"Προμηθεας Τοπιο ΙΙ" - Jan Fabre

promh8eas-topio-ii-web

Μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της Ευρώπης στο χώρο της σύγχρονης τέχνης ο Jan Fabre επιστρέφει στο Παλλάς μετά το «’Οργιο της Ανεκτικότητας» για να παρουσιάσει ένα σπουδαίο έργο του, με τίτλο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΤΟΠΙΟ ΙΙ, ένα εμπρηστικό ποιητικό κείμενο, με άξονα το μύθο του Προμηθέα.

Σε αυτή την παραγωγή του ο Γιαν Φάμπρ αναζητά την τραγική διάσταση του ελέους και του φόβου, του φόβου και του πάθους των βασικών συναισθημάτων της αρχαίας τραγωδίας. Οι τραγικοί ήρωες που υποβάλλονται επί σκηνής σε απεχθείς πόνους, αγγίζουν τη ψυχή των θεατών και δεσμεύουν τη μοίρα τους με αυτούς.

Οι περιπέτειες του Προμηθέα του Αισχύλου αποτελούν το βασικό άξονα αυτής της δουλειάς. Εδώ, ο Προμηθέας παρουσιάζεται σαν ένας μυθολογικός επαναστάτης χωρίς αιτία. Αντιτάσσεται στο Δία, κλέβει τη φωτιά από τον ουρανό και την παραδίδει στους ανθρώπους. Για τον Φαμπρ, ο Προμηθέας είναι το σύμβολο της υπερηφάνειας και της ανεξαρτησίας.

Συνδέοντας το μύθο του Προμηθέα με τη σύγχρονη επιστήμη, ο Φαμπρ αποχαιρετά το πιο φημισμένο σύστημα ερμηνείας του Δυτικού πολιτισμού, τη ψυχολογία. Ο δημιουργός πιστεύει πως δεν μπορεί κανείς να καταλάβει τα πάντα με τη ψυχολογία και σίγουρα όχι το παιχνίδι που παίζεται εδώ, από τους θεούς του Ολύμπου. Η τραγική διάσταση του ήρωα δεν μπορεί να «μειωθεί» μέσα από μια ψυχολογική ερμηνεία. Δεν μπορεί να ερμηνεύσει κάποιος το κλάμα ενός τραγικού ήρωα από την «καρέκλα» του ψυχολόγου. Ο Φαμπρ αναζητά τον τραγικό του ήρωα, αναρωτιέται φωναχτά πού βρίσκεται και ουρλιάζει ικετεύοντας «Χρειαζόμαστε έναν ήρωα τώρα!». Έναν ήρωα για να μπορέσει να ζωντανέψει μια κοινωνία, που με τους κανόνες και τους νόμους της έχει εξορίσει τη φωτιά και μαζί με αυτή, τη φαντασία, και αντιστέκεται σε κάθε δυνατή σπίθα, σε κάθε αναλαμπή που μπορεί να γεννήσει κάτι τολμηρό, καινούριο και επικίνδυνο για το κατεστημένο.

Η νέα παραγωγή του Γιαν Φαμπρ είναι ένα μεγάλο οπτικοακουστικό θέαμα, με πρωτότυπη μουσική, ένας μεγάλος καθρέφτης της αισθητικής του σπουδαίου καλλιτέχνη.

 

 

info : Θέατρο Παλλάς, Βουκουρεστίου 5, Αθήνα, τηλ: 210 321 31 00  | Ωρα 21:00 | εισιτήρια 30€, 45€, 55€, 60€, 70€ - Με πιστωτική κάρτα: 210 81 0 81 81 και κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στοwww.tickethour.com

 

dancepress