"Προμηθέας" - Καμεράτα & Ομάδα Χορού Griffon

promhtheas_kamerata_griffon_316-web

Η Καμεράτα με όργανα εποχής

Συναντήσεις IIΙ: ομάδα χορού Griffon /
«Προμηθέας» και Έβδομη Συμφωνία του Beethoven


Τα έργα του Μπετόβεν, με τα όργανα της εποχής του κορυφαίου συνθέτη.  Μουσική και χορός σε ένα εξαίσιο πάντρεμα από την Καμεράτα και την ομάδα χορού Griffon.


Η Καμεράτα με όργανα εποχής, υπό τη μουσική διεύθυνση του πολυβραβευμένου Γιώργου Πέτρου, ερμηνεύει έργα του Μπετόβεν, ενώ η ευφάνταστη χορογραφία της Ιωάννας Πορτόλου δίνει πνοή στο μπαλέτο Τα πλάσματα του Προμηθέα.

Η Καμεράτα υποδέχεται το 2012 με μια εντυπωσιακή παραγωγή και μια πρωτιά: για πρώτη φόρα στην Ελλάδα θα ακουστεί η μουσική του Μπετόβεν με τους ορχηστρικούς ήχους των αρχών του 19ου αιώνα. Κλασικά όργανα, όμοια με αυτά για τα οποία ο μεγάλος συνθέτης συνέλαβε τη μουσική του, αλλάζουν την ηχητική εντύπωση που έχουμε έως τώρα γι’ αυτόν. Ο συμφωνικός ήχος γίνεται ελαφρύτερος, ενώ η λαμπρότητα και η ένταση των μοντέρνων οργάνων δίνουν τη θέση τους στη διαφάνεια, τη γλυκύτητα και την επιθετικότητα των οργάνων εποχής. Οι αυθεντικοί ήχοι και η πολύτιμη γνώση συνωμοτούν για μια νέα και σύγχρονη μουσική εμπειρία. Η περίφημη 7η Συμφωνία υποδέχεται τη νέα χρονιά με τη «βακχική της δύναμη» ως «αποθέωση του χορού», σύμφωνα με τον Wagner. Η χαρά, το γέλιο, οι χορευτικοί ρυθμοί και η ασταμάτητη ενέργεια πλαισιώνουν τις πιο αισθαντικές σελίδες του μεγάλου συνθέτη: το περίφημο δεύτερο μέρος της συμφωνίας, allegretto, σε λα ελάσσονα.

Στη συνέχεια της βραδιάς, η ορχήστρα κατεβαίνει στο orchestra pit, αφήνοντας τη σκηνή στην ομάδα χορού Griffon, η οποία, σε χορογραφία της Ιωάννας Πορτόλου, θα δώσει νέα πνοή στο μπαλέτο Τα πλάσματα του Προμηθέα. Το μπαλέτο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Hoftheater της Βιέννης, το 1801, μετά από παραγγελία του Ναπολιτάνου χορογράφου Salvatore Viganò πάνω σε λιμπρέτο του ίδιου, και είναι εμπνευσμένο από το μύθο του Προμηθέα. Το έργο, το οποίο ο Μπετόβεν αφιέρωσε στην αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία, σημείωσε εξαιρετική επιτυχία σε εκείνη την πρώτη του παρουσίαση, φτάνοντας συνολικά τις 29 παραστάσεις. Ο ίδιος ο συνθέτης θεωρούσε τη θυσία του Προμηθέα ως την ύψιστη πράξη ηρωισμού και αυτοθυσίας. Έτσι ίσως εξηγείται η ανακύκλωση του θέματος από το φινάλε του μπαλέτου, στο φινάλε της περίφημης Ηρωικής Συμφωνίας.

Η χορογράφος της ομάδας, Ιωάννα Πορτόλου αντιμετώπισε το έργο απελευθερωμένο από το βάρος του ονόματος του συνθέτη, λαμβάνοντας όμως υπόψιν ό,τι έχει σωθεί από το αυθεντικό λιμπρέτο του χορογράφου της ιστορικής πρεμιέρας του έργου στη Βιέννη (1801) Salvatore Viganό. Έστησε λοιπόν μια παράσταση γεμάτη εικόνες, με εντάσεις και ποιότητες που θυμίζουν μια ροκ συναυλία.

***

Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Συμπαραγωγή με την Ομάδα χορού Griffon
Χορογραφία: Ιωάννα Πορτόλου
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθός χορογράφου: Κατερίνα Σκιαδά
Ερμηνεύουν: Αιμίλιος Αράπογλου, Τάσος Καραχάλιος, Γιάννης Νικολαΐδης, Διογένης Σκαλτσάς

Οργάνωση παραγωγής & Επικοινωνία ομάδας: Χριστίνα Πολυχρονιάδου / fullhouse promotion

***

info : Κεντρική  Σκηνή  -  Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λ. Συγγρού 107 – 109, Αθήνα │ Ώρα  Έναρξης: 20:30 │ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ : 15€, 18€, 28€  -   Φοιτητικό 10€ - 15€ │ ηλεκτρονική πώληση εισιτήριων στο www.sgt.gr  |  Εκδοτήρια εισιτηρίων:  Λ.Συγγρού 107-109, Ωράριο λειτουργίας: Δε-Κυρ: 12:00-21:00 
 

dancepress