"Όλοι χορεύουν βάλς" - Renato Zanella & Μπαλέτο ΕΛΣ

Με την παράσταση Όλοι χορεύουν βαλς! συστήνεται στο ελληνικό κοινό ο Renato Zanella , o νέος διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ. Οι χορευτές του μπαλέτου θα ερμηνεύσουν τρεις διάσημες χορογραφίες του ιταλού χορογράφου, οι οποίες παρουσιάστηκαν στην Όπερα της Βιέννης, το τελευταίο θέατρο στο οποίο θήτευσε ο Zanella πριν αναλάβει διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ. Ο Zanella σημειώνει για την παράσταση: «Με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε, δίνω τις συστάσεις μου στο ελληνικό κοινό: στο  Όλοι χορεύουν βαλς υπάρχει η ελαφρότητα, το παιχνίδι, το χιούμορ, φαίνονται οι ρίζες στον κλασικό χορό. Στη χορογραφία με τίτλο Στο κενό αποκρυσταλλώνεται η πιο προσωπική μου αντίληψη για το χορό και ο βαθύτερος προβληματισμός μου ως άνθρωπος. Στο Μπολερό δεν υπάρχει πλέον χορός, υπάρχει κίνηση, μουσική και ρυθμός, αλλά και τα άγρια ένστικτα του αρσενικού και του θηλυκού. Η συνειδητότητα και η ομορφιά συγκρούονται με την αγριότητα του ασυνείδητου. Στη διαμάχη του ρυθμού με τη μελωδία, τελικά είναι ο ρυθμός που νικά».
Η παράσταση αποτελείται από τρία μέρη:

Το πρώτο, με τίτλο  Όλοι χορεύουν βαλς από το οποίο δανείζεται τον τίτλο της ολόκληρη η βραδιά, είναι εμπνευσμένο από μουσική του Γιόχαν Στράους υιού, του αδερφού του Γιόζεφ Στράους, και του Γκούσταφ Μάλερ. Πρωτοπαρουσιάστηκε στη Βιέννη το 1997.
Το δεύτερο μπαλέτο, με τίτλο Στο κενό (πρώτη πανελλήνια παρουσίαση), δημιουργήθηκε το 1992 για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης.
Το τρίτο έργο βασίζεται στο πασίγνωστο Μπολερό του Μωρίς Ραβέλ. Η χορογραφία του Zanella που πρωτοπαρουσιάστηκε το 1998 στην Βιέννη, αναφέρεται σε αυτήν της Μπρονισλάβας Νιζίνσκα που είχε παρουσιαστεί το 1928 στο Παρίσι.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Renato ZANELLA - Διευθυντής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Γεννημένος στην Βερόνα πήρε τα πρώτα μαθήματα χορού στη γενέτειρά του και το 1981 ξεκίνησε σπουδές στο πλευρό της Ροζέλλα Χάιταουερ, στις Κάννες. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση πραγματοποιήθηκε στη Βασιλεία, όπου εργαζόταν με τον Χάιντς Σπαίρλι. Το 1985 έγινε μέλος του Μπαλέτου της Στουτγάρδης και το 1993 διορίστηκε χορογράφος του οργανισμού από την Μάρσια Αϋντέ. Από το 1995 έως το 2005 υπήρξε διευθυντής του Μπαλέτου της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και το 2001 έγινε επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής Μπαλέτου του ίδιου οργανισμού.  Από το 2005 εργάζεται ως ανεξάρτητος χορογράφος.
Έχει χορογραφήσει έργα για το Μπαλέτο της Στουτγάρδης, τα Μπαλέτα του Μόντε-Κάρλο, το ολλανδικό σύνολο Introdans, τη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, το Βασιλικό Μπαλέτο της Σουηδίας, το Κρατικό Μπαλέτο της Κωνσταντινούπολης, το Εθνικό Μπαλέτο της Ουγγαρίας,  το Μπαλέτο του Ρήνου, τις Ενωμένες Σκηνές Κρέφελντ/Μαινχενγκλάντμπαχ, το Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης, το Εθνικό Θέατρο της Κροατίας, το Κρατικό Θέατρο της Βάδης (Καρλσούη), το Δημοτικό Θέατρο της Λίμας (Περού), το Εθνικό Μπαλέτο της Πορτογαλίας, το Μπαλέτο του Βερολίνου, το Μπαλέτο της  Όπερας της Ρώμης και το Μπαλέτο του Σαν Φρανσίσκο.
Δημιούργησε σολιστικά έργα για τους Μάρσια Χαϋντέ, Κάρλα Φράτσι, Αναστασία Βολότσκοβα, Σιμόνα Νόια, Σόκο Νακαμούρα, Πολίνα Σεμιόνoβα, Ντοροτέ Ζιλμπέρ, Βλαντίμιρ Μαλάχοφ, Μανυέλ Λεγκρί, Ρομπέρτο Μπόλλε, Τζουζέππε Πικόνε, Αλέσσιο Καρμπόνε, Αλεσσάντρο Μολίν και Έγκον Μάντσεν.

Στην Κρατική Όπερα της Βιέννης ο Renato Zanella χορογράφησε επίσης πλήθος από παραγωγές λυρικού θεάτρου, όπως επίσης στη Γερμανική Όπερα του Βερολίνου, τη Νέα Όπερα της Βιέννης, το Θέατρο Σάο Κάρλος της Λισαβόνας, τη Σκάλα του Μιλάνου, το Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, το Φεστιβάλ του Μπρέγκεντς, την Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, την Όπερα της Ζυρίχης και το Θέατρο Όπερας του Σικάγου.
Το 1995 το περιοδικό Danza & Danza τον ανακήρυξε «Καλύτερο Ιταλό Χορογράφο στο εξωτερικό». Το ίδιο έντυπο τον βράβευσε ως «Καλύτερο καλλιτεχνικό διευθυντή» (2001) και έκρινε το μπαλέτο του Περ Γκυντ ως «Καλύτερη ιταλική παραγωγή» (2007). Το 2000 του απονεμήθηκε το Διεθνές Βραβείο Τζίνο Τάνι. Για την καλλιτεχνική του δραστηριότητα το 2001 τιμήθηκε με το Βραβείο Γιάκομπ Πράνταουερ από την πόλη Αγ. Παίλτεν της Αυστρίας. Τέλος, το 2001 τιμήθηκε με την Ειδική Διάκριση Τεχνών και Επιστημών της Αυστρίας.

----------------------------------------------------------------------------------------------------


Όλοι χορεύουν βαλς 
Μουσική Διεύθυνση : Ηλίας Βουδούρης
Μουσική : Γιόχαν Στράους υιός, Γιόζεφ Στράους, Γκούσταφ Μάλερ
Χορογραφία : Renato Zanella
Σκηνικά - Κοστούμια: Τότα Πρίτσα
Φωτισμοί : Renato Zanella


Στο Κενό
Μουσική Διεύθυνση :Ηλίας Βουδούρης
Μουσική : Λώρη Άντερσον, Μπράιαν Ήνο, Τζον Χάσσελ
Χορογραφία : Renato Zanella
Σκηνικά - Κοστούμια : Καθ. Αννέτ Μποφαί
Φωτισμοί : Renato Zanella

Μπολερό
Μουσική Διεύθυνση : Ηλίας Βουδούρης
Μουσική : Μωρίς Ραβέλ
Χορογραφία : Renato Zanella
Σκηνικά - Κοστούμια : Μαγδαλένα Γκούτ
Φωτισμοί : Renato Zanella

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

27, 29, 30 Νοεμβρίου 2011
2, 3, 11, 24, 28 Δεκεμβρίου  2011
6, 7 Ιανουαρίου  2012

info :  ΘΕΑΤΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα - Μετρό Πανεπιστήμιο │ ΩΡΑ : 20.00  │ Προπώληση εισιτηρίων από τα Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, καθημερινά 9.00–21.00 │Τηλεφωνικές πωλήσεις 210 3662 100,  210 3612 461,  210 3643 725 │Ηλεκτρονική προπώληση www.nationalopera.gr  │ Τιμές εισιτηρίων €50, €45, €40, €30, €25, €20 - παιδικό, φοιτητικό €15 - Ομαδικα εισιτηρια, τηλ. 210 3711 342 │Υπηρεσια συνδρομητων, τηλ. 210 3711 381 και pr@nationalopera.gr  | Στην παράσταση της Τρίτης 29 Νοεμβρίου 2011, όλες οι κατηγορίες των εισιτήριων διατίθενται με έκπτωση 15%, στο πλαίσιο της κοινωνικής τιμολογιακής πολιτικής της ΕΛΣ.

photo © Χάρης Ακριβιάδης

dancepress