"Σπάρτακος" - Grigorovich Ballet Theatre of Russia

02spartakos-new-2-web--5

Ο σπουδαιότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι,  έρχεται στην Ελλάδα με τη δική του ομάδα το Grigorovich Ballet Theatre of Russia και με τη συνοδεία  70 συντελεστών για να παρουσιάσει την ιστορική χορογραφία του για το δούλο μονομάχο «Σπάρτακο», καθώς επίσης και τη διασκευή του για τη «Λίμνη των Κύκνων». Οι παραστάσεις θα δοθούν στην Αθήνα με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του Yuri Grigorovich.

«Ο Σπάρτακος διεξήγαγε ίσως το μοναδικό δίκαιο πόλεμο στην ιστορία..» Βολταίρος
Το Μπαλέτο είναι βασισμένο στο βιβλίο του Rafaelo Giovanelli και η μουσική του Aram Katsatourian, σπουδαίου Ρώσου συνθέτη αρμενικής καταγωγής. Ο Katsatourian έγραψε τη μουσική για τον Σπάρτακο το 1954, για τις χορογραφίες των Λεονίντ Γιάκομπσον των Μπαλέτων Κίροφ (1956), και του Ιγκόρ Μοϊσίβ (1958). Όμως η χορογραφία που έμεινε στην ιστορία ήταν του Yuri Grigorovich, το 1967 με τα μπαλέτα Μπολσόι.

Η ιστορία : Ο Σπάρτακος ήταν μονομάχος θρακικής καταγωγής, που ηγήθηκε της επανάστασης των δούλων και των κοινωνικά καταπιεσμένων εναντίον των Ρωμαίων, κατά τον 1ο π.Χ. αιώνα. Ο Σπάρτακος κατάφερε όχι μόνο να επαναστατήσει στην καρδιά μιας πανίσχυρης τότε Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, αλλά παρέμεινε ασύλληπτος και ανεξέλεγκτος για περισσότερα από τρία χρόνια. Η εξέγερση του Σπάρτακου αποτέλεσε ισχυρό πλήγμα για το γόητρο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και ο ίδιος παρέμεινε στις μνήμες ως μια συμβολική και ηρωική μορφή.

Η χορογραφία : ο Yuri Grigorovich χορογράφησε τον Σπάρτακο το 1967. Χαρακτηριστικό στη συγκεκριμένη χορογραφική διασκευή είναι η έντονη παρουσία του corps de ballet, το οποίο διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο δίπλα στους σολίστ. Ο Grigorovich έχει καταφέρει εδώ να συμφιλιώσει τα ασυμβίβαστα. Η ρομαντική πλευρά του μπαλέτου, με τον επιθετικό και πολεμοχαρή χαρακτήρα του ήρωα, δείχνουν να δένουν και να συνυπάρχουν με τρόπο μαγικό.

Το Grigorovich Ballet Theatre of Russia ιδρύθηκε το 1990 από τον Yuri Grigorovich, με πρώτη παραγωγή τον «Καρυοθραύστη» στο θέατρο Μπολσόι. Το μπαλέτο αριθμεί σήμερα 90 χορευτές που προέρχονται από το σχολεία χορού του Λένινγκραντ, του Κιέβου, της Μόσχας. Με την καθοδήγηση του Yuri Grigorovich το μπαλέτο έχει παρουσιάσει τα πιο σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, χορογραφίες όπως ο Καρυοθραύστης, η Λίμνη των Κύκνων, Ζιζέλ, Ρεϋμόντα, η Ωραία Κοιμωμένη. Το Grigorovich Ballet Theatre of Russia έχει εμφανιστεί παλαιότερα στο αθηναϊκό κοινό καλεσμένο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Ελληνικού Φεστιβάλ. 


Ο Yuri Grigorovich ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Μπολσόι από το 1964 έως το 1995. Εμβληματική μορφή της ρώσικης χορευτικής σκηνής, κυριάρχησε για περισσότερα από 30 χρόνια ως χορευτής και χορογράφος.  Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) το 1927 και ξεκίνησε από τα Μπαλέτα Κίροφ Μαρίνσκι στα οποία χόρευε και χορογραφούσε από το 1946 μέχρι το 1962. Το 1964 μετακόμισε στα Μπολσόι ως χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής και εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις, όπως ο  «Καρυοθραύστης» (1966), ο «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975), ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Η Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.α. Με τον Grigorovich στο τιμόνι, τα μπαλέτα Μπολσόι έκαναν πάνω από 100 χρυσές περιοδείες σε όλον τον κόσμο. Το 1995 αφήνει τα Μπολσόι και αποφασίζει να δημιουργήσει την δική του ομάδα, το «Yuri Grigorovich Ballet Theatre of Russia» περιοδεύοντας πλέον με αυτήν.
Στην Ελλάδα το 1992 ο Yuri Grigorovich παρουσίασε την παραγωγή του «Ηλέκτρα» στο Φεστιβάλ Αθηνών. Οι χορογραφίες του αποτελούν τις μόνιμες σχεδόν επιλογές των Μπολσόι, ακόμα και όταν δεν τις διευθύνει ο ίδιος.
Το φθινόπωρο του 2011, ο Yuri Grigorovich θα διευθύνει την «Ωραία κοιμωμένη» στο θέατρο Μπολσό, ενώ ο «Καρυοθραύστης» θα είναι από τις πρώτες παραστάσεις που θα ανεβούν στην ανακαινισμένη αίθουσα του θεάτρου Μπολσόι που ανοίγει τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης, στις 2 Ιανουαρίου 2012 θα γίνει τιμητική εκδήλωση στο θέατρο Μπολσόι για τα 85α γενέθλια του.

 

info : Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδί  │ Ώρα 21:00  │ εισιτήρια : Ε ζώνη 18€, παιδικό-φοιτητικό  9 €, Δ ζώνη 28 €, παιδικό-φοιτητικό 14 €, Γ ζώνη 38 €, παιδικό-φοιτητικό 19 €, Β ζώνη 48 €, παιδικό-φοιτητικό 24 €, Α ζώνη 58 €, παιδικό-φοιτητικό 29 € │ www.badmintontheater.gr 

dancepress