"Η Ωραία Κοιμωμένη" - Grigorovich Ballet Theatre of Russia

04oraiakoikomenh-grigorovich-web

Ο σπουδαιότερος εν ζωή Ρώσος χορογράφος επιστρέφει στην Ελλάδα μετά τον «Σπάρτακο» και τη «Λίμνη των Κύκνων» για να παρουσιάσει με 100 συντελεστές μια υπερπαραγωγήμπαλέτου, τη χορογραφία του για την «Ωραία Κοιμωμένη». Η παράσταση θα δοθεί στην Αθήνα με την καθοδήγηση και την παρουσία του ίδιου του Γιούρι Γκριγκόροβιτς.

Το “Grigorovich Ballet Theatre of Russia” έρχεται στη χώρα μας με 100 συντελεστές. Για τις ανάγκες της συγκεκριμένης παραγωγής θα μεταφερθούν απο τη Ρωσία τα υπέροχα σκηνικά και κοστούμια, ενώ στο θέατρο Badminton θα αφαιρεθούν 100 περίπου καθίσματα, καθώς απαιτείται μια τεράστια σκηνή για να υποδεχθεί σχεδόν 100 συντελεστές και θα γίνουν προετοιμασίες και ειδικές κατασκευές που θα δώσουν τη δυνατότητα να παρουσιαστούν τα ειδικά εφέ που απαιτεί η παραγωγή, όπως μπαλαρίνες που ίπτανται, ειδικές καταπακτές από τις οποίες θα εξαφανίζονται οι χορευτές,κ.α.

Η «Ωραία Κοιμωμένη», γράφτηκε το 1890 και κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην ιστορία του μπαλέτου, όχι μόνο ως ένα εξαιρετικό έργο, αλλά και σαν το πρώτο επιτυχημένο έργο για μπαλέτο που συνέθεσε ο Tchaikovsky. Ο συνθέτης εμπότισε την παραμυθένια πλοκή του μπαλέτου με έντονα συναισθήματα, ενσωματώνοντας μια ανθρώπινη ιστορία γεμάτη συγκίνηση και περιπέτεια, με αίσιο τέλος. Η πρεμιέρα της «Ωραίας Κοιμωμένης» έγινε αρχικά στο θέατρο Μαρίινσκι της Αγίας Πετρούπολης σε χορογραφία Μάριους Πετιπά στις15 Ιανουαρίου του 1890 και μερικά χρόνια αργότερα το 1899, ακολούθησε η πρεμιέρα στα Μπολσόι της Μόσχας.

Εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη της πρεμιέρα, η παράσταση ανεβαίνει στα Μπολσόι το 1964, αυτή τη φορά σε χορογραφία Γιούρι Γκριγκορόβιτς ο οποίος διατήρησε ένα μεγάλο μέρος από την αρχική χορογραφία του Μάριους Πετιπά. Τον Οκτώβριο του 2011, ο ίδιος ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς ανεβάζει και πάλι την «Ωραία Κοιμωμένη» στα Μπολσόι και εγκαινιάζει έτσι την ανακαινισμένη αίθουσα του ιστορικού θεάτρου της Μόσχας.

«Η ΩΡΑΙΑ ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ»  

Μπαλέτο σε δύο πράξεις 

Μουσική : Pyotr Ilyich Tchaikovsky
Χορογραφία: Yuri Grigorovich βασισμένη στην χορογραφία του Marius Petipa.
Σκηνικά – κοστούμια: Simon Virsaladze
Παραγωγή :  Grigorovich Ballet Theatre

-----------------------------------------------


YURI NIKOLAEYICH GRIGOROVICH

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που έδωσε ο Yuri Grigorovich στο dancepress.gr, τον Οκτώβριο του 2011.

Ο Γιούρι Νικολάεβιτς Γκριγορόβιτς γεννήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 1927 στο Λένινγκραντ (σημερινή Αγία Πετρούπολη). Σπούδασε στην Κρατική Σχολή της Αγίας Πετρούπολης με καθηγητές τους Μπορίς Σαβρόβ και Αλεξέι Πίσαρεβ. Μετά την αποφοίτηση του το 1946, έγινε δεκτός από τα μπαλέτα Kirov του Λένινγκραντ (σημερινά Μαρίινσκι), όπου χόρεψε ως σολίστ. Ξεκίνησε να χορογραφεί στο Gorkiy Leningrad Pallas, όπου το 1947 ανέβασε τα πρώτα του μπαλέτα «Aistenok» και «Slovianskie Tantsi». Ένα χρόνο αργότερα ανέβασε τη παράσταση «Semero Bratiev». Το ντεμπούτο του ως χορογράφος στα Kirov, το έκανε το 1957 και αυτό όπως αποδείχθηκε ήταν καθοριστικό βήμα για την μετέπειτα πρόοδο της τέχνης του μπαλέτου στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Στα Kirov εργάστηκε ως Ballet-Master από το 1961 έως το 1964 και παρουσίασε χορογραφίες όπως το «Πέτρινο Λουλούδι» και «Η Εποχή της Αγάπης».
Από το 1964 έως το 1995 έγινε ο πρώτος Ballet-Master αλλά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Bolshoi Theatre και κατά την περίοδο αυτή τα «Bolshoi Ballet» έκαναν πάνω από100 χρυσές παγκόσμιες περιοδείες. Παρουσίασε μεγάλες χορογραφίες σε ιστορικές παραστάσεις όπως:  «Καρυοθραύστης» (1966), «Σπάρτακος» (1967) και «Ιβάν ο Τρομερός» (1975), ενώ διασκεύασε και διάσημα έργα όπως «Λίμνη των Κύκνων», «Η Ωραία Κοιμωμένη» κ.α.
Η περίοδος αυτή χαρακτηρίστηκε ώς η μεγαλύτερη καλλιτεχνική άνθηση του συγκεκριμένου θεάτρου, η παγκόσμια αναγνώριση και το κύρος του οποίου έκαναν τα «Bolshoi Ballet» συνώνυμο της καλλιτεχνικής αριστείας στο μπαλέτο.

Το 1995 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς αφήνει το Balshoi Theatre και δουλεύει με πολλές ομάδες από την Ρωσία και από άλλες χώρες προετοιμάζοντας παράλληλα την πρώτη του παράσταση στην πόλη του Κρασνοντάρ με τη δική του ομάδα, γνωστή πλέον ως Grigorovich Ballet Theatre. Το 1996 ανεβάζει την παράσταση «Χρυσή Εποχή» σε μουσική του μεγάλου συνθέτη Shostakovich και από τότε πραγματοποιεί με την ομάδα του Grigorovich Ballet Theatre περιοδείες σε όλο τον κόσμο.

Το 2001 ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς επέστρεψε στο Bolshoi και από το 2008 είναι μόνιμος καθηγητής, χορογράφος και ballet-master της διάσημης ομάδας. Ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς έχει τιμηθεί με πάνω απο 40 κρατικούς τιμητικούς τίτλους και διακρίσεις για την προσφορά του στην τέχνη και για τη διάδοση του Εθνικού πολιτισμού της Ρωσίας. Του απενεμήθει ο τιμητικός τίτλος του Εθνικού Καλλιτέχνη της Ρωσίας το 1973, ο τίτλος του Εθνικού Ήρωα της Ρωσίας το 1986 και έλαβε μετάλλιο για τα κατορθώματα υπέρ του Έθνους το 2007.

----------------------------------------------------------------------


Ημέρες και Ώρες παραστάσεων (5 παραστάσεις):

 • Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012 στις 20:30
 • Παρασκευή 12 Οκτωβρίου στις 20.30
 • Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 16.00 και στις 20.30
 • Κυριακή 14 Οκτωβρίου στις 12.30 και στις 17.30
 • Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012 στις 20:30
 • Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012 στις 20:30

Τιμές εισιτήριων:

 • ε ζώνη: 18 ευρώ - παιδικό εισιτήριο 9 ευρώ
 • δ ζώνη: 28 ευρώ – παιδικό εισιτήριο 14 ευρώ
 • γ ζώνη: 38 ευρώ – παιδικό εισιτήριο 19 ευρώ
 • β ζώνη: 48 ευρώ – παιδικό εισιτήριο 24 ευρώ
 • α ζώνη: 58 ευρώ - παιδικό εισιτήριο 29 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: abcd.gr | viva.gr | 13855 και στα καταστήματα: public, forthnet

 

 

 


info : θέατρο Badminton, Ολυμπιακά ακίνητα, Γουδί 


 

dancepress