"Babel [words]" - EASTMAN, Sidi Larbi Chearkaoui

eastman---sidi-larbi-cherkaoui_babel-words_54--koen-broos-web--2

Χτίζοντας και γκρεμίζοντας αόρατους πύργους, μέσα στο ευρηματικό σκηνικό του Antony Gormley, μια παλλόμενη ανθρωπότητα, σκληρή, τρυφερή, ολοζώντανη και σε όλο της το μεγαλείο, ξαναζεί επί σκηνής μια Βαβέλ αντεστραμμένη, μια Βαβέλ των ονείρων, της συμφιλίωσης και της συμβίωσης• μια Βαβέλ πολύχρωμη και πολυφωνική σαν το ανομοιογενές πλήθος του Πλανήτη. Σ’ αυτή την παράξενη χώρα, την ασυνεννοησία καταργεί η ευεργετική παρέμβαση της μουσικής. Βαθυστόχαστη και ταυτόχρονα ανάλαφρη, πολιτική, κωμική, πικρή, αυθεντική και ανθρώπινη, η παράσταση Babel(words) που υπογράφουν από κοινού ο Sidi Larbi Cherkaoui και ο Damien Jalet ανήκει σ’ αυτό το είδος έργων τέχνης που μπορούν να κάνουν ένα θεατή να νιώσει περήφανος που ανήκει στο ανθρώπινο είδος. 

Ο Sidi Larbi Cherkaoui είναι γνωστός στο ελληνικό κοινό, ως το «παιδί-θαύμα» της βελγικής σκηνής. Ο Damien Jalet, συνεργάτης πολλών χρόνων του Cherkaoui, μας είναι γνωστός από το D’avant, που παρουσιάστηκε (επί Παραολυμπιακών) το 2004.

Χορογραφία: Sidi Larbi Cherkaoui και Damien Jalet
Σχεδιασμός σκηνικού: Antony Gormley
Βοηθός χορογράφου: Nienke Reehorst
Σχεδιασμός κοστουμιών: Alexandra Gilbert
Σχεδιασμός φωτισμού: Adam Carrée
Δραματουργός: Lou Cope
Συνδημιουργήθηκε και ερμηνεύεται από τους: Navala Chaudhari, Francis Ducharme, Darryl E. Woods, Jon Filip Fahlstrom, Damien Fournier, Ben Fury, Paea Leach, Christine Leboutte, Ulrika Kinn Svensson, Kazutomi Kozuki, Sandra Delgadillo Porcel, James O'Hara και Helder Seabra
Μουσικοί: Patrizia Bovi, Mahabub Khan, Sattar Khan, Gabriele Miracle και Shogo Yoshii (Κόντο)
Σύμβουλος παραδοσιακής τουρκικής μουσικής: Fahrettin Yarkin
Διάρκεια παράστασης: 100’


Ο Sidi Larbi Cherkaoui (Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι) στα 35 του θεωρείται ήδη από τους πιο διάσημους χορογράφους. Ξεκίνησε ως χορευτής σε τηλεοπτικά σόου, συνέχισε με σπουδές στη σχολή P.A.R.T.S. της Anne Teresa De Keersmaeker, και δεν έχει σταματήσει να μαθητεύει κοντά σε σημαντικούς δασκάλους σε δυτικές και ανατολικές τεχνικές κίνησης. Το 1995 διακρίθηκε σε διαγωνισμό για το καλύτερο βελγικό σόλο που οργάνωσε ο Alain Platel. Στη συνέχεια ο Platel του ζήτησε να συνεργαστεί με την κολεκτίβα Les ballets C de la B στη δημιουργία του Iets op Bach (1997-1998) με το οποίο περιόδευσε σε όλο τον κόσμο. Για το Rien de Rien (2000), την πρώτη του χορογραφία, τιμήθηκε με το βραβείο Nijinski 2002 ως ο πιο πολλά υποσχόμενος νέος χορογράφος. Την ίδια χρονιά ο Wim Vandekeybus χορογραφεί γι’ αυτόν το σόλο It για την Αβινιόν. Ακολουθεί το D’avant που ο Cherkaoui χορογράφησε μαζί με τους Damien Jalet, Lyc Dunberry και Juan Kruz Diaz de Garaio Esnaola για τη Schaubühne, τότε υπό τη διεύθυνση της Sasha Waltz, το οποίο παρουσιάστηκε και στην Αθήνα στο πλαίσιο του
πολιτιστικού προγράμματος των Παραολυμπιακών Αγώνων.

Με το Foi (2003, les ballets C de la B σε συνεργασία με την Capilla Flamenca), από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις των τελευταίων χρόνων στην Ευρώπη, διερευνά το θέμα της πίστης, της μισαλλοδοξίας και της ανοχής της διαφορετικότητας. Το 2004 παρουσιάζει στην Αβινιόν μετά από ανάθεση από το φεστιβάλ τη χορογραφία Tempus Fugit (les ballets C de la B). Το 2005 χορογράφησε από κοινού και συνερμήνευσε με τον Akram Khan το Zero Degrees με θέμα τη μεικτή πολιτιστική ταυτότητα, και το 2006 σε συνεργασία με τον Nicolas Vladyslav το Corpus Bach. Έχει χορογραφήσει επίσης για το Ballet du Grand Théâtre de Genève και για τα Ballets de Monte-Carlo και για το Cedar Lake Contemporary Ballet μεταξύ άλλων. To 2007 ξεκίνησε η συνεργασία του με το Toneelhuis στην Αμβέρσα, ένα σχήμα έξι φιλοξενούμενων καλλιτεχνών με διευθυντή τον Guy Cassiers. Για το Toneelhuis ο Cherkaoui χορογράφησε τα Myth (2007) και Origine (2008). Το Sutra (2008), το οποίο είδαμε και στην Αθήνα, έκανε πρεμιέρα στο Sadler’s Wells όπου ο Cherkaoui έχει ανακηρυχθεί μόνιμος φιλοξενούμενος καλλιτέχνης. Το 2010 ίδρυσε το όχημα παραγωγής των έργων του, την ομάδα Eastman, με την οποία συνεχίζει να είναι φιλοξενούμενος καλλιτέχνης στο Toneelhuis.

Ο Cherkaoui συνδυάζει με ευκολία διαφορετικές τεχνικές και γεφυρώνει με ευαισθησία τις αποκλίνουσες πολιτιστικές καταβολές του ίδιου και των συνεργατών του. Η συνύπαρξη τηςμεσαιωνικής πολυφωνικής μουσικής με το σύγχρονο χορό τον γοητεύει και έχει την ιδιαίτερη ικανότητα να εκπλήσσει το θεατή με τις πιο απρόσμενες κινήσεις του σώματος. O Sidi Larbi Cherkaoui έχει εμφανιστεί στο 13ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας το 2007 με τη χορογραφία του Myth.

Ο Damien Jalet (Νταμιάν Ζαλέ) κατάγεται από τη Γαλλία και το Βέλγιο. Μετά από τις σπουδές του στο I.N.S.A.S. (Institut National Supérieur des Arts du Spectacle, Βρυξέλλες) στράφηκε στο σύγχρονο χορό συνεχίζοντας τις σπουδές του στο Βέλγιο και την Νέα Υόρκη. Άρχισε να εργάζεται ως χορευτής με τον Βιμ Βαντεκέυμπους στην παράσταση The Day of Heaven and Hell (1998) και έχει χορέψει για χορογράφους όπως ο Τεντ Στόφερ και η Κριστίν Ντε Σμετ. Το 2000 ξεκίνησε η στενή συνεργασία του με τον Sidi Larbi Cherkaoui στο πλαίσιο της ομάδας Les ballets C de la B. Δημιούργησαν μαζί τα Rien de rien (2000), Foi (2003), Tempus Fugit (2004), και Myth (2007). Το 2002 χορογράφησε το D'avant σε συνεργασία με τους Sidi Larbi Cherkaoui, ΛυκΝτάνμπερρυ και Χουαν Κρουζ Ντίαζ δε Γκαράιο Εσνάολα. Αυτό το έργο περιοδεύει ακόμα ανά τον κόσμο ως μέρος του ρεπερτορίου της ομάδας Sasha Waltz and Guests, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκε. Ο Damien Jalet έχει συνυπογράψει ταινίες χορού και έχει συνεργαστεί σε κοινά εγχειρήματα με πολλούς σημαντικούς καλλιτέχνες: με χορογράφους (όπως η Erna Ómarsdóttir), κινηματογραφιστές (όπως η εταιρία Dumspiro), σκηνοθέτες θεάτρου (όπως ο Αρτύρ Νοζυσιέλ), μουσικούς (όπως ο Κρίσταν Φέννεζ) κ.ά.
 

info : Αμφιθέατρο Κάστρου, Καλαμάτα │ Πληροφορίες : Τηλ. 27210 83086 & 90886  │ ΩΡΑ 22:00  │Εισιτήρια (για  τις παραστάσεις στο Αμφιθέατρο του Κάστρου) : 20,00 € & 12,00 € (μειωμένο / φοιτητικό και β΄ ζώνη περιορισμένης ορατότητας. Πληροφορίες για αγορά μέσω πιστωτικών καρτών (VISA & MASTERCARD) Τηλ. 27210 93004 & 93047 - Φαξ: 27210 93061, ή διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ  | www.kalamatadancefestival.gr

dancepress