"Alegría" - Cirque du Soleil

cirque_du_soleil_web

H Alegría είναι μία από τις πλέον κλασικές, διάσημες και αγαπημένες παραστάσεις

του φημισμένου Cirque du Soleil.

Alegria  στα Ισπανικά σημαίνει «αγαλλίαση, χαρά, ψυχική ευφορία» αλλά χρησιμοποιείται συνήθως από τους Ισπανούς όχι σε καταστάσεις ευθυμίας, αλλά αντίθετα, σε καταστάσεις προβλημάτων, θλίψης και πόνου, σαν αντίδοτο, και γιατρικό για να τις «ξορκίσουν».

Του Cirque du Soleil, που έχοντας ως αποστολή του «να κινητοποιήσει τη φαντασία, να διεγείρει τις αισθήσεις και ν' αφυπνίσει τα συναισθήματα των ανθρώπων» με θεάματα που «πλέκουν το εγκώμιο της ανθρωπότητας και των επιτευγμάτων της», κατέκτησε τις καρδιές του παγκόσμιου κοινού, ξεπέρασε και την πιο υπερθετική κριτική, σάρωσε τα σημαντικότερα διεθνή βραβεία και συνεχίζει να κλέβει παντού την παράσταση, όπως έγινε και στην πρόσφατη απονομή των Όσκαρ. Ο περίφημος «μαγικός κόσμος του» είναι απλά το σταυροδρόμι όπου συναντιέται η μαγεία του τσίρκου με την ποίηση του θεάτρου, προσκαλώντας όμως σ’ αυτή τη γιορτή των αισθήσεων και τις υπόλοιπες σκηνικές τέχνες –το χορό, την όπερα, τη μουσική, τη μιμική, την τέχνη των κλόουν– να συνεργαστούν αρμονικά με τον αθλητισμό και την ακροβασία.

Στην παρθενική του εμφάνιση στην Ελλάδα, το Cirque du Soleil παρουσιάζει αυτή τη μυθική παράσταση, με τον τίτλο που και η σημειολογικά έρχεται να ταιριάξει με τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή της χώρας μας, αφού εμμέσως μας προτρέπει να αντιπαραθέσουμε την «Alegría» στην εσχάτως χιλιοειπωμένη και βασανιστική ελληνική λέξη «κρίση». Μας προτρέπει δηλαδή να απεγκλωβιστούμε απ’ την εσωστρέφεια, τη μιζέρια, τη μελαγχολία, βγαίνοντας για λίγο πάνω από το «πρόβλημα» και μας καλεί να επιβιβαστούμε σ’ ένα ιδανικό όχημα με μοναδικό προορισμό τη λυτρωτική αυτή «χώρα των αισθήσεων».

Να ζήσουμε και να χαρούμε αυτό το γοητευτικό ταξίδι με ξεναγούς τους 55 «μόνιμους κατοίκους» του μαγευτικού τόπου με το όνομα Alegría. Του τόπου όπου οι άνθρωποι μεταλλάσσονται σε αιθέριες, αεικίνητες υπάρξεις, πετούν στον αέρα αψηφώντας τους νόμους της βαρύτητας, συνδυάζουν τις καλαίσθητες δημιουργικές τους εκφράσεις με τη δύναμη, την ταχύτητα, την επιδεξιότητα και την τόλμη, δομώντας ένα εξαιρετικό μείγμα μεγάλων αθλητικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων. Να ονειρευτούμε μαζί τους μέσα σ’ αυτό το σκηνικό ιδεώδες, απολαμβάνοντας ακροβατικά που κόβουν την ανάσα.

Να μυηθούμε, τέλος, σ' αρχέγονες τεχνικές, θαυμάζοντας την πλαστικότητα και την ευλυγισία στην απαράμιλλη μογγολική τέχνη της ακραίας «Συστροφής» του σώματος και να μετρήσουμε τους χτύπους της καρδιάς μας στις παλμικές δονήσεις των κρουστών κόνγκας, κρατώντας την αναπνοή μας στο σαγηνευτικά επικίνδυνο «Χορό των Μαχαιριών της Φωτιάς».

Μία παράσταση με μεγαλειώδη, επιβλητικά σκηνικά μνημειακών διαστάσεων, που παραπέμπουν σε ισχυρούς θεσμούς, φτιαγμένα περίτεχνα ώστε να την υποστηρίζουν δυναμικά και στημένα σε μια τεράστια σκηνή με κρυφούς μηχανισμούς που εμφανίζουν -ως δια μαγείας- τα λειτουργικά της τμήματα. Και πάνω τους, ψηλά, πολλά μέτρα πάνω απ' το έδαφος, η άλλη, η εναέρια σκηνή, ένα βάθρο όπου υμνείται η καλαισθησία και η δεξιοτεχνία, αποθεώνεται η δύναμη και η τόλμη και βρίσκει επιτέλους τεκμηρίωση η κατάρριψη κάθε φυσικού νόμου.

Μαζί τους, περισσότερα από 400 πανέμορφα, πολύχρωμα κουστούμια (κεντημένα στο χέρι με πετράδια, πούλιες, δαντέλες), και άλλα χειροποίητα αξεσουάρ (καπέλα, περούκες, παπούτσια, μάσκες). Όλα τους, από κοινού με τους εκπληκτικούς φωτισμούς, τα οπτικά εφέ, τις απίστευτες ερμηνείες και την πρωτότυπη ζωντανή μουσική, συνθέτουν ένα άκρως εντυπωσιακό και ονειρικό περιβάλλον, που μέσα του γεννιέται, αναπτύσσεται, ανασαίνει και κινείται ο μαγικός κόσμος του Cirque du Soleil – του «μεγαλύτερου θεάματος στον κόσμο».

 

Το Cirque du Soleil σε νούμερα

  • 5.000 εργαζομένοι
  • από 50 χώρες
  • που μιλούν 25 διαφορετικές γλώσσες
  • 1.300 καλλιτέχνες
  • 100.000.000 θεατές
  • εμφανίσεις σε 300 πόλεις
  • 40 χώρες
  • και 5 ηπείρους.

 

 

Διάρκεια παράστασης: 2 ½ ώρες (με διάλειμμα)

 


info : Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ ΟΑΚΑ  l Τιμές εισιτηρίων 35€, 45€, 55€, 65€ και η VIP ζώνη 75€. Φοιτητικά και παιδικά εισιτήρια έκπτωση 20% σε όλες τις ζώνες. Ειδικές τιμές για την έκδοση ομαδικών εισιτηρίων. Πληροφορίες ΛΑΒΡΥΣ, τηλ. 210 72 58 510  |  Αγορά εισιτηρίων : online στην ιστοσελίδα  www.lavris.gr


 

 

dancepress