Nederlands Dans Theater (NDT)

nea-eikona--2

Mε φανατικούς θεατές σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, το Nederlands Dans Theatre (NDT) έρχεται στο καινούριο ραντεβού του με το κοινό της Αθήνας με δύο μαγικές χορογραφίες, σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα, που υπογράφουν οι κορυφαίοι χορογράφοι του Sol León και Paul Lightfoot.

Πρόκειται για τα έργα: ‘Sehnsucht’  (παγκόσμια πρώτη στις 7 Μαΐου 2009, στη Χάγη) και ‘Schmetterling’ (παγκόσμια πρώτη, 25 Νοεμβρίου 2010, Χάγη). Τα έργα θα ερμηνεύσει η NDT I, η ‘μεγάλη’ ομάδα του ολλανδικού συγκροτήματος. Θυμίζουμε ότι το σύνολο χωρίζεται σε δύο ομάδες, την NDT I που στελεχώνουν καταξιωμένοι χορευτές και την NDT II που απαρτίζεται από νέα ανερχόμενα ταλέντα.

Το Μέγαρο Μουσικής εγκαινίασε τη σταθερή συνεργασία του με το NDT το Μάρτιο του 2008.

------

Ο ‘Sehnsucht’‘ ("Πόθος" ) και η "Schmetterling" ( "Πεταλούδα" ) μιλούν με τη γλώσσα των σωμάτων για τον έρωτα και την αγάπη, για το ανέφικτο και το αναπόφευκτο των σχέσεων, αλλά και για το κενό της απώλειας, για πολύ βαθειά αισθήματα που εκφράζονται μέσα από την μοναδική τεχνική δεξιοτεχνία των χορευτών αυτής της δημοφιλούς ομάδας. 

 

Στο ‘Sehnsucht’‘ ("Πόθος" ) ένα ζευγάρι χορεύει μέσα σε έναν κύβο που αιωρείται στη σκηνή, έναν σουρεαλιστικό μικρό χώρο, που αλλάζει διαρκώς θέσεις, με πόρτα και παράθυρο σε παράδοξα σημεία, που υποδηλώνουν τη δυσκολία της διαφυγής. Ένας σολίστας, στο επίπεδο της σκοτεινής σκηνής, παρακολουθεί με τις κινήσεις του το δύσκολο «διάλογο» του ζευγαριού. Ένας στοχασμός για τον έρωτα που δεν είναι πάντα ανθεκτικός, η αναζήτηση της ελευθερίας από μια ξεθυμασμένη σχέση, που κάποτε ήταν ωραία και αφήνει πίσω της τη γλυκόπικρη και επίμονη ανάμνησή της, κλειδωμένη σε έναν κύβο της μνήμης του σολίστα, ένα όνειρο χωρίς λέξεις.
Οι χορογράφοι αφιέρωσαν το κομμάτι αυτό στους γονείς τους, Χοακίν Λεόν και Ντέιβιντ Λάιτφουτ.

Η "Schmetterling" "Πεταλούδα" ) μιλά για μια γυναίκα ηλικιωμένη. Τα πόδια της εύθραυστα, τα μαλλιά της γκρίζα. Η κεντρική φιγούρα αυτού του κομματιού είναι η Μαρτίν Μπρεάρντ Βαλέρσκι, μητέρα του χορευτή Μεντί Βαλέρσκι, στην οποία οι χορογράφοι έχουν αφιερώσει τη συγκινητική αυτή χορογραφία τους, «με όλο το σεβασμό και το θαυμασμό μας». Ο Βαλέρσκι πήρε άδεια ενός χρόνου από την ομάδα για να φροντίσει την άρρωστη και ετοιμοθάνατη μητέρα του και οι συνάδελφοί του χορεύουν την αγάπη του για εκείνην και την ερημιά που έρχεται μετά από κάθε οριστική απώλεια.

Ο Paul Lightfoot (Πολ Λάιτφουτ) (1966 Κίνγκσλεϊ, Αγγλία) και η Sol León (Σολ Λεόν),  (Κόρδοβα, Ισπανία) συναντήθηκαν το 1987 στο NDT, χόρεψαν σε πολλές χορογραφίες του Γίρζι Κίλιαν (μέχρι πρόσφατα καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας) και του προκατόχου του Χανς φαν Μάνεν και από το 2002 είναι μόνιμοι χορογράφοι του συνόλου. Ζευγάρι στη ζωή και στη δουλειά έχουν ήδη δημιουργήσει περισσότερες από 35 χορογραφίες και για τις τρεις ομάδες του NDT. Ο Paul Lightfoot  είναι από την περασμένη άνοιξη καλλιτεχνικός διευθυντής του ολλανδικού γκρούπ.

Οι καινοτομίες και οι βάσεις που δημιούργησε στο NDT ο οραματιστής Γίρζι Κίλιαν από το 1975, είναι τόσο στέρεες, που ακόμα και χωρίς αυτόν η ομάδα διατηρεί μια απαράμιλλη δύναμη και χορογραφική δημιουργικότητα. Οι χορευτές, άψογα εκπαιδευμένοι, κόβουν την ανάσα με την ακρίβεια και την καθαρότητα των κινήσεών τους. Η άνεση και η μουσικότητά τους « είναι η απόλυτη μηχανή χορού, άψογη και δυναμική όπως μια Λαμποργκίνι, παρασύρουν και τους πιο αδιάφορους για τον σύγχρονο χορό να τον αγαπήσουν», όπως έγραψε η εφημερίδα Independent μετά από μια πρόσφατη παράστασή τους στο Λονδίνο.

 


info Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας και Κόκκαλη, Αθήνα, τηλ. 210 728 23 33 │ΩΡΑ 20:00 │  Εισιτήρια : Φοιτητές, νέοι, άνεργοι ΑΜΕΑ : € 9, Πολύτεκνοι, 65+ : € 12, Γ Ζώνη: €18, Β Ζώνη: € 33, Α Ζώνη: € 47 - Διακεκριμένη Ζώνη : € 65. Αγορά Εισιτηρίων Online στα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών & στην οδό Ομήρου 8 (Δευτέρα – Παρασκευή 10:00 – 16:00) - Τηλεφωνικά στο 210 7282333 και ηλεκτρονικά στο  www.megaron.gr


 

dancepress