Yasmeen Godder…σε 13 ερωτήσεις

yasmeen_godder_portrait_by_daniel_tchetchikweb-1

Γεννημένη στην Ιερουσαλήμ, αλλά μεγαλωμένη στη Νέα Υόρκη, η Yasmeen Godder θεωρείται σήμερα από τις πιο δυναμικές και δημοφιλείς παρουσίες του σύγχρονου ισραηλινού χορού. Σε δεύτερη εμφάνισή της στην Ελλάδα, αυτή τη φορά θα παρουσιάσει το έργο της Love Fire, μια πολύ προσωπική της προσέγγιση στον κόσμο του Βάλς. Η ίδια έχει πει, ότι το βάλς ως μουσική, δεν είναι ένα είδος που την άγγιζε ποτέ ιδιαίτερα και αυτή ήταν και η πρόκλησή της στη συγκεκριμένη δουλειά της, ο τρόπος δηλαδή που θα εύρισκε ώστε να «συνδεθεί» με αυτό.

1. Λέξεις κλειδιά που χαρακτηρίζουν το αντικείμενο της δουλειάς σας.
Ρομαντισμός, χάνω τον έλεγχο, ανιμαλισμός, ρόλοι των φύλων, σύνδεση, αποσύνδεση, πολιτιστική προσδοκία, οπτικές επαφές, πάθος, συνδεσιμότητα, περφόρμανς, χιούμορ.


2. Waltz : οι πρώτες λέξεις που σας έρχονται στο νου..
Οι πρώτες εικόνες είναι αυτές μιας μεγάλης αίθουσας με ζευγάρια άνδρες και γυναίκες να στροβιλίζονται με αέρινα μακριά φορέματα. Ένα είδος ευρωπαϊκής αίσθησης πολιτισμού και μεγαλοπρέπειας. Ακριβώς με αυτή την εικόνα όμως, δεν κατάφερνα ποτέ να ταυτιστώ και με έκανε να νοιώθω άβολα. Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω ακούγοντας βάλς και προσπαθώντας να ανιχνεύσω τη δική μου εκδοχή. Και παρόλο που γνωρίζω την ιστορία αυτής της μουσικής, προσπάθησα να βρω τη δική μου ιδιαίτερη αίσθηση μέσα από τις μεσανατολικές μου επιρροές, τη σύγχρονη κουλτούρα μου και τους προσωπικούς μου συνειρμούς.

 

3. Ο χορός στα έργα σας συνομιλεί με…
Πολιτιστικά ζητήματα, όπως για παράδειγμα, τι είναι υψηλός πολιτισμός; Και τι είναι ταπεινός πολιτισμός ; Συνομιλεί με τις οπτικές τέχνες, τις ταινίες και τη μόδα και με την περφόρμανς σα μορφή τέχνης που χρειάζεται την πρόκληση, τη διερώτηση, το παιχνίδι.


4. Ένα στοιχείο που πάντα επαναλαμβάνεται στις δουλειές σας ;
Η έντονη ανάγκη μου να συναλλαγώ με το ανθρώπινο συναίσθημα, τις αντιφάσεις του, τις συνειδητές και ασυνείδητες εκφράσεις του, τον αντίκτυπό του στο σώμα, τη φωνή και το πρόσωπο, έτσι όπως αυτό μπαίνει στο παιχνίδι σύμφωνα με τις κοινωνικές προσδοκίες και να παρατηρήσω τη διαφορά και μερικές φορές την αντιφατική πολιτισμική ερμηνεία του.


5. Η σχέση σας με τις άλλες τέχνες, εκτός χορού
Στο Love Fire συνεργάζομαι με τον visual artist Yochai Matos που είναι γνωστός στο Τελ-Αβίβ για την guerilla τέχνη του και τις εκθέσεις του σε γκαλερί με εγκαταστάσεις, ο οποίος ακολουθεί τη χορογραφία έως το τέλος της. Θα έλεγα, ότι εκτός από το να εμπνέομαι από άλλες τέχνες και καλλιτέχνες, απολαμβάνω περισσότερο να συνεργάζομαι με καλλιτέχνες διαφορετικών τομέων και να βρίσκουμε μαζί έναν ενδιαφέροντα και γόνιμο διάλογο, που συνεισφέρει στην κατανόησή μου για αυτό που κάνω.


6. Μια χορογραφία που θεωρείτε ως κορυφαίο έργο τέχνης.
Το Fase, της Anna Teresa de Keersmaeker


7. Σημαντική προσωπικότητα από τον κόσμο του Χορού.
Η πορτογαλέζα Vera Mantero, που έχω χρόνια να τη συναντήσω, είναι από τους ανθρώπους που με γοητεύουν σαν performer. Η Mantero είχε μια καθοριστική επιρροή στο ξεκίνημά μου ως χορογράφος.


8. Καλλιτέχνης για σας σημαίνει…
Κάποιος που νοιώθει την ανάγκη να εκφράσει κάτι από τον εαυτό του χρησιμοποιώντας ένα μέσο.

 

9. Καθοριστική στιγμή για την καλλιτεχνική σας πορεία
Δεν είμαι σίγουρη ότι πρόκειται για την πιο καθοριστική, αλλά το 2008 προσκλήθηκα σε φεστιβάλ της Pina Bausch, για το έργο μου "I'm Mean, I Am". Μόνο και μόνο η πρόσκληση από εκείνη, η γνωριμία μου μαζί της, το ότι είδε και ανταποκρίθηκε στη δουλειά μου, ήταν μια εξαιρετικά σημαντική και προσωπικά σπουδαία στιγμή της ζωής μου.

10. Πηγές έμπνευσης
Εμπνέομαι από το κάθε τι, ιδιαίτερα από τις πλαστικές τέχνες, τον κινηματογράφο και από τους ανθρώπους που εργάζομαι μαζί τους.


11. Τι σας «εξελίσσει» ως προσωπικότητα
Μια ατελείωτη περιέργεια, η συνεχής ανάγκη μου να εξερευνώ, να νοιώθω την πρόκληση.


12. Τι σας απογοητεύει περισσότερο σήμερα
Όταν νοιώθω ότι το δυναμικό ενός ανθρώπου που θα μπορούσε να εξελιχθεί σπουδαία και να έχει θετική επιρροή κοινωνικά, πολιτικά και καλλιτεχνικά, ανακόπτεται εξ αιτίας της κοντόφθαλμης οπτικής των ανθρώπων της εξουσίας.


13. Ένα στέκι ή Χώρος Πολιτισμού που συχνάζετε αυτή τη περίοδο
Τελευταία έχω δώσει παραστάσεις στο Kitchen, της Νέας Υόρκης. Είναι ένα θέατρο και γκαλερί μαζί, που ο προγραμματισμός τους περιλαμβάνει cutting edge theater, performances, μουσική και χορό. Είναι ένας ωραίος, βιομηχανικός χώρος με πολύ κόσμο, που μου αρέσει να βρίσκομαι εκεί τόσο ως performer, όσο και σα θεατής.


info : “Love Fire” – 27 & 28 Νοεμβρίου 2010 │ Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550 │ώρα 20:30 │εισιτήρια: 20€, φοιτητικό, κάτοχοι κάρτας ανεργίας & πολυτέκνων: 15€ - Πακέτο εισιτηρίων και για τις τρεις παραστάσεις: 50€ │www.mcf.gr
 

dancepress