" 6 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα " - Ομάδα Indigo Fera

yumiko_1--6-moirespetros-koublis-web

Από τις σημαντικές παρουσίες στο χώρο του butoh διεθνώς, η Yumiko Yoshioka συνεργάζεται σταθερά με την Indigo Fera Art Productions και τη Ρένα Κωνσταντάκη, από το 2007. Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον των δύο χορογράφων στρέφεται στις 6 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα, την ώρα που έχουμε το λυκόφως, ή το λυκαυγές, στην αρχή και το τέλος της ημέρας. Είναι μια στιγμή ποιητική, ονειρική, η οποία επιτρέπει τη σύνδεση με την ομορφιά της φύσης, άρα και της ζωής. Αυτήν ακριβώς την ώρα που είναι χαρακτηριστική η απουσία σκιών. Οι μορφές είναι δυσδιάκριτες, επιτρέποντας έτσι να φανερωθεί καθαρά μια καινούργια μορφή, προερχόμενη από την επαναληπτική διεργασία των εμπειριών του καθενός.

Το έργο πραγματεύεται την αγωνιώδη αναζήτηση επαφής με τους άλλους και τον ίδιο μας τον εαυτό. Έμφαση δίδεται στην ανακάλυψη και μάχη με τις σκιές των άλλων και της δικής μας σκιάς, η οποία ως αναπόσπαστο μέρος του ανθρώπου συμβολίζει τις άγνωστες πλευρές των άλλων και του εαυτού μας. Χορός, φως, βίντεο, ενταγμένα σε ένα λιτό - μίνιμαλ σκηνικό περιβάλλον, που παραπέμπει σε Γιαπωνέζικη αισθητική, συνομιλούν και δημιουργούν το χώρο του έργου.

Σε μία παράσταση διάρκειας 60' η Yumiko Yoshioka μεταμορφώνεται από παιδί σε ενήλικα και στη διαδρομή αυτή περνάει από την αφέλεια στο πόνο και τελικά στη συμφιλίωση, χορεύοντας με σκιές που εμφανίζονται και χάνονται. Ο Ruben Antoniano Villalobos βγαίνει από τη σκιά, τη συνοδεύει σε ένα ντουέτο και χάνεται πάλι σα σκιά.

Εμπνευσμένο από το Γερμανικό εξπρεσιονισμό, το σουρεαλισμό και το κίνημα dada, το butoh δεν έχει προκαθορισμένη μορφή, ή φόρμα. Χρησιμοποιεί το σώμα σαν ένα ζωντανό εξελισσόμενο υλικό, που δημιουργός του είναι η ίδια η ζωή. Ο χορός ενυπάρχει. Το σώμα, ένα μεταβαλλόμενο γλυπτό, διαμορφώνεται από τη ζωή και ειδικότερα από την ατομική ζωή καθενός. Αναζητά την καθαρή συνείδηση, την ατομική αναγκαιότητα. Παράγει το δικό του χώρο και χρόνο, προβάλλοντας τις εσωτερικές, προσωπικές και αρχέγονες ποιότητες που κρύβονται στον καθένα.

Η Ρένα Κωνσταντάκη και η Yumiko Yoshioka έχουν συνεργαστεί για άλλες δύο παραστάσεις, το "ΕΝ ΟΝ" και "ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΤΗΣ ΙΡΙΔΑΣ".

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Σύλληψη : Ρένα Κωνσταντάκη
Χορογραφία: Ρένα Κωνσταντάκη / Yumiko Yoshioka

Χορεύουν : Yumiko Yoshioka, Ruben Antoniano Villalobos 
Μουσική σύνθεση: Σοφία Κουμπλή
Σκηνογραφία : Μαρία Χανιωτάκη
Κατασκευή σκηνικού : Τάσος Παπαϊωάννου
Κοστούμια : Αντώνης Βολανάκης
Σχεδιασμός φωτισμού : Νίκος Βλασόπουλος
Σχεδιασμός video : Λουίζος Ασλανίδης/ Φάνης Καραγιώργος

Χορεύουν : Yumiko Yoshioka/ Ruben Antoniano Villalobos

Παραγωγή: Indigo Fera Art Productions

Διάρκεια: 60'


info : Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ. 210 3418 550 │ώρα 21:00 │εισιτήρια: 15€, 10€ (Φοιτητικό, μέλη Σωματείου Χορογράφων, ΣΕ.ΧΩ.ΧΟ, Σ.Ε.Η., σπουδαστές δραματικών σχολών και χορού, κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ), Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ), Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, Κάρτας Πολιτισμού, ΑμΕΑ, άνω των  65 ετών ) |  www.mcf.gr | Εισιτήρια προπωλούνται στα ταμεία του Ιδρύματος Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση. Αγορά με πιστωτική κάρτα: 210 3418579, Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και στην Iστοσελίδα του Ιδρύματος www.mcf.gr | Δωρεάν στάθμευση στο εμπορικό κέντρο Athensheart. Οι  θεατές των παραστάσεων του ΙΜΚ δικαιούνται δωρεάν στάθμευση στο parking του εμπορικού κέντρου Athensheart (Πειραιώς 180, κόμβος Χαμοστέρνας), με την επίδειξη του εισιτηρίου της παράστασης εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα θέσεων.


photo © Petros Koublis

dancepress