Ο Matej Kejžar… σε 13 ερωτήσεις

matej-kejzar-1

Ο Matej Kejžar γεννήθηκε στη Σλοβενία το 1974, είναι απόφοιτος του SNDO στο Άμστερνταμ (1998) και έχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Χ-Group του P.A.R.T.S. στις Βρυξέλλες Από τότε εργάζεται στο χώρο των παραστατικών τεχνών ως χορευτής, χορογράφος και δάσκαλος. Ως χορογράφος έχει δημιουργήσει έργα σε συνεργασία με διαφορετικές εταιρείες παραγωγής και θέατρα όπως PTL, Emanat, SEAD, Cankarjev Dom, Exodos, Maska. Οι χορογραφίες του Senser, At senses at the Times και Burlesque, έχουν παρουσιαστεί σε διάφορα φεστιβάλ διεθνώς. Διδάσκει σύγχρονο χορό, αυτοσχεδιασμό και σύνθεση σε διαφορετικές σχολές και πανεπιστήμια, όπως τα: P.A.R.T.S., SEAD, SNDO, και σε επαγγελματικές ομάδες χορού, όπως οι Ultima Vez, Rosas και En Knap. Ως χορευτής έχει συνεργαστεί με τους Maja Delak (SI) και Anna Teresa de Keersmaeker (B) στην παραγωγή των Rosas του 2009. Την ίδια χρονιά ο Kejžar μετακόμισε στις Βρυξέλλες και δημιούργησε με τους Kink Kong (SI), το Loge 22 (FR) και τον Κινητήρα Στούντιο (GR) το διεθνές καλλιτεχνικό δίκτυο SPIDER.

Ο Matej Kejžar θα παρουσιάσει το σόλο του Senser  στο πλαίσιο του Διεθνούς Καλλιτεχνικού Project SPIDER.


1. Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το αντικείμενο της δουλειάς σας.
Αυτή την περίοδο με απασχολεί η ερώτηση : « Τι θα θέλατε να δείτε?» Απευθύνομαι στο θεατή. Δεν είναι προσωπικό μου ερώτημα, κατά τη διάρκεια της δημιουργίας. Σαν δημιουργός προσπαθώ για παραστάσεις που θα εναρμονίζονται με τους καιρούς μας. Επομένως, τι είδους θέατρο και παραστατικές τέχνες θα ταίριαζαν σήμερα στη σύγχρονη τέχνη? Ποιος είναι ο ρόλος και τι είδους αναφορές δίνουν πλέον βαρύτητα στις θεατρικές δουλειές ? Βέβαια, η κάθε χώρα έχει τη δική της οπτική των σύγχρονων παραστατικών τεχνών, αλλά ακόμη και αυτό… ποιος είναι ο ρόλος του "Σύγχρονου" σήμερα ?

2. Στα έργα σας ο Χορός συνομιλεί με…
…με οτιδήποτε εμπλέκεται στη δημιουργία ενός project. Από το κοινό, έως τον ατζέντη που θα μου κλείσει τα αεροπορικά μου εισιτήρια.

3. Η σχέση σας με άλλες Τέχνες εκτός Χορού.
Η ερώτηση αυτή με κάνει να σκέφτομαι… Τι είναι Τέχνη σήμερα και ποια είναι τα μυστικά της; Θα έλεγα ότι με ενδιαφέρουν όλες οι Τέχνες που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν στο τελικό προϊόν.

4. SPIDER : οι πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο νου.
Υφαίνω τον ιστό.

5. Μια χορογραφία που θεωρείτε ως κορυφαίο έργο τέχνης.
Υπάρχουν πολλές αριστουργηματικές χορογραφίες που εξυπηρετούν ένα σκοπό με τον καλύτερο τρόπο, είτε πρόκειται για σόου, είτε για ταινία, κλπ.

6. Σημαντική προσωπικότητα από τον κόσμο του Χορού.
Α! Αυτή που θα με ρωτήσει για τη δουλειά μου !

7. Καλλιτέχνης για σας σημαίνει…
Ένα άτομο με βαθιά ευαισθησία που εξετάζει προσεκτικά κάθε είδους επικοινωνία.

8. Καθοριστική στιγμή για την καλλιτεχνική σας πορεία
Ίσως μπορώ να απαντήσω σε ένα ή δύο χρόνια. Δεν έχει έρθει ακόμη αυτή η στιγμή!

9. Αγαπημένο απόφθεγμα
Τι θα ήθελες να δεις;

10. Πηγές έμπνευσης
Σχεδόν οτιδήποτε γύρω μου.

11. Τι σας «εξελίσσει» ως προσωπικότητα
Η προσπάθεια να οργανώνω σωστά τα ραντεβού μου !

12. Τι σας απογοητεύει περισσότερο σήμερα ;
Που κάθε φορά που μπαίνω στο αεροπλάνο, εξακολουθώ να φοβάμαι. Και ακόμη δεν έχω καταφέρει να απαλλαγώ από αυτό.

13. Ένα στέκι ή Χώρος Πολιτισμού που συχνάζετε αυτή τη περίοδο
Υπάρχει ελάχιστος ελεύθερος χρόνος για κάτι τέτοιο.

infoSenser 2010  | 29 και 31 Οκτωβρίου 2010  | ώρα 21:30 και 20:30 αντίστοιχα | Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα, τηλ. 210 3418 550 |  www.mcf.gr


 

dancepress