"Παπαγάλοι στο βυθό" - Ελπίδα Ορφανίδου

elpida-orfanidou_web--2

Η Ελπίδα Ορφανίδου συστήνεται στο ελληνικό κοινό μέσα από τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αθηνών με το σόλο της Παπαγάλοι στο βυθό. Με μια δόση υπερρεαλισμού, όπως αποτυπώνεται και στον τίτλο, θα επιχειρήσει να μεταφέρει στο κοινό τις εμπειρίες της από την περιπέτεια στον κόσμο της κίνησης, σε μια περφόρμανς από την οποία δεν λείπει η χρήση της φωνής και οι εκφράσεις του προσώπου. Όπως η ίδια αναφέρει: «Μου αρέσει να χρησιμοποιώ τα χέρια μου και να φτιάχνω πράγματα .... μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες εργασίες είναι αυτές που ξεκινούν από μια πηγαία ανάγκη για δράση. Η τέχνη είναι ελεύθερη, ξεδιάντροπη, ανεύθυνη. Παραμένω στο απλό και δημιουργώ το σύνθετο εάν αυτό είναι αναγκαίο. Και το περιττό είναι στην ουσία πολύ αναγκαίο.  Στο τέλος, τα πάντα μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα απλό στοιχείο, στο οποίο ένα άτομο μπορεί να στηρίξει την ύπαρξη του: την ικανότητα να αγαπάς.»                                                                

Η Ελπίδα Ορφανίδου γεννήθηκε το 1981 στο Βερολίνο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε χορό  και χορογραφία στην Αθήνα, στη σχολή της Δέσποινας Γρηγοριάδου, στο Άρνεμ, στο Εθνικό Χορογραφικό Κέντρο του Μονπελιέ και στο Central School of Speech and Drama στο Λονδίνο. Είναι επίσης πτυχιούχος πιάνου και Φαρμακευτικής. Για τις σπουδές της στο εξωτερικό υπήρξε υπότροφος του Ι.Κ.Υ και το 2009 έλαβε την υποτροφία DanceWEB στο Impulstanz Festival στη Βιέννη (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση). Έχει παρουσιάσει δουλειές της στο Βερολίνο (Tanztage Festival 2011), στη Βιέννη (Scores No.2, Tanzquartier Wien,2010), στο Λονδίνο (In/scissions Festival 2008) και στο Παρίσι (Les Jeudis, Centre Pompidou 2008), ενώ τον Αύγουστο του 2010 ξεκίνησε μαζί με τη Βασιλική Μουτεβελή και τη Βασιλική Φίλιου το πρότζεκτ Operated Forest. Ως περφόρμερ έχει εργαστεί μεταξύ άλλων με τους Hermann Heisig, Tim Etchells, Meg Stuart.


Σύλληψη – Ερμηνεία – Μουσική επιμέλεια: Ελπίδα Ορφανίδου
Δραματουργία: Βασιλική Μουτεβελή
Φωτισμοί: Βαλεντίνα Ταμιωλάκη
Κοστούμια: Hiroaki Kanai

info : Πειραιώς 260, Ταύρος, Κτίριο Ε , τηλ. 210 928 29 00  |   ΩΡΑ:  21:00  |  Εισιτήρια  :  20€, 10€ (Φοιτητικό), 10€ (ΑΜΕΑ)  | www.greekfestival.gr

dancepress