" 3 mountains not to climb" - Synthesis 748 company

synthesis-748-web-1--2

Η ομάδα SYNTHESIS 748 COMPANY του Σπύρου Κουβαρά και της Κορίνας Κοτσίρη, στα πλαίσια του τρίμηνου residency στο Εθνικό Κέντρο Χορού της Γαλλίας ( CND) στο Παρίσι, παρουσιάζει σε μορφή Work in Progress την παραγωγή της " 3 mountains not to climb ", στο ομώνυμο κέντρο.

Ο Νίτσε στο έργο του « Η Γέννηση της Τραγωδίας », βλέπει την ανέλιξη της τέχνης συνυφασμένη με την διαλεκτική σχέση του Απολλώνιου και του Διονυσιακού στοιχείου, ή αλλιώς του ονείρου και της μέθης. Η παράσταση που ουδόλως σχετίζεται με την αναπαράσταση του έργου του Νίτσε, είναι ένα έργο που προσεγγίζει με βαθύτητα τα όρια της μοναξιάς, της πραγματικότητας και της ψευδαίσθησης. Είναι μεν ένα έργο σκοτεινό, εμπεριέχει όμως ένα λυτρωτικό συναίσθημα κι ένα εκμυστηρευτικό ψιθύρισμα για την άνοδο και την πτώση της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο χορογράφος εστιάζει σε δυο σημεία: Στη δυαδικότητα ονείρου-μέθης και στη διάσπαση της αρχής της εξατομίκευσης, μελετώντας παράλληλα την αδυναμία του σύγχρονου ανθρώπου να αντιμετωπίσει το αναπόφευκτο και τα πραγματικά του συναισθήματα.

Το « 3 mountains not to climb », προτάσσει καταρχήν τη δύναμη των συνειρμών και του κολάζ. Ενορχηστρωμένη με μεγάλη ακρίβεια, αυτή η ηχητική και πλαστική απεικόνιση του χώρου από το σώμα, χαρακτηρίζεται από πολλαπλές καταχωρήσεις του δυνατού. Μια υποβολή εκθέσεων ανάμεσα  στην παρουσία και την απουσία, στη διαφάνεια και την αδιαφάνεια, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.

Το έργο θα κάνει την πρεμιέρα του το Δεκέμβριο του 2011, στο Παρίσι.

Χορογραφία,  Σκηνική Σύνθεση: Σπύρος Κουβαράς
Πρωτότυπη Μουσική : Γιώργος Κουβαράς
Ερμηνευτές: Σπύρος Κουβαράς, Κορίνα Κοτσίρη, Λίνα Ιωαννίδου
Σχεδιασμός Φωτισμών : Milos Torbica

Παραγωγή: Synthesis 748 Company
Συμπαραγωγή: Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού, Γαλλικό Εθνικό Κέντρο Χορού, European Cultural Foundation, Δήμος Ivry- sur- Seine, Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού (εν αναμονή),  Espace Château Landon του Παρισιού

Ο Σπύρος Κουβαράς μιλά για τη δουλειά του :

Η δουλειά μου εξετάζει εννοιολογικά ζητήματα σχετικά με την ανθρώπινη φύση, μέσω της εξερεύνησης του τραγικού και πολιτικού σώματος στη σκηνή. Εστιάζω στις σχεσιακές εντάσεις μεταξύ αντίληψης, χώρου και υποκειμενικότητας στην σύγχρονη εποχή. Με ενδιαφέρουν γενικά οι συγκρούσεις, οι αντιθέσεις, καθώς και τα δίπολα και η διαλεκτική τους σχέση: Ατομικό-κοινωνικό, εξουσιαστής-εξουσιαζόμενος,  συνειδητό-ασυνείδητο, μερικό-ολικό. Στην χορογραφική μου έρευνα, με ενδιαφέρουν αφενός η μηχανιστική προσέγγιση της  κίνησης, η καθαρή φυσικότητα της και αφετέρου η σχέση-προσέγγιση του σύγχρονου χορού με τα εικαστικά  και την σύγχρονη μουσική. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ το σώμα σαν καμβά, σαν αφηρημένη επιφάνεια, η κίνηση να βρίσκεται μέσα στην εικόνα και να είναι η κίνηση αυτή που δονεί την εικόνα. Συνηθίζω  να « σχεδιάζω » σώματα στο χώρο, να « σχεδιάζω» ατμόσφαιρες, να δημιουργώ κόσμους που ανοίγουν  διανοητικά πεδία και χώρους. Χώροι που όπως οι χορευτές, τίθονται και αυτοί συνεχώς σε κίνηση. Τα έργα μου δεν διηγούνται ιστορίες. Πρόκειται από την μεριά μου, για τοποθετήσεις σωμάτων, υλικών και αντικειμένων μέσα στο χώρο και από την μεριά του θεατή, να πάρει το χρόνο του να κοιτάξει, να σκεφτεί, να αισθανθεί. Θέλω να δώσω στο κοινό έναν πιο εγκεφαλικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων, μια διαφορετική ιδέα ενατένισης. Εστιάζω λοιπόν στην αισθητική εμπειρία του θεατή και στο πως αυτή θα  ανακαλέσει το υποσυνείδητο του, θέλοντας τα έργα μου να είναι περισσότερο «παραστάσεις που χορεύουν» και λιγότερο παραστάσεις χορού…

info : CND - 1, rue Victor Hugo 93507 Pantin cedex (Paris) France - Métro: Hoche │ 

 

dancepress