"Can we talk about this?" - DV8 Physical Theatre

dv8_5_matt_nettheim-web

Η διεθνούς φήμης ομάδα DV8 Physical Theatre και ο πολυβραβευμένος Lloyd Newson επισκέπτονται για πρώτη φορά την Ελλάδα με τη νέα τους δουλειά, που έκανε πρεμιέρα το περασμένο καλοκαίρι στην Αυστραλία.

Από το κάψιμο των αντιτύπων του βιβλίου του Σαλμάν Ρουσντί "Οι σατανικοί στίχοι", έως τη δολοφονία του σκηνοθέτη Τέο Βαν Γκογκ και τη μεγάλη δημόσια αντιπαράθεση που προκάλεσε η δημοσίευση των σατιρικών σκίτσων του Μωάμεθ το 2005, το Can we talk about this? εξετάζει κατά ποιον τρόπο αυτά τα γεγονότα έχουν αντανάκλαση και επίδραση στις πολυπολιτισμικές πολιτικές, στην ελευθερία του Τύπου και στην καλλιτεχνική λογοκρισία.

Συνεχίζοντας στα επιτυχημένα βήματα της παράστασης To Be Straight With You, αυτή η νέα παραγωγή χοροθεάτρου των DV8, που κινείται στα όρια ντοκυμανταίρ, χρησιμοποιεί πραγματικές συνεντεύξεις και αρχειακό υλικό. Ανάμεσα στους συντελεστές της παράστασης συγκαταλέγονται μια σειρά από συγγραφείς, ακτιβιστές και πολιτικούς. 

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Lloyd Newson 
Ερμηνεύουν: Joy Constantinides, Lee Davern, Kim Jomi Fischer, Ermira Goro, Hannes Langolf, Samir M’Kirech, Christina May, Seeta Patel, Anwar Russell, Ira Mandela Siobhan
Βοηθός Σκηνοθέτη / Διεύθυνση Θιάσου: Elizabeth Mischler
Σκηνικά-Κοστούμια: Anna Fleischle
Φωτισμοί: Beky Stoddart
Βίντεο: Tim Reid
Χορογραφία: Lloyd Newson με τους χορευτές

Συμπαραγωγή: Théâtre de la Ville και Festival d’Automne (Παρίσι), National Theatre (Μεγάλη Βρετανία), Dansens Hus (Στοκχόλμη)
Με την υποστήριξη του: Βρετανικού Συμβουλίου

Το έργο που έχει επιδείξει ο Lloyd Newson από το 1986, ως επικεφαλής της ομάδας DV8 Physical Theatre, έχει μια δυναμική επίδραση στο σύγχρονο χοροθέατρο. Οι δουλειές του με την ομάδα DV8, είτε στη σκηνή, είτε σε φιλμ (ανάμεσά τους και το Strange Fish που θα δούμε στην Αθήνα στις 10 Δεκεμβρίου 2011, στη Στέγη) έχουν αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία.
Γεννημένος στην Αυστραλία, ο Newson έδειξε ενδιαφέρον για το χορό ενώ σπούδαζε ψυχολογία και κοινωνικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Εγκαταστάθηκε λοιπόν στη Βρετανία και σπούδασε με υποτροφία στη Σχολή Σύγχρονου Χορού του Λονδίνου. Συνεργάστηκε ως χορευτής και / ή χορογράφος με διάφορες ομάδες (Modern Dance Ensemble, Impulse Dance Theatre/New Zealand Ballet Company, One Extra Dance Theatre, Extemporary Dance Theatre) προτού αποφασίσει να σχηματίσει τη δική του.
Από νωρίς ο Newson θεώρησε ότι η δουλειά του, λόγω της αφηγηματικής υποδομής της, θα μπορούσε να μεταφερθεί με επιτυχία στην οθόνη. Οι κινηματογραφιστές David Hinton και Clara von Gool ανέλαβαν να μεταφέρουν στην οθόνη τρεις από τις παραστάσεις των DV8, ενώ ο ίδιος ο Newson σκηνοθέτησε την τελευταία ταινία τους, The Cost of Living (2004/5). Το έργο αυτό έχει αποσπάσει 16 διεθνή βραβεία. Το έργο του Newson δεν είναι εύκολο να κατηγοριοποιηθεί, καθώς πηγάζει πάντα από ένα μείγμα χορού, λόγου, θεάτρου και κινηματογράφου. Τον ενδιαφέρει να παρουσιάζει κάθε φορά μια νέα δουλειά, παρά να επανερμηνεύει υπάρχοντα έργα, ή να διασκευάζει κλασικά μπαλέτα. Στα τελευταία έργα το ενδιαφέρον του στρέφεται στη σχέση μεταξύ σωματικής κίνησης και κειμένων που προέρχονται από πραγματικές συνεντεύξεις.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011, ώρα 19:00, πριν από την παράσταση Can We Talk About This?, θα γίνει συζήτηση με το χορογράφο Lloyd Newson. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Γιώργος Μητρόπουλος.

 

 

info: Κεντρική Σκηνή  -  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα │ Ώρα  Έναρξης: 20:30 │ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : 15€, 18€,28 € - Μειωμένο 10€ - 15 €  │ ηλεκτρονική πώληση εισιτήριων στο www.sgt.gr  | Εκδοτήρια εισιτηρίων:  Λ.Συγγρού 107-109, Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00  

 

φωτο © Matt Nettheim

dancepress