Το Μπαλέτο της ΕΛΣ στη Ρωμαϊκή Αγορά

vradia-xoroy-sth-rwmaikh-agora-4794_a-web

Δύο από τα ωραιότερα κοντσέρτα για πιάνο όλων των εποχών, χορογραφεί ο διευθυντής του μπαλέτου της ΕΛΣ Renato Zanella, για τις δύο βραδιές χορού στο μαγικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, στην σκιά της Ακρόπολης.

Υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Ηλία Βουδούρη και με σολίστ τον διακεκριμένο πιανίστα Δημήτρη Τουφεξή, η ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσει το κοντσέρτο για πιάνο Νο 23 του Μότσαρτ και το κοντσέρτο για πιάνο Νο 5 του Μπετόβεν. Στον επιβλητικό χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς οι χορευτές του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ερμηνεύσουν τις δύο χορογραφίες του Ρενάτο Τζανέλλα που έχουν παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία μεταξύ άλλων και στην Κρατική Όπερα της Βιέννης.

Σημείωμα του χορογράφου

Η αίσθηση μυσταγωγίας που αγγίζει όποιον περνά από το χώρο της Ρωμαϊκής Αγοράς, είναι μοναδική. Έτσι, ενθουσιάστηκα όταν ο κ. Μύρων Μιχαηλίδης, καλλιτεχνικός διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, μου πρότεινε αυτό το χώρο για την παραγωγή μιας χορευτικής βραδιάς με το μπαλέτο της ΕΛΣ, ανάμεσα στις δύο μεγάλες παραγωγές όπερας, τον Τροβατόρε και την Τόσκα στο Ηρώδειο. Η βραδιά ξεκινά με το έργο του Μότσαρτ, αλλά μόνο το δεύτερο μέρος του κοντσέρτου έχει χορογραφηθεί. Στα άλλα δύο μέρη ακούγεται η μουσική. 
Η χορογραφία στο έργο του Μπετόβεν αποτελεί φόρο τιμής στην κλασική, αυτοκρατορική όψη της τέχνης του χορού. Περιλαμβάνει τέσσερα βασικά ζευγάρια και δέκα ακόμα ζευγάρια που τα πλαισιώνουν. Το έργο σχετίζεται με τον Ναπολέοντα και η έρευνα σχετικά με τη μουσική σύνθεση φανερώνει την έμφαση στην ιστορική περίοδο της ναπολεόντειας αυτοκρατορίας. Με αυτό τον τρόπο αποτελεί την ιδανική βάση, ώστε να αναπτύξει κανείς τη γλώσσα του κλασικού χορού, την οποία έχω ανάγκη για τη δημιουργία μου. Δεν υπάρχει αφήγηση: σε αυτή την περίπτωση προτιμώ να με παρασύρει η μουσική.


Οι χορογραφίες και τα έργα

Το μπαλέτο με τίτλο Ταξίδι πρωτοπαρουσιάστηκε το 1992 στην πόλη Όσιμο, νότια της Ανκόνας στην Ιταλία με πρωταγωνιστή τον διάσημο Ουκρανό χορευτή Βλαντίμιρ Μάλαχοφ. Ακολούθησαν παρουσιάσεις από το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης (1993) και από τον Μπαλέτο της Στουτγάρδης (1997). Στηρίζεται στη μουσική του Βόλφγκανγκ Αμαντέ Μότσαρτ [1756-1791] για το Κοντσέρτο για πιάνο αρ.23 σε λα μείζονα (Κ.488). 

Το δεύτερο μπαλέτο, με τίτλο Μπετόβεν έργο 73 πρωτοπαρουσιάστηκε το 2000 από το Μπαλέτο της Κρατικής Όπερας της Βιέννης και έχει παρουσιαστεί στην Ελλάδα, στο Φεστιβάλ του Αιγαίου στη Σύρο το 2009. Στηρίζεται σε ένα ακόμη διάσημο κοντσέρτο για πιάνο, αυτή τη φορά στο επονομαζόμενο «αυτοκρατορικό» του Μπετόβεν. 

 

Χορογραφία, Σκηνικά, Κοστούμια, Φωτισμοί : Renato Zanella

Μουσική Διεύθυνση : Ηλίας Βουδούρης
Σολίστ πιάνου:  Δημήτρης Τουφεξής

  • Το Ταξίδι : Ντανίλο Ζέκα
  • Μπετόβεν, έργο 73

Πρωταγωνιστικά Ζευγάρια
Αλίνα Στεργιανού – Γιώργος Βαρβαριώτης
Μαρία Κουσουνή-Φίκα – Βαγγέλης Μπίκος
Ευρυδίκη Ισαακίδου – Στράτος Παπανούσης
Αιμιλία Γάσπαρη – ‘Ιγκoρ Σιάτζκο
Αλεξάντερ Νέσκωβ – Σταυρούλα Καμπουράκη

 

Με την Ορχήστρα, τους Α’ Χορευτές, τους Σολίστ, τους Κορυφαίους και το Corps de Ballet της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 


info:  Ρωμαϊκή Αγορά, Μοναστηράκι  |  Ώρα έναρξης 21.00 |  Εισιτήρια: 16 €, 23 €,  Παιδικό φοιτητικό 10 € - Προπώληση: Ταμεία τoυ ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, Καθημερινά 9.00–21.00 - Τηλ. Πωλήσεις: 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725 - Ηλεκτρονική προπώληση:  www.nationalopera.gr


 

 

 

 

 

dancepress