"Η Λίμνη των Κύκνων" - Grigorovich Ballet Theatre of Russia

img_7794-web--3

Ο σπουδαιότερος εν ζωή ρώσος χορογράφος και για 30 χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπολσόι,  έρχεται στην Ελλάδα με την ομάδα του, το Grigorovich Ballet Theatre of Russia και με τη συνοδεία  70 συντελεστών για να παρουσιάσει τη διασκευή του για τη «Λίμνη των Κύκνων», καθώς επίσης και την ιστορική χορογραφία του για το δούλο μονομάχο «Σπάρτακο». Οι παραστάσεις θα δοθούν στην Αθήνα με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του Yuri Grigorovich.

Η «Λίμνη των Κύκνων» παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο θέατρο Μπολσόι το 1877 με μέτρια αποδοχή. Το μπαλέτο έγινε διάσημο το 1895 με τη χορογραφική εκδοχή των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ. Η «Λίμνη των Κύκνων» ήταν η πρώτη σύνθεση για μπαλέτο του Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι και εξελίχθηκε σε ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του. Η Δυτική Ευρώπη και συγκεκριμένα το Λονδίνο είδαν για πρώτη φορά το μπαλέτο το 1911. Θεωρείται δικαιωματικά από τα ωραιότερα κλασικά έργα όλων των εποχών και παραμένει μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τους επαγγελματίες του κλασικού χορού. Δεν είναι τυχαίο πως τα γνωστότερα ονόματα της διεθνούς χορογραφίας και οι σημαντικότεροι χορευτές παγκοσμίως δοκιμάζουν το ταλέντο και την έμπνευσή τους στο έργο αυτό. 

Η «Λίμνη των Κύκνων»  που θα παρουσιάσει στο θέατρο Badminton το Grigorovich Ballet Theatre of Russia είναι διασκευή της κλασικής χορογραφίας των Μάριους Πετιπά και Λεβ Ιβάνωφ, έτσι όπως τη διαμόρφωσε ο Yuri Grigorovich το 1969.

 

Το Grigorovich Ballet Theatre of Russia ιδρύθηκε το 1990 από τον Yuri Grigorovich, με πρώτη παραγωγή τον «Καρυοθραύστη» στο θέατρο Μπολσόι. Το μπαλέτο αριθμεί σήμερα 90 χορευτές που προέρχονται από το σχολεία χορού του Λένινγκραντ, του Κιέβου, της Μόσχας. Με την καθοδήγηση του Yuri Grigorovich το μπαλέτο έχει παρουσιάσει τα πιο σημαντικά έργα του κλασικού ρεπερτορίου, χορογραφίες όπως ο Καρυοθραύστης, η Λίμνη των Κύκνων, Ζιζέλ, Ρεϋμόντα, η Ωραία Κοιμωμένη. Το Grigorovich Ballet Theatre of Russia έχει εμφανιστεί παλαιότερα στο αθηναϊκό κοινό καλεσμένο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και του Ελληνικού Φεστιβάλ.


Ο Yuri Grigorovich ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Μπαλέτων Μπολσόι από το 1964 έως το 1995. Εμβληματική μορφή της ρώσικης χορευτικής σκηνής, κυριάρχησε για περισσότερα από 30 χρόνια ως χορευτής και χορογράφος.  Γεννήθηκε στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη) το 1927 και ξεκίνησε από τα Μπαλέτα Κίροφ Μαρίνσκι στα οποία χόρευε και χορογραφούσε από το 1946 μέχρι το 1962. Το 1964 μετακόμισε στα Μπολσόι ως χορογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής και εκεί παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις, όπως ο  «Καρυοθραύστης» (1966), ο «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975), ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Η Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.α. Με τον Grigorovich στο τιμόνι, τα μπαλέτα Μπολσόι έκαναν πάνω από 100 χρυσές περιοδείες σε όλον τον κόσμο. Το 1995 αφήνει τα Μπολσόι και αποφασίζει να δημιουργήσει την δική του ομάδα, το «Yuri Grigorovich Ballet Theatre of Russia» περιοδεύοντας πλέον με αυτήν.
Στην Ελλάδα το 1992 ο Yuri Grigorovich παρουσίασε την παραγωγή του «Ηλέκτρα» στο Φεστιβάλ Αθηνών. Οι χορογραφίες του αποτελούν τις μόνιμες σχεδόν επιλογές των Μπολσόι, ακόμα και όταν δεν τις διευθύνει ο ίδιος.
Το φθινόπωρο του 2011, ο Yuri Grigorovich θα διευθύνει την «Ωραία κοιμωμένη» στο θέατρο Μπολσόι, ενώ ο «Καρυοθραύστης» θα είναι από τις πρώτες παραστάσεις που θα ανεβούν στην ανακαινισμένη αίθουσα του θεάτρου Μπολσόι που ανοίγει τον Οκτώβριο του 2011. Επίσης, στις 2 Ιανουαρίου 2012 θα γίνει τιμητική εκδήλωση στο θέατρο Μπολσόι για τα 85α γενέθλια του.

 

info : Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδί  │ Παραστάσεις και Ώρες : Σάββατο 22/10 διπλή παράσταση στις 16:30 και 21:00  -  Κυριακή 23/10 διπλή παράσταση στις 12:30 και 17:30 │ εισιτήρια : Ε ζώνη 18€, παιδικό-φοιτητικό  9 €, Δ ζώνη 28 €, παιδικό-φοιτητικό 14 €, Γ ζώνη 38 €, παιδικό-φοιτητικό 19 €, Β ζώνη 48 €, παιδικό-φοιτητικό 24 €, Α ζώνη 58 €, παιδικό-φοιτητικό 29 € │ www.badmintontheater.gr 

 

dancepress