"Φτάσε όπου δεν μπορείς" - Γ. & Γ. Μεγαλακάκης

ftase-opou-den-boreis_foto2-web--2

"ΦΤΑΣΕ ΟΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ"

Η ιερή εντολή του Νίκου Καζαντζάκη γίνεται χορός...

Χορευτική σύμπραξη Κρήτης & Πόντου

 

Εμπνεόμενοι απο αυτή τη φράση "Φτάσε όπου δεν μπορείς" του Νίκου Καζαντζάκη στην Αναφορά στο Γκρέκο, σαν ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας του παρελθόντος με το μέλλον, τα δύο αδέλφια από την Κρήτη και δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης με μία ομάδα επίλεκτων χορευτών και μουσικών ενώνονται,δημιουργούν και συμπράττουν με μουσικούς και χορευτές του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων "Σέρρα" υπενθυμίζοντάς μας μια παράδοση που είναι ακόμη ζωντανή ! Ο Πόντος είναι μια από τις πλουσιότερες περιοχές σε ποικιλία χορών και τραγουδιών. Οι χοροί του ξεπερνούν τους 100 και σίγουρα υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί.

Ο κρητικός χορός δεν έχει τίποτα να ζηλέψει απο το flamenco, το tango, τους ιρλανδικούς χορούς και πολλά άλλα χορευτικά είδη άλλων κρατών, που έχουν καταφέρει με σκληρή δουλειά, αλλά και με τη στήριξη όλων στη χώρα τους να γίνουν παγκοσμίως γνωστά.

Πεντοζάλης, Σέρρα, Ανωγειανός Πηδηχτός,Τίκ, Μαλεβιζιώτης, Κότσαρι, Ρουματιανή Σούστα,Τρυγόνα...είναι κάποιοι χοροί από την Κρήτη και τον Πόντο οι οποίοι θα παρουσιαστούν στην χορευτική σκηνή του θεάτρου της Δόρα Στράτου μέσα σε ένα ατελείωτο ταξίδι συναισθημάτων, βιωμάτων και αυθεντικής χορευτικής έκφρασης. 

Παράλληλα, παρακολουθούμε δύσκολους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς, με στόχο την ανάδειξη της τέχνης του Κρητικού χορού. Στην παράσταση οι χορευτές σε κάποιες σκηνές τραγουδούν, συνδιαλέγονται καλλιτεχνικά με τους μουσικούς και επιχειρούν να δώσουν το δικό τους στίγμα στον Κρητικό χορό, πατώντας στα χνάρια των παλιών.

Η χορευτική σύμπραξη Κρητών και Ποντίων γράφει τη δική της ιστορία υπενθυμίζοντας σε όλους ότι η τέχνη του ελληνικού χορού μπορεί να δώσει το δικό της ισχυρό μήνυμα και απάντηση στη σύγχρονη απαισιοδοξία η οποία επικρατεί στους λαούς της γής.

Οργάνωση : Κέντρο Έρευνας & Διδασκαλίας Κρητικού Χορού

Χορευτικός Όμιλος Ποντίων "Σέρρα"

-------------------------------------------------

Γιάννης & Γιώργος ΜΕΓΑΛΑΚΑΚΗΣ

Κατάγονται απο τα Χανιά και το Ρέθυμνο. H οικογένειά τους έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την ουσιαστική ενασχόλησή τους με τον κρητικό πολιτισμό. Το 1994 ξεκίνησαν να διδάσκουν κρητικούς χορούς σε διάφορους πολιτιστικούς φορείς. 

  • To 1997 χορεύει ο Γιάννης Μεγαλακάκης στην τελετή έναρξης του παγκοσμίου πρωταθλήματις στίβου στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο στην Αθήνα. 
  • Το 1998 ιδρύουν την "Ομάδα Έκφρασης Κρητικών Χορών".
  • Το 2002 συμμετέχουν  με τη χορευτική τους ομάδα στη μεγάλη συναυλία που διοργάνωσε στη μνήμη του Νίκου Ξυλούρη το περιοδικό "ΔΙΦΩΝΟ" στο θέατρο Λυκαβητού, στην Αθήνα.
  • Το 2004 χορεύουν στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στο Ολυμπιακο Σταδιο. 
  • Το 2005 παρουσιάζουν με τη χορευτική τους ομάδα, την παράσταση «Όταν ακούω Κρήτη», στο Νέο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα. Η παρασταση παρουσιαστηκε επίσης σε καταξιωμενους χωρους και φεστιβαλ οπως το θέατρο Rialto στην Λεμεσό της Κύπρου, στο φεστιβαλ "Υακίνθεια" στα Ανώγεια της Κρητης και αλλού. Το ίδιο έτος οι αδερφοί Μεγαλακάκη κυκλοφορούν το σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό «Όταν ακούω Κρήτη» Ένα σπουδαίο εγχειρίδιο για την προβολή και ανάδειξη πολλών άγνωστων πτυχών της κρητικής μουσικοχορευτικής παράδοσης, αφού περιέχει οδοιπορικό-ντοκουμέντο σε ολόκληρη την Κρήτη, γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά από χοροδιδασκάλους.
  • Το 2006 οι αδερφοί Μεγαλακάκη ιδρύουν στην Αθήνα το Κέντρο Ερευνας και Διδασκαλίας Κρητικού Χορού. Το 2006 εμπνέουν τον σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή για το στήσιμο της σκηνής του χορού στην ταινία EL GRECO.
  • Το 2008 παρουσιάζουν με τη χορευτική τους ομάδα τη χοροσυναυλία «Η Κρήτη των ονείρων» με την μουσική οικογένεια των Ξυλούρηδων, στο Θέατρο Βράχων στα πλαίσια του Φεστιβάλ Βύρωνα.Το 2008 χορεύουν στην παγκόσμια έκθεση EXPO 2008 στην Σαραγόσα της Ισπανίας. Η χορευτική ομάδα των αδερφών Μεγαλακάκη παρουσίασε μαζί με τους ισπανούς χορευτές του Grupo Flamenco μία πρωτότυπη και εντυπωσιακή παράσταση στην οποία ο κρητικός χορός συναντήθηκε επί σκηνής με το ισπανικό flamenco.
  • Το 2009 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Κρητικός χορός, η φωνή του σώματος» στη μουσική σκηνή Αυλαία στην Αθήνα. Ένα τέτοιο εγχείρημα παρουσιάζεται για πρώτη φορά σε επίπεδο παραδοσιακού χορού. To 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης κυκλοφορεί το πρώτο του βιβλίο με τίτλο' 'Χορογράφοντας'' απο τις εκδόσεις Δοκιμάκης στο οποίο σμίγει τις δύο μεγάλες του αγάπες, το χορό και την ποίηση.Το βιβλίο περιέχει και σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό.
  • Το 2010 ο Γιάννης Μεγαλακάκης αναλαμβανει την διδασκαλία κρητικών χορων στους πρωταγωνιστές της σειράς:''Το νησί' 'η οποία προβλήθηκε στο Μega.Το 2010 παρουσιάζουν με επιλεγμένους χορευτές την παράσταση «Ένα ταξίδι στην καρδιά της κρητικής παράδοσης» στο θέατρο Nouveau Theatre de la Sorbonne στο Παρίσι.
  • Το 2011 οι αδερφοί Μεγαλακάκη παρουσιάζουν στο Ευγενίδειο Ίδρυμα-Πλανητάριο την ταινία-ντοκιμαντέρ «Χορεύω αιώνες στην Κρήτη». Στην ταινία χορεύουν ηλικιωμένοι, αλλά και νέοι χορευτές σπάνιους τοπικούς χορούς. Παράλληλα παρακολουθούμε στην ταινία και τις σημαντικότερες χορευτικές στιγμές της Ομάδας μας απο παραστάσεις και πρόβες τα τελευταία 5 χρόνια. Πραγματοποιούν επιτόπιες καταγραφές και έρευνες στα χωριά της Κρήτης.

Παράλληλα τους ενδιαφέρει η καλλιτεχνική διάσταση του κρητικού χορού και η ανάδειξή του ώς τέχνη. Έχουν συνεργαστεί σε παραστάσεις και χοροσυναυλίες με τους: Ψαραντώνη, Βασίλη Σκουλά, Λουδοβίκο των Ανωγείων, Γιάννη Ξυλούρη, Βασίλη Σταυρακάκη, Μιχάλη Τζουγανάκη, Γιώργο Ξυλούρη (Ψαρογιώργη) και άλλους.Πολλά άρθρα του Γιάννη Μεγαλακάκη σχετικά με την κρητική μουσικοχορευτική παράδοση έχουν δημοσιευτεί στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Έχουν πραγματοποιήσει σεμινάρια κρητικών χορών σε πολλές ελληνικές πόλεις και στο εξωτερικό. 

 


info: Θέατρο Ελληνικών Χορών "Δόρα Στράτου",  Λόφος Φιλοπάππου | ώρα έναρξης 21:00 |  Πληροφορίες - προπώληση εισιτηρίων : 210 7234567 | Γενική είσοδος : 10€ |


 

dancepress