"You May!" - Ζωή Δημητρίου

you_may_-web

 

Η νέα δουλειά της εγκατεστημένης στο Λονδίνο Ζωής Δημητρίου ανιχνεύει τα όρια της ανοχής και τα περιθώρια ρίσκου μέσα στην αυστηρή δομή της σημερινής κοινωνίας. Σύμφωνα με τις θεωρίες για την «κοινωνία του ρίσκου», οι σκοτεινές πλευρές της προόδου, όπως ο πυρηνικός κίνδυνος, οι κλιματικές αλλαγές και η οικονομική κρίση, καθορίζουν τις κοινωνικές συγκρούσεις, κάνοντας το σύγχρονο άνθρωπο να υποφέρει από απωθημένα άγχη και φόβους.

Αντλώντας την έμπνευσή της από την αριστουργηματική ταινία La Jetée (1962) του πρωτοπόρου Γάλλου κινηματογραφιστή Chris Marker, η ανερχόμενη χορογράφος προτείνει νέες μορφές σκηνικής αφήγησης διευρύνοντας με τόλμη το χορογραφικό της λεξιλόγιο.

Η παράσταση συνδυάζει ζωντανή κίνηση (χορογραφία της Ζωής Δημητρίου), σχεδιασμό φώτων (από τον Chahine Yavroyan), πρωτότυπη μουσική επένδυση (από τον Andy Pink) και σκηνική επένδυση (από την Ingrid Hu).

«Ένα τοπίο γεγονότων, μια σκαλωσιά που υποστηρίζει διάφορες επιφάνειες στις οποίες μπορούμε να προβάλλουμε τις επιθυμίες μας, μια σειρά ανοιχτών δυνατοτήτων, όπου οι κανόνες που τίθενται γεννιούνται στις ανταλλαγές μεταξύ των δύο περφόρμερ και του κοινού.» – Ζωή Δημητρίου
 


Καλλιτεχνικός Διευθυντής/Χορογράφος: Ζωή Δημητρίου
Μουσικός Συνθέτης: Andy Pink
Δραματουργός/Συγγραφέας: Michael Pinchbeck
Σκηνικά/Κοστούμια: Ingrid Hu
Φωτισμοί: Chahine Yavroyan

Συμπαραγωγή: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Ομάδα Ζωής Δημητρίου, Laban Theatre & The Place (Λονδίνο), Arnolfini (Μπρίστολ)


Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2012 στις 22:30 μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τη Ζωή Δημητρίου

-------------

Ζωή Δημητρίου 

Χορογράφος, χορεύτρια. Γεννήθηκε στην Αθήνα. Αριστούχος απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης συνέχισε τις σπουδές της με Υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση στη σχολή της Τρίσα Μπράουν στην Νέα Υόρκη. Το 2005 ολοκλήρωσε με διάκριση τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο Κέντρο Σύγχρονου Χορού Λάμπαν στο Λονδίνο. Στην Ελλάδα χόρεψε με πολλές σύγχρονες ομάδες χορού και στο εξωτερικό συνεργάστηκε ως χορεύτρια με καλλιτέχνες όπως οι Υβόν Ράινερ, Κίρστυ Σίμσον, Φίλιξ Ρούκερτ και Σιόμπαν Ντέιβις μεταξύ άλλων. Δουλειές της έχουν παρουσιαστεί σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, όπως στη Βασιλική Όπερα του Λονδίνου, στο θέατρο Μπόνι Μπέρντ, στο Place, στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Θέατρο Πίκολο του Μιλάνο, στο Φεστιβάλ Europe in Motion στο Βουκουρέστι κ.α.
Χορογράφος-ερευνήτρια με έδρα το Λονδίνο και την Αθήνα η Ζωή Δημητρίου έχει συμμετάσχει σε διεθνή καλλιτεχνικά και ερευνητικά προγράμματα και διδάσκει χορό και χορογραφία, μεταξύ άλλων, στα Laban, The Place, Independence Dance, και Central School of Speech and Drama.
Ως ανεξάρτητη χορογράφος, παρουσίασε το 2007 τη δουλειά Limen για το μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής υπό τη διεύθυνση της Λυν Σέυμουρ.
Το 2008 τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ρόμπιν Χάουαρντ για την παραγωγή της δουλειάς Goddesses in Exile και η τελευταία της δουλειά In The Process of…. βραβεύτηκε με το 2009 Bonnie Bird Choreography Fund Award και επελέγη στην πρώτη δεκάδα καλύτερων έργων του Aerowaves.
Πρόσφατα τιμήθηκε με το 2010 CFC Award (Βραβείο Χορογραφίας για παιδιά), μια συμπαραγωγή μεταξύ του θεάτρου Sadlers Wells, της θεατρικής ομάδας Company of Angels και του London Contemporary Dance School για το νέο της έργο Little creatures που παρουσιάστηκε στις 23 και 25 Φεβρουαρίου του 2011 στο Lilian Baylis και στο Place του Λονδίνου.


Διαβάστε παλαιότερη συνέντευξη της Ζωή Δημητρίου εδώ


info  : Μικρή Σκηνή - Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210900 58 00 │ Μετρό: στάση Συγγρού-Φιξ │ ΩΡΑ : 21:00 │ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ  :18 € και φοιτητικό 10€ │Πληροφορίες και τηλεφωνική πώληση: Tηλ.: 210 900 5 800 ( Δε - Κυρ: 9:00-21:00 ) |  Άνετη & οικονομική στάθμευση εντός της Στέγης


 

 

dancepress