"Το Στρώμα" - Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

to-stroma-web--2

 

Η ιστορία  της νεότερης Ελλάδας, από το έτος 1827 που δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος μέχρι σήμερα, αποτελεί αφετηρία και πλούσια πηγή έμπνευσης για το νέο έργο της ομάδας Αμάλγαμα.

Ένας άντρας και ένα στρώμα ύπνου αποπειρώνται να εκφράσουν τη σχέση του ανθρώπου με τη χώρα όπου ζει (είτε γεννήθηκε, είτε όχι σε αυτή) παράγει, αλλά και καταστρέφει. Αναφορές σε χαρακτηριστικά στοιχεία του διαταραγμένου χαρακτήρα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, αλλά και ουσιαστικές επιρροές από το συνολικό ρυθμό-δομή που εμφανίζει τις τελευταίες 2 εκατονταετίες, θα προσδώσουν την ‘ελληνικότητα’ στις δράσεις του ατόμου και στις σχέσεις που θα αναπτύξει με το αντικείμενο-στρώμα. Η κυρίαρχη εικόνα ενός λαϊκού σώματος, πότε αθώου και πότε σαθρού, εξελίσσεται, μεταβάλλεται, αλλά και επαναλαμβάνεται, διακοπτόμενη από στιγμές αναφοράς σε κεντρικές πολιτικές φυσιογνωμίες, για να καταλήξει σε ένα νωθρό λαϊκό σώμα.
Με εργαλεία την κίνηση, το αντικείμενο, τον ήχο, το λόγο και το βίντεο, το νέο έργο της ομάδας Αμάλγαμα στοχεύει στο να φωτίσει τον οικείο τόπο προβάλοντας μια διάθεση για αναστοχασμό και έντονο προβληματισμό.

Συντελεστές

Σύλληψη - Χορογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Σταύρος Αποστολάτος
Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα, Μαρία Γοργία, Περικλής Μαθιέλης
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Γοργία, Σταύρος Αποστολάτος
Παραγωγή: Ομάδα Χορού Αμάλγαμα

------------------------------------------

                   Παραστάσεις

 • 19, 20, 21 Μαρτίου 2012
 • 26, 27, 28 Μαρτίου 2012
 • 2, 3, 4 Απριλίου 2012
 • 9, 10, 11 Απριλίου 2012

-------------------------------------------

Ομάδα χορού Αμάλγαμα

Ιδρύθηκε από τη Μαρία Γοργία το 1996 στο Λονδίνο για την παραγωγή του έργου ‘Sun and Sound’, με το οποίο συμμετείχε στο Festival “Resolutions 1997” (The Place Theatre, London). Στην Ελλάδα άρχισε να λειτουργεί με τη μορφή Σωματείου από το Νοέμβριο του 1998. Έχουν παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στη Νέα Υόρκη και στην Κροατία 15 χορογραφίες και 11 παραγωγές της ομάδας. Τα έργα ‘Manoeuvres’, ‘Το παιδί της Πολυάννας’, ‘Καμπύλη διάθεση’, ‘Ως την άκρη του μονοπατιού μου’, ‘ΡαΞεΝιΜα’, ‘Τα παίγνια της Jezebel’, ‘Κομπολόι, χρόνος ανέμελος, χρόνος ανελέητος, χρόνος...’, ‘Θεατές’, παρουσιάστηκαν στην Αθήνα, ενώ το ‘Κομπολόι’ παρουσιάστηκε και στη Judson Church-Movement Research Festival, στη Νέα Υόρκη το 2002. Το έργο ‘Ανάσες από Βυθό’ παρουσιάστηκε και στην 1η Πλατφόρμα Χορού του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων (Μέγαρο Μουσικής Αθηνών).

 • Το 2004 το Αμάλγαμα συμμετείχε, μετά από παραγγελία του έργου ‘Οι Άθλοι του Πένταθλου’, στις Τελετές Υποδοχής Αθλητών (οργάνωση ΑΘΗΝΑ 2004). 
 • Τον Απρίλιο του 2005 παρουσίασε αποσπάσματα από το έργο ‘Το Επιδόρπιο’ στο Πανόραμα του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων, στο Κέντρο Τεχνών Χαλανδρίου. Το ολοκληρωμένο έργο παρουσιάστηκε τον Ιούνιο του 2005 στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ (οργάνωση Σ.Ε.Χ).
 • Το Φεβρουάριο του 2006 συμμετείχε με το ίδιο έργο στην 2η Πλατφόρμα Χορού (οργάνωση Σ.Ε.Χ.) στο Μέγαρο Μουσικής και στο Madfestival (οργάνωση ομάδα χορού «Χορευτές»).
 • Τον Ιανουάριο του 2007 παρουσίασε το έργο ‘Μικρός Θάνατος’ στο θέατρο ΣΧΕΔΙΑ.
 • Το Μάιο του 2008 παρουσίασε το έργο ‘Mon Valmont’ στο θέατρο Αλκμήνη. Το έργο παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στο ίδιο θέατρο τον Ιανουάριο του 2009.
 • Το Δεκέμβρη του 2009 παρουσίασε το έργο ‘Μαμά 2 U’ στον πολυ- χώρο Beton 7.
 • Τον Ιανουάριο του 2011 παρουσίασε το έργο ‘Public Idiot’ στο Κινητήρας Studio, ενώ το Μάϊο συμμετείχε στο 1ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Θεσσαλονίκης με το ίδιο έργο.
 • Αποσπάσματα από το νέο έργο "Το Στρώμα" παρουσιάστηκαν στα Rooms 2012 του Καππάτου, στο Saint George Lycabettus.

 

-------------------------                                   

ΜΑΡΙΑ ΓΟΡΓΙΑ 

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (1992). Το 1992 πήρε το 3ο βραβείο στο Διαγωνισμό Νέων Χορογράφων με το έργο ‘‘Εις τους τολμήσαντες εις την πραγματικότητα αντισταθήναι’’. Με το ίδιο έργο έλαβε μέρος στη ‘‘Βραδιά Νέων Χορογράφων’’(28/09/1992, Θέατρο Ηρώδου του Αττικού, ΕΟΤ).

 • Από το 1993 ως το 1997 παρακολούθησε μαθήματα στις Release τεχνικές (με τους Gill Clark, Russell Maliphant, Steven Petronio, Scott Clark και άλλους), καθώς επίσης αυτοσχεδιασμό, Feldenkrais & Alexander τεχνικές στο Λονδίνο (‘‘Greenwich Dance Agency’’, ‘‘Independent Dance’’ at the Jerwood space). Παρακολούθησε επίσης μαθήματα στις Limon, Cunningham και τεχνικές κλασικού χορού στο Place School, Laban Center & Danceworks.
 • Από το 1994 σπουδάζει με υποτροφία της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης στο Laban Centre for Movement & Dance, και το 1996 παίρνει το πτυχίο MA in Dance Studies, με ειδίκευση στη χορογραφία. Έχει συνεργαστεί με την ομάδα χορού ‘‘ΧΟΡΕΥΤΕΣ’’, με την ομάδα της Jennifer Copaken στο Λονδίνο και στο Χονγκ Κονγκ με την ομάδα ‘‘X-tanztheatr’’.
 • Το 2002 επιμελήθηκε την κίνηση για το θεατρικό έργο «Θαλασσινό τοπίο» του Εdward Alby σε σκηνοθεσία Γιώργου Γκικαπέππα.
 • Τον Ιούνιο του 2007 χορογράφησε τα Χορικά για το έργο «Τρωάδες» του Σενέκα, σε σκηνοθεσία Φίλιππου Σοφιανού.
 • Από το Σεπτέμβρη του 2008 συνεργάζεται με τον σκηνοθέτη Στάθη Λιβαθινό για την επιμέλεια κίνησης του έργου « Η επίσκεψη της Γηραιάς Κυρίας» του Ντίρενματ.
 • Από το 2005-2009 δίδαξε στην Κατεύθυνση του Χορού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Χορογραφία, Χορολογία και Σύγχρονο Χορό.

Έχει διδάξει σύγχρονο χορό, χορογραφία και αυτοσχεδιασμό στο Αμερικάνικο Κολέγιο Ελλάδος (Deree College) από το 1998. Έχει υπάρξει μέλος της ομάδας οργάνωσης του European Contact International Teachers Exchange που διοργανώθηκε στην Αθήνα το 2004, του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΙΤΙ) καθώς και του ΙΕΤΜ (International Network for Contemorary Performing Arts). Ήταν επίσης μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής των Ιδιωτικών Επαγγελματικών Σχολών Χορού, του Υπουργείου Πολιτισμού από το 1999 μέχρι το 2006.

 


info: Six D.O.G.S - Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, τηλ: 210 3210510 & 6944686991  │ Ώρα έναρξης : 21:30  │Τιμή Εισιτηρίου: 12 € - Η κράτηση θέσεων είναι απαραίτητη │


 

dancepress