"Το τέλος και η αρχή" - Ομάδα Πλεύσις

pleysis-to-telos-kai-h-arxh-2-web

Ποιο είναι το νόημα της ζωής
και τι είναι αυτό που χάνεται καθώς τ' αναζητάμε;

 

Το Τέλος και η Αρχή αφηγείται την ιστορία δύο ανθρώπων, που ξετυλίγουν ένα ταξίδι συμπόρευσης, απομάκρυνσης και επιστροφής. Ένα ταξίδι, που σε κάθε σταθμό εναλλάσσεται το πικρό χιούμορ με τη συγκίνηση. Σε αυτή τη διαδρομή ο θεατής καλείται να αφεθεί στην ποιητική υφή της ιστορίας και να αφουγκραστεί την κάθε στιγμή με την ελευθερία που επιτρέπουν τα όνειρα. Συνοδοιπόρος ο ιρλανδός δραματουργός Σάμιουελ Μπέκετ.

Στο τοπίο του Μπέκετ διερευνώνται, με τρόπο σχολαστικό, τα κρίσιμα συστατικά της έννοιας του τέλους και σκιαγραφούνται καταστάσεις, μέσα στις οποίες η ανθρώπινη ύπαρξη βιώνει την περατότητά της. “Το τέλος βρίσκεται μες στην αρχή, κι ωστόσο συνεχίζουμε”, εκμυστηρεύεται ο ιρλανδός δραματουργός στο Τέλος του Παιχνιδιού, και οι χαρακτήρες του – πάντα δύο, πάντα αλληλοεξαρτώμενοι – είναι καταδικασμένοι σε καταστάσεις, όπου το τέλος γίνεται βίωμα. Κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτήν τη νομοτέλεια, είτε επαναλαμβάνεται αιώνια μέσα σε μια αναμονή, είτε το τέλος έχει ήδη έρθει, είτε το τέλος είναι η αμέσως επόμενη πράξη. Όμως, όποια κι αν είναι η έναρξη του εκάστοτε τέλους, σε κάθε μικρή σκηνή πλανάται μια εκκωφαντική σιωπή, που οι χαρακτήρες αγωνιούν να καλύψουν. Οι λέξεις που προφέρονται μέσα στα έργα του Μπέκετ δεν είναι τίποτα άλλο παρά τεχνάσματα, που έχουν ως στόχο τους να κρύψουν το κενό που αφήνει πίσω της η παραδοχή τού τέλους.

Το Τέλος και η Αρχή είναι μια παράσταση, στην οποία τα τεχνάσματα του Μπέκετ παραμερίζουν για να αποκαλυφθούν απογυμνωμένες οι σκιές των χαρακτήρων του. Κι εκείνοι που διατήρησαν την ικανότητα της μνήμης συγχωνεύονται, γίνονται ένας και μοναδικός αφηγητής που θυμάται, χάνεται και διαρκώς χάνει.Μια κατάβαση στους πιο μύχιους φόβους, όπου τα προσχήματα υποχωρούν κάτω από το βάρος της ανάγκης για ύπαρξη και συνύπαρξη. Άλλωστε, η ζωική ορμή, που τόσο εμπιστεύτηκε ο Μπέκετ, είναι η πρώτη και η τελευταία πράξη.

Το Τέλος και η Αρχή είναι μια παράσταση που ζωντανεύει μέσα από τη γλώσσα του σώματος και πλαισιώνεται από δυναμικές εικαστικές διατυπώσεις. Τα βασικά της συστατικά είναι πρόσωπα, καταστάσεις, εικόνες και συμμετρίες από τα έργα Περιμένοντας τον Γκοντό, Τέλος του Παιχνιδιού και Ευτυχισμένες μέρες.

 

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - σκηνικά:  Αντώνης Κουτρουμπής
Κοστούμια:  Όλγα Γερογιαννάκη
Μουσική:  Μηνάς Εμμανουήλ
Φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα
Δραματουργική επεξεργασία:  Μιράντα Βατικιώτη, Αντώνης Κουτρουμπής
Σκηνικά αντικείμενα:  Θένια Κουτρουμπή, Όλγα Γερογιαννάκη
Ερμηνεία - χορογραφία:  Αντώνης Κουτρουμπής, Όλγα Γερογιαννάκη
Χειρισμός αντικειμένων:  Μιράντα Βατικιώτηinfo: Θέατρο ΦΟΥΡΝΟΣ, Μαυρομιχάλη 168, τηλ. 210 6460748 │ είσοδος : 15€ και 10€ μειωμένο │ παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:30 │


 

 

dancepress