμπεριλαμβάνοντας καθαρούς ρυθμούς και ρυθμικά μοτίβα, ώστε να δημιουργώ ένα χώρο έμπνευσης για το χορό. Ωστόσο αυτή η σχέση άρχισε σταδιακά να εξελίσσεται προς άλλα πιο ευαίσθητα μονοπάτια μιας πιο μινιμαλιστικής και αφαιρετικής μουσικής κατανόησης και αποτίμησης. Αυτή η λεπτεπίλεπτη εξερεύνηση κορυφώθηκε τελευταία σε μια βαθιά περιέργεια γύρω από την αναπνοή, σαν την κατεξοχήν πηγή της μουσικής και της κίνησης. Μια άλλη μορφή τέχνης που ελκύει το ενδιαφέρον μου είναι η αρχιτεκτονική της Φύσης και τα περίπλοκα ελικοειδή σχήματά της.


4. Ο τρόπος, ή τέχνη που εκφράζεστε πιο άνετα
    Φυσικά μέσω της κίνησης. Οι καλύτερες στιγμές μου είναι όταν βρίσκομαι σε μια κατάσταση εντελώς απαλλαγμένη από ανύπαρκτες έγνοιες που αφορούν στη σχέση περφόρμερ – κοινού και ανεξάρτητα του γεωγραφικού σημείου της παρουσίας μου.

5. Μια χορογραφία που θεωρείτε ως κορυφαίο έργο τέχνης.
    Quiet του Arkadi Zaides

6. Σημαντική προσωπικότητα από τον κόσμο του Χορού.
    Julyen Hamilton

7. Καλλιτέχνης για σας σημαίνει…
    Εκείνος που τολμά να ξεπερνά τα όρια της τρέλας, αλλά που βρίσκει πάντα τον τρόπο να επιστρέφει πίσω.

8. Καθοριστική στιγμή για την καλλιτεχνική σας πορεία
    Η στιγμή που έφυγα από τη Βραζιλία. Στην πραγματικότητα, δεν έχω κάποια συγκεκριμένη στιγμή στην καριέρα μου που θα μπορούσα να ξεχωρίσω. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι φεύγοντας από τη Βραζιλία ήταν αναμφίβολα ένα κομβικό σημείο της ζωής μου που επηρέασε πολύ βαθιά την επαγγελματική μου ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα.

9. Αγαπημένο απόφθεγμα
    «Χρειάζονται δύο για να γνωρίσεις τον ένα» - Gregory Bateson

10. Πηγές έμπνευσης
      Θα ανέφερα μία ως τη πιο καθοριστική : τους ανθρώπους που έχουν χάσει τα λογικά τους. Νομίζω πως οι καλλιτέχνες ισορροπούν ανάμεσα στην εκκεντρικότητα και την τρέλα. Τρέφω ένα βαθύ σεβασμό για όσους υποφέρουν από ψυχικές αρρώστιες. Στη ζωή μου έχω συναντήσει ανθρώπους που η πνευματική τους κατάσταση δεν τους επέτρεπε να θεωρηθούν επίσημα καλλιτέχνες. Κι όμως, αυτοί οι άνθρωποι έχουν επιδείξει τη πιο πλούσια και την πιο εντυπωσιακή καλλιτεχνική έκφραση.

11. Τι σας «εξελίσσει» ως προσωπικότητα
      Η βεβαιότητα ότι η ποίηση είναι αθάνατη, άσχετα από το πόσο απαισιόδοξη μπορεί να δείχνει η «μεγάλη εικόνα».

12. Τι σας απογοητεύει περισσότερο σήμερα
      Ο απίστευτος χρόνος που χρειάστηκε η ανθρωπότητα για να μάθει από την ίδια της τη βλακεία

13. Ένα στέκι ή Χώρος Πολιτισμού που συχνάζετε αυτή την περίοδο
       Παρόλο που πηγαίνω συστηματικά σε διάφορα μέρη, δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο που να συχνάζω περισσότερο. Με μια ευρύτερη προοπτική, η τέχνη ανθίζει ασταμάτητα, είτε συμβαίνει σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο, είτε όχι.

 info : Ο Bruno Caverna είναι καλεσμένος του 16ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας για το σεμινάριο “Παίζοντας στα άκρα» (14 – 22 Ιουλίου 2010)

dancepress