"Dissection Puzzle" - Κώστας Κέκης

dissection-puzzle1-web

 

Το Dissection Puzzle είναι μία ζωντανή δράση που δημιουργείται αυτοστιγμεί και διαδραματίζεται γύρω από ένα σόλο. Το σόλο λειτουργεί ως δόλωμα προκειμένου να συμβεί η δράση.Το παρόν κομμάτι προσπαθεί να δημιουργήσει ένα είδος μυστηριακής, ήσυχης και λεπτής ατμόσφαιρας διανοητικής και συναισθηματικής προσήλωσης. Προσπαθεί επίσης να προκαλέσει παραδοσιακές οπτικές της περφόρμανς. Οι θεατές μοιράζονται το χώρο με την ερμηνεύτρια-έκθεμα. Με αυτόν τον τρόπο η μετακίνηση των θεατών είναι ελεύθερη και συνθέτει επιτόπου το κομμάτι χωρικά και χορογραφικά. Έτσι η ερμηνεύτρια-έκθεμα τοποθετείται σε δευτερεύον επίπεδο χάνοντας καθετί το τελετουργικό και επιδειξιακό προσφέροντας χώρο σε έναν δραστήριο θεατή. Πρόκειται για ένα πολύ λεπτό πείραμα το οποίο πραγματεύεται το ρόλο του ερμηνευτή και εκείνου του θεατή, την ισότητα και το σεβασμό κάθε ρόλου στον παραστατικό χώρο, τη δημιουργία περιβάλλοντος και ατμόσφαιρας, την ελευθερία της επιλογής και άλλα παράξενα συναισθήματα.


Ιδέα, σκηνοθεσία και ηχητικό περιβάλλον: Κώστας Κέκης
Δημιουργία: Κώστας Κέκης και Marie-Louise Nielsen
Ερμηνεία: Marie-Louise Nielsen

 

Η Marie-Louise Nielsen γεννήθηκε το 1984 στη Δανία και είναι χορεύτρια σύγχρονου χορού και δημιουργός. Έχει εκπαιδευτεί στη Σχολή Σύγχρονου Χορού της Κοπεγχάγης και στο Salzburg Experimental Academy of Dance στην Αυστρία. Επίσης παρακολούθησε μαθήματα χορού στο Tisch School of the Arts, New York University στις ΗΠΑ στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής.
Έχει χορέψει σε διάφορα μέρη συμπεριλαμβανομένης της Εθνικής Πινακοθήκης της Δανίας και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τους Moa Hanssen, Zsuzsa Rozsavölgyi, Matej Kejzar, Ori Flomin, Todd Williams και Søren Linding Urup. Επίσης έχει συνεργαστεί με τη Libby Farr ως βοηθός χορογράφου. Δημιουργεί το προσωπικό της έργο από το 2009, είτε μόνη ή στα πλαίσια συνεργασιών. Οι χορογραφίες και τα βίντεό της έχουν παρουσιαστεί στην Αυστρία και στην Κοπεγχάγη. Στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί από το Συμβούλιο Τεχνών της Δανίας, το πρόγραμμα “Carlsberg Idea Scholarship”, το ίδρυμα “The Tuborg Foundation”, και το Συμβούλιο Παραστατικών Τεχνών της Κοπεγχάγης. Είναι μέλος των MomAndDadPERFORMANCE και Trigger Track Collective.

Ο Κώστας Κέκης γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης & Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κέρκυρα. Επίσης κατέχει δίπλωμα στο Χορό και στη Χορογραφία από το Salzburg Experimental Academy of Dance (SEAD).
Έχει παρακολουθήσει σε τακτική βάση μαθήματα σε διάφορες σωματικές και χορευτικές τεχνικές, καθώς επίσης σύνθεση και χορογραφία. Εκτός από το SEAD, έχει παρακολουθήσει μαθήματα στο New York University Tisch School of Arts (2010) στα πλαίσια προγράμματος ανταλλαγής, ενώ ξεκίνησε την επαγγελματική του παιδεία στο χορό στη Σχολή Χορού Ραλλού Μάνου. Επίσης του προσφέρθηκε η υποτροφία DanceWeb για το διεθνές φεστιβάλ χορού Impulstanz 2010. Έχει χορέψει διεθνώς για τους Moa Hanssen, Ori Flomin, Anna McRae, Matej Kejzar, Oleg Soulimenko, Ίρις Καραγιάν και με την Trigger Track Collective. Το προσωπικό του καλλιτεχνικό έργο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τα «80 m/min» (2010-2011), «What u lookin’ at» (2009), «Decepticons» (2009), «Dissection puzzle» (2009). Εχει δουλέψει ως βοηθός χορογράφου με την Anna Mc Rae. Σήμερα ο Κώστας Κέκης ζει μεταξύ Αθήνας και Βιέννης και εργάζεται ως χορευτής και δημιουργός, ενώ είναι ιδιαίτερα δραστήριος με την Trigger Track Collective, της οποίας είναι μέλος και συνιδρυτής.
Η τελευταία του δουλειά, «80m/min», παρουσιάστηκε στο φεστιβάλ New Faces New Dances 2011 (Σάλτσμπουργκ) ενώ στην Ελλάδα παρουσιάζεται στην Αθήνα στο φεστιβάλ Nova Pars το Σεπτέμβριο 2011 με την οικονομική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωαννου Φ. Κωστοπουλου και την υλική υποστήριξη του Κέντρου Χορού Ισιδώρας και Ραϋμόνδου Ντάνκαν. Το καλοκαίρι του 2011 συνεργάστηκε σε residency στο χώρο WUK στη Βιέννη με τον Quim Bigas Bassart για τη δημιουργία ενός νέου ντουέτου με τίτλο Brunswick Centre 1970s, το οποίο θα παρουσιαστεί στη Βιέννη το Νοέμβριο του 2011. Επίσης θα δουλέψει στη νέα παραγωγή της Trigger Track Collective που θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2012.


info : Χώρος Πολιτισμού ABOUT, Μιαούλη 18, 105 54, Ψυρρή,  Αθήνα  |  ώρα 21:30  |  είσοδος 8 €  | τηλ. 210 3314480

dancepress