«Φτάσε όπου δεν μπορείς»

ftase-opou-den-boreis_foto2-web

«Φτάσε όπου δεν μπορείς»
Η ιερή εντολή  του Νίκου Καζαντζάκη γίνεται χορός...

 

«Φτάσε όπου δεν μπορείς».. εμπνεόμενοι από αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη στην Αναφορά στο Γκρέκο, σαν ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας του παρελθόντος με το μέλλον, οι δύο κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης με μία ομάδα επίλεκτων χορευτών και μουσικών, ενώνονται, δημιουργούν και συμπράττουν με δημοφιλείς στο είδος τους μουσικούς και χορευτές από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, υπενθυμίζοντάς μας, απ’ άκρη σ’άκρη, την παράδοση που είναι ακόμη ζωντανή και έχει ακόμη τη δύναμη να μας οδηγεί.

Μία σειρά πρωτότυπων παραστάσεων κρητικών χορών που ενώνονται κάθε φορά με μια διαφορετική περιοχή της Ελλάδας και τις παραδόσεις της.

  • ΚΡΗΤΗ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ   ______  Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012
  • ΚΡΗΤΗ - ΚΥΚΛΑΔΕΣ      ______  Παρασκευή 9 Μαρτίου  2012
  • ΚΡΗΤΗ - ΘΡΑΚΗ            ______  Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012
  • ΚΡΗΤΗ - ΗΠΕΙΡΟΣ        ______  Παρασκευή 23 Μαρτίου  2012
  • ΚΡΗΤΗ - ΠΟΝΤΟΣ         ______  Παρασκευή 30 Μαρτίου  2012
  • ΚΡΗΤΗ - ΚΑΡΠΑΘΟΣ     ______  Παρασκευή 6 Απριλίου  2012

Το ηπειρώτικο μοιρολόϊ σμίγει με το ριζίτικο τραγούδι, η λύρα ενώνει τη Κρήτη με τα Δωδεκάνησα, ο αμανές της Σμύρνης κλαίει με κρητικά βαριά συρτά, η γκάιντα της Μακεδονίας και της Θράκης ακούγεται μέχρι το Ιδαίον Άντρο στα Ανώγεια, το τσίπουρο της Θεσσαλίας στο ίδιο τραπέζι με την τσικουδιά, η μυθολογία του Αιγαίου υμνεί τις Κυκλάδες και αντηχεί ως το Καρπάθιο και το Μυρτώο πέλαγος, οι πολεμικοί χοροί ενώνουν Κρήτη και Πόντο και ξυπνούν μνήμες βαριάς ιστορίας.

Η κρητική μουσική παράδοση θεωρείται η πιο ζωντανή στον ελλαδικό χώρο γιατί, όχι μόνο συνεχίζει να εξελίσσεται και να ενσωματώνει δημιουργικά σύγχρονα μουσικά στοιχεία, αλλά παράλληλα καταφέρνει να εκφράζει και να σχολιάζει με ζωντανό τρόπο την σημερινή πραγματικότητα. Η Κρήτη είναι από τα λίγα μέρη όπου ο χορός παραμένει ζωντανός και δεν είναι μια ξεχασμένη δεξιότητα, αλλά μια ζωντανή έκφραση της καθημερινής ζωής. Αυτή την εξελίξιμη πολιτιστική κληρονομιά, αυτές οι παραστάσεις φέρνουν σαν οδηγό, και την ενώνουν με όλη την Ελλάδα, μέσα από εικόνες, ιστορίες, αυτοσχεδιασμούς, μέσα από τη τέχνη του χορού και της έκφρασης, σε ένα υπενθυμητικό μήνυμα εθνικής ταυτότητας, ενότητας και αισιοδοξίας.

Σύλληψη / ιδέα : Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης

Μουσικοί παραστάσεων:
Όθωνας Μπικάκης - Νίκος Βενετάκης [Κρήτη]
Γιάννης Γευγελής [Μακεδονία]
Γιώργος Μαρινάκης [Κυκλάδες]
Βαγγέλης Δημούδης [Θράκη]
Πολυφωνικό Σχήμα Ηπείρου Βαγγέλη Κώτσου [Ήπειρος]
Ηλίας Υφαντίδης [Πόντος]
Μιχάλης Ζωγραφίδης / Ηλίας Βασιλαράς [Κάρπαθος]

Φωτισμός : Απόστολος Τσιτσώνης
Video: Βασίλης Λίνας
Κρητικοί χοροί: Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών Γιάννη & Γιώργου Μεγαλακάκη
Έρευνα – παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού: Kέντρο Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού

 


info: ΘΕΑΤΡΟ ΠΚ, Κασομούλη 30 (μετρό Ν.Κόσμος) - T:(+30) 210 9011677  │ Ώρα έναρξης: 21.30  │  Tιμές εισιτηρίων: 15€, 10€ φοιτητικό


 


 

dancepress