"Σύνδεσμοι – Ligaments" - ομάδα χορού Knockturnallheads

knockturnallheads-tatopoulos-web

Η ιδέα

Ligament [lig-uh-muhnt]: the fibrous tissue that connects bones to bones- Σύνδεσμος [sínδezmos]: ο ινώδης ιστός που συνδέει τα οστά μεταξύ τους.

Η ομάδα Knockturnalheads παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Αθήνα την παράσταση Σύνδεσμοι – Ligaments, 20 & 21 Ιουνίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Πρόκειται για ένα σύνολο από 11 δυνατές στην τεχνική χορεύτριες που εκτελούν την παράσταση με τεράστια ενέργεια, η οποία παραμένει σταθερή σε όλη την διάρκεια του χορευτικού τους ταξιδιού. Παρουσιάζουν το σύνδεσμο, μία χορογραφία εμπνευσμένη από τον όρο αυτό που θέλει να δείξει επί της ουσίας τη σπουδαιότητα και την αναγκαιότητα των ανθρώπων να ενωθούν. Ο σύνδεσμος σε κάθε μορφή εμφανίζεται σε διαφορετικές πτυχές της ζωής μας, κάτι που η χορογράφος και ιδρυτής της ομάδας Ζωή Tatopoulos θέλησε να υπογραμμίσει μέσα από τη δουλειά και την τέχνη της και να παρουσιάσει στο κοινό με αυτή τη μορφή. Το μήνυμα παραμένει ουσιαστικό αν και γνωστό: από τη  στιγμή που είμαστε ενωμένοι, τίποτα δεν μπορεί να μας σταματήσει.

11 χορεύτριες – 11 διαφορετικοί χαρακτήρες. Κινήσεις που απεικονίζουν την αντίθεση ανάμεσα στην αγωνία και την ευστάθεια. Η χορογραφία διερευνά τα άκρα του συνδέσμου καθώς συστρέφεται και σπάζει, δημιουργώντας ασυνήθιστες κινήσεις στο σώμα. Υπάρχει μια ισορροπία ανάμεσα στο μαύρο και το άσπρο, την ισχυρή θηλυκότητα και την αρρενωπότητα που αναδεικνύει μεν τη δύναμη και την υπερηφάνεια, το κάνει ωστόσο με χάρη και τεχνική.

Η μουσική παίζει σημαντικό ρόλο (dj set) με τον εφευρετικό βαθύ μπάσο ήχο της, εντείνοντας το δέσιμο των χορευτριών με τους θεατές. Καμία περιγραφή δεν θα δοθεί στο κοινό ως προς την ερμηνεία κάθε επιμέρους κομματιού, αφήνοντάς το να αντιληφθεί το νόημα από αυτό που βλέπει σε κάθε κομμάτι με βάση μόνο τον απλό τίτλο του.

 

Η Ζωή Τατόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια. Ξεκίνησε το πρώτο της μάθημα μπαλέτου στην ηλικία των τεσσάρων. Στην ηλικία των επτά ετών άρχισε άλλα είδη χορού όπως, τζαζ, λυρικό και χιπ χοπ. Ως έφηβη, εντάχθηκε στο διαγωνιστικό στούντιο της Στέγης Χορού, στο Λος Άντζελες. Επίσημα άρχισε να διαγωνίζεται κερδίζοντας σόλο παραστάσεις. Ήταν ευρέως γνωστή για το μοναδικό της στυλ και για τις μουσικές της επιλογές στις σύγχρονες εμφανίσεις της. Μεγαλώνοντας σε μια καλλιτεχνική οικογένεια, το στυλ της διέφερε από των υπολοίπων χορευτών επιτρέποντας της να ξεχωρίσει σε διαγωνισμούς. Το 2007 η Ζωή πήρε μέρος στο σόου "so you think you can dance" στην Ελλάδα, όπου κατατάχθηκε τρίτη. Αμέσως μετά επέστρεψε στην Αμερική για να συνεχίσει την καριέρα της σα χορογράφος, καθηγήτρια και χορεύτρια. Πήρε μέρος σε δύο γνωστές χορευτικές ομάδες στο Λος Άντζελες. Οι "Invertigo Dance Theatre" και "JADDCO" τη δέχτηκαν ως κύρια χορεύτρια. Λόγω του πάθους της για τη χορογραφία και οι δύο ομάδες πίστεψαν σ' αυτή, επιτρέποντας της να χορογραφεί κομμάτια. Άρχισε επίσης να διδάσκει στα γνωστά διαγωνιστικά στούντιο στο Λος Άντζελες, "The Vibe" και "Academy of Dance". Δουλεύοντας πάνω στο μοντέρνο/σύγχρονο χορό, επικεντρώθηκε στην πρόοδο κάθε χορευτή και εργάστηκε με όλα τα επίπεδα. Αργότερα άρχισε να χορογραφεί για κορυφαίους διαγωνιζόμενους και έλαβε βραβεία χορογραφίας τόσο σε αγώνες όσο και σε επιδείξεις. Ένα χρόνο αργότερα ο επαγγελματίας χορευτής και ποπ καλλιτέχνης Chasen Greenwood από το Λος Άντζελες πλησίασε τη Ζωή και της πρότεινε να χορογραφεί τις παραστάσεις του. Η Ζωή είναι γνωστή για τις ριψοκίνδυνες και δυνατές σύγχρονες κινήσεις της, με ένα χαριτωμένο μίγμα τυποποιημένης τεχνικής, κάνοντας το κοινό να υπνωτίζεται και να εισέρχεται στον δικό της κόσμο όταν αυτή ή οι χορευτές της εκτελούν τη χορογραφία της.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Χορογραφία - Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζωή Τατόπουλος
Μουσική Επιμέλεια: Greg Requiem (dj)
Φωτισμοί: Θωμάς Αρσένης

Χορός: Ναταλία Βαλσαμίδου, Λυδία Ποθουλάκη, Ράνια Αϊνίτη, Mae Piga, Ana Cudic, Μαρία Μελλά, Ξανθή Αθανασοπούλου, Λευκή Τσιουραμάνη, Νερίνα Προφήτη, Χριστίνα Καλιακάτσου, Ζωή Τατόπουλος
Διάρκεια παράστασης : 60΄

 


info: Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, Ταύρος  |  Ώρα έναρξης : 21:00 |  Εισιτήρια: 15€ κανονικό, 12€ Φοιτητικό - Μαθητικό/ Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων & Κάρτας Πολιτισμού/ ΑμΕΑ/ άνω των 65 ετών - Προπώληση : Δευ-Παρ 11:00 - 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση, επίσης σε όλα τα καταστήματα PUBLIC - Αγορά εισιτηρίων μέσω πιστωτικής κάρτας: 210 3418579  και online:  www.mcf.gr 

 

 

dancepress