"Καρυοθραύστης" - Μπαλέτο Όπερας Κιέβου

kariothraysths-web

Το παραμύθι του Hoffman “Ο Καρυοθραύστης και ο Βασιλιάς των Ποντικών”, διασκευάστηκε το 1816 από τον Αλέξανδρο Δουμά, ο οποίος με μεγάλη ευαισθησία μετέτρεψε την ιστορία του Καρυοθραύστη σε ένα τρυφερό παιδικό παραμύθι που διαβάζεται μέχρι τις μέρες μας.

Το 1891, ο Marius Petipa, χορογράφος των Βασιλικών Μπαλέτων της Αγίας Πετρούπολης, αποφάσισε να χορογραφήσει τη διασκευή του Αλέξανδρου Δουμά και παρήγγειλε στον Πιότρ Ιλιτς Τσαϊκόφσκι την σύνθεση της μουσικής. Η πανηγυρική πρεμιέρα του μπαλέτου έγινε στις 18 Δεκεμβρίου του 1892. Στη Δυτική Ευρώπη, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο, στις 30 Ιανουαρίου του 1934, ενώ στην Αμερική πρωτοπαρουσιάστηκε μόλις το 1944 στην πόλη του Σαν Φραντσίσκο.

΄Εκτοτε το μπαλέτο έχει χορογραφηθεί από πολλούς χορογράφους, όπως οι Ζωρζ Μπαλανσίν, Ρούντολφ Νουρέγιεφ, Μιχαήλ Μπαρίσνικωφ κ.α. Παρόλο που ο Καρυοθραύστης έχει κατά καιρούς παρουσιαστεί με διαφορετικές σκηνικές προσεγγίσεις και χορογραφίες, η μεγαλοφυής μουσική του Τσαϊκόφσκι παραμένει αναλλοίωτη στον χρόνο και είναι, κατά γενική ομολογία, μία από τις πλέον υπέροχες και αναγνωρίσιμες μουσικές που γράφτηκαν ποτέ, συγκεντρώνοντας τις περισσότερες ηχογραφήσεις του κλασσικού ρεπερτορίου.

 

Μπαλέτο της Οπερας του Κιέβου

Το μπαλέτο της Εθνικής Όπερας του Κιέβου στην Ουκρανία ιδρύθηκε το 1860 και γρήγορα καθιερώθηκε διεθνώς ως ένα από τα πιο φημισμένα συγκροτήματα χορού του κόσμου. Από τις πρώτες επιτυχίες του ήταν το μπαλέτο Οπρίτσνικ του Τσαϊκόφσκι που παρουσιάστηκε το 1874, παρουσία του ίδιου του συνθέτη! Μάλιστα, ο Τσαϊκόφσκι επέμενε στο εξής όλες οι όπερες και τα μπαλέτα του να παρουσιάζονται στην Εθνική Όπερα της Ουκρανίας στο Κίεβο, καθώς θεωρούσε αυτό το θέατρο εφάμιλλο και ισάξιο με αυτά της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Μετά το 1950 η ‘Οπερα του Κιέβου και το μπαλέτο της γνώρισε νέα ακμή, καθώς πλαισιώθηκε από νέους και ταλαντούχους καλλιτέχνες. Το 1964 το μπαλέτο του Κιέβου συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικού Χορού στο Παρίσι και αρκετοί σολίστ του απέσπασαν σπουδαίες διακρίσεις. Μαζί του έχουν συνεργαστεί μεγάλα αστέρια του χορού: Σερζ Λιφάρ, Μάγια Πλισέτσκαγια, Άννα Πάβλοβα, Μαρίνα Τιμοφέεβα, Ιρίνα Κολπάκοβα κ.α. όπως και ο σπουδαίος χορευτής Βλαντίμιρ Μάλαχοφ. Σήμερα το Συγκρότημα έχει 24 ολοκληρωμένα μπαλέτα στο ρεπερτόριό του.

info:  Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδί  │ εισιτήρια : Δ ζώνη 20 €, παιδικό-φοιτητικό 10 €, Γ ζώνη 28 €, παιδικό-φοιτητικό 14€, Β ζώνη 37 €, παιδικό-φοιτητικό 19 €, Α ζώνη 46 €, παιδικό-φοιτητικό 23 €. Διακεκριμένη ζώνη 58€, παιδικό-φοιτητικό 29 €  │Προπώληση on-line : www.ticketnet.gr, www.viva.gr και σημεία πώλησης : Public, Metropolis, θέατρο Badminton  │  Ώρες παραστάσεων : Κυριακή 25 Δεκεμβρίου στις 20:00, Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου στις 16:00 & στις 20:00, Τρίτη 27 Δεκεμβρίου στις 20:00, Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου στις 20:00, Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου στις 20:00  │ 

dancepress