«Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους» - IlluminArti

illuminarti_003-web

«Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους»

του Α. Γ. Μαγκάκη

 

“Αμύνομαι. Γι' αυτό γράφω.” - Ο Α. Γ. Μαγκάκης έγραψε μέσα από τις φυλακές του Κορυδαλλού μία επιστολή μεπαραλήπτη τους λαούς της Ευρώπης. Εκεί στεκόταν η ελπίδα του. Στην αλληλεγγύη και την επίκληση των κοινών αξιών και πολιτιστικών γνωρισμάτων των ανθρώπων, που κατοικούν στην Γηραιά Ήπειρο. Έτσι, το Φλεβάρη του 1971 φυγάδευσε τα γραπτά του μέσω ενός Ιταλού κρατούμενου που αποφυλακιζόταν, ώστε το κείμενο να δημοσιευτεί για 1η φορά στο Atlantic Monthly Review στην Αμερική, έπειτα στους Times της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου. Ακολούθησαν πλήθος περιοδικών και εφημερίδων στη Γερμανία, την Αφρική, τη Λατινική Αμερική, την Ιαπωνία, που φιλοξένησαν στις σελίδες τους αυτό το ντοκουμέντο. Το κείμενο αποτέλεσε εφαλτήριο, ώστε να ευαισθητοποιηθούν οργανισμοί, μέσα και κράτη και να γίνει γνωστή η κατάσταση της χώρας μας. Η επιστολή αυτή έφτασε να κατατεθεί επισήμως στο Κονγκρέσο και να συμπεριληφθεί στην διδακτέα ύλη των Αμερικανικών Πανεπιστημίων.

Στα ελληνικά βγήκε στο φως πρώτα στην Φρανκφούρτη το 1971 από τον οίκο Attika Press με τον τίτλο: “Ελευθερία αγάπη μου” ενώ στην Ελλάδα δημοσιεύτηκε μόνο πρόσφατα από την εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ. Η Διεθνής Αμνηστία τύπωσε το κείμενο σε πολλές γλώσσες και διέθετε τα έσοδα από τις εισπράξεις των πωλήσεων υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτικών κρατούμενων. Η επιστολή βραβεύτηκε από τον Σερ Λώρενς Ολιβιέ στην τελετή που έγινε για την ένταξη της Αγγλίας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.

 

“Αυτό θέλει η φυλακή, ν' αρχίζεις να κουβεντιάζεις μέσα σου το παράδοξο.
Αυτό θέλει η φυλακή. Να καταλήξει η ανθρωπιά σου να είναι μόνο το άγχος σου.”

 

Με αφετηρία και άξονα το κείμενο της επιστολής, η παράσταση επιχειρεί να ανοίξει διάλογο με τα θέματα και την ιδεολογία του. Να επαναπροσδιορίσει τις αξίες και τους εφιάλτες του μέσα από το πρίσμα των σημερινών καταστάσεων. Να συνθέσει με τις λέξεις του το «ευρωπαϊκό όνειρο» και τους ανθρώπους του, που ταυτόχρονα μας ευλόγησαν και μας καταράστηκαν.

Αποδέκτες, λοιπόν, αυτής της επιστολής γίναμε κι εμείς με τη σειρά μας. Το κείμενο μας ξεπέρασε, μας συγκίνησε, μας ενέπνευσε και μας δημιούργησε την ανάγκη να εκφραστούμε μέσα από αυτό θίγοντας τα ζητήματα που αφορούν στο σήμερα. Οι ανησυχίες, τα οράματα, η απογοήτευση, αλλά και τα θέλω μας, ήρθαν και ακούμπησαν πάνω στις γραμμές αυτού του κειμένου. Γιατί από το 1967 ως το 1974 η χώρα μας βρισκόταν υπό την διακυβέρνηση δυνάμεων κατοχής. Τότε υπήρχε πλήρης αδιαφορία για τη λαϊκή βούληση, ενώ επιβάλλονταν νόμοι καταπίεσης, υποδούλωσης και καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι αξίες, η ηθική κι η δημοκρατία κουρελιάστηκαν επισήμως. Τέτοιες αξίες πια δεν συναντούσε κανείς παρά εκεί που βρίσκονταν αγωνιστές, φυλακισμένοι και βασανισμένοι. Εκεί μπορούσε κανείς να δει την αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη, την ανθρωπιά, την υπομονή. Μπορεί κανείς από εμάς να μην έζησε τα χρόνια εκείνα και ίσως κάποιοι από εσάς να μην έχουν ακούσει καν γι' αυτά τα γεγονότα, όμως λέμε “τότε...” και μοιάζει τόσο με το “τώρα”.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Μπρατάκος
Κείμενο: Γεώργιος-Αλέξανδρος  Μαγκάκης “Γράμμα από τη φυλακή για τους Ευρωπαίους”, Δ' Έκδοση, Ίκαρος, Αθήνα 2007
Κοστούμια: Περσεφόνη Γεράγγελου – IlluminArti
Σκηνικά: Φίλιππος Βασιλείου
Μουσική Επιμέλεια: IlluminArti
Επιμέλεια Κίνησης: IlluminArti
Φωτισμοί: Βαγγέλης Μούντριχας – Γιώργος Τσιτσίγκος
Σκίτσο Αφίσας: Ιωάννης Ρουμπούλιας (Rubus)
Παραγωγή: IlluminArti

IlluminArti: Βασιλείου Φίλιππος, Γεράγγελου Περσεφόνη, Ζάρδα Αγάπη, Κουρεβέσης Αλέξανδρος, Μπρατάκου Άρτεμις, Οικονομίδου Κλεοπάτρα, Πολίτης Παντελής, Σταματίου Ελένη, Χρόνη Αντιγόνη

---------------------


Οι IlluminArti είναι μία νεανική ομάδα παραστασιακών δράσεων, που αποτελείται από σπουδαστές των παραστατικών, μουσικών και εικαστικών τεχνών με στόχο να παρέμβει στα καλλιτεχνικά δρώμενα με έναν τρόπο πειραματικό. Η ιδέα προήλθε από την Αντιγόνη Χρόνη, χορεύτρια και χορογράφο, που σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα σχήμα από νέους καλλιτέχνες, που να συνδυάζει, αρχικά, τις τρεις πιο διαδεδομένες παραστατικές τέχνες. Τη μουσική, το χορό και το θεάτρο, όπου το ένα προκύπτει από το άλλο, εμπλέκεται μέσα στο άλλο και αναζητά το άλλο, ώστε να αποκτήσει νόημα και αξία. Συζητώντας λοιπόν, την ιδέα της με φίλους και γνωστούς βρέθηκαν άτομα με κοινές απόψεις, τα οποία ενσωματώθηκαν στην ομάδα και δημιούργησαν αυτό το καλλιτεχνικό μάγμα, που συνεχώς ανατροφοδοτείται, αναζητά και εξελίσσεται.
Οι IlluminArti παρουσίασαν την 1η επαγγελματική τους δουλειά πέρσι, με τίτλο ''Το ροκ που παίζουν τα μάτια σου'' στο θέατρο Altera Pars. Μια δουλειά βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Σταύρου Σταυρόπουλου. Η πρώτη αυτή προσπάθεια σκηνοθετήθηκε από όλη την ομάδα, όπου το κάθε μέλος συνέβαλε δημιουργικά τόσο στην εκτέλεση, όσο και στη σύνθεση της παράστασης, ενώ σημαντική ήταν και η βοήθεια της Μαρίας Χρονιάρη.

 


info: Θέατρο³ - «θέατρο στον κύβο», Μαργαρίτη 5, Νέος Κόσμος, Αθήνα  │  Τηλέφωνο Κρατήσεων: 698 40 28 017 (11.00-13.00 & 17.00-20.00)  │Ώρα έναρξης 21.00 │  Γενική Είσοδος: 12 €, Μειωμένο: 8 €, Ατέλεια: 5 €  │ Παραστάσεις κάθε Σάββατο & Δευτέρα │ 

 

dancepress