"One of a kind" - Μπαλέτο Όπερας της Λυόν

lyonpage

«Αφού καθετί που κάνουμε είναι μάταιο, πρέπει να είναι θαυμαστό» - Γίρζι Κύλιαν

 

Ένα σπάνιο έργο τέχνης και ένα από τα σημαντικότερα σύνολα χορού διεθνώς, το Μπαλέτο της Λυόν, σε μια απόλυτη ενότητα φωτισμών, σκηνικού, μουσικής και χορογραφίας. Το One of a Kind, του Jiří Kylián (Γίρζι Κίλιαν), ένας ύμνος στην ανθρώπινη ύπαρξη, είναι ένα μπαλέτο σε τρεις πράξεις για σόλο βιολοντσέλο και μαγνητοταινία. 

Το One of a kind μιλά για τις ελευθερίες των πολιτών που συχνά καταπατώνται, ή ευτελίζονται από τους κατέχοντες την εξουσία. Το έργο δημιουργήθηκε το 1998 από το διάσημο τσέχο χορογράφο, ύστερα από παραγγελία της Ολλανδικής Κυβέρνησης, για τον εορτασμό των 150 χρόνων του ολλανδικού Συντάγματος. Για τη δημιουργία του αυθεντικού αυτού έργου, ο Κίλιαν συγκρότησε μία διεθνή ομάδα καλλιτεχνών: γιαπωνέζο αρχιτέκτονα, αυστραλό συνθέτη, γερμανό σχεδιαστή φωτισμών, ολλανδή επιμελήτρια κοστουμιών και ολλανδό τσελίστα. 

Τη χορογραφία επένδυσε με πρωτότυπη μουσική ο Μπρεττ Ντην, αλλά στη διάρκεια της παράστασης θα ακουστούν και πολλές άλλες ηχογραφημένες συνθέσεις των Μπέντζαμιν Μπρίττεν, Τζον Κέιτζ, Κάρλο Γκεζουάλντο ντα Βενόζα και μουσικές έθνικ. Ο διάσημος ολλανδός ερμηνευτής Πίτερ Βίσπελβεϋ, τον οποίο γνωρίσαμε από τις περσινές βραδιές κατάνυξης με τη συγκλονιστική ερμηνεία του σε έργα Μπαχ (6 σουίτες), θα είναι ο τσελίστας επί σκηνής. Τα σκηνικά έχει επιμεληθεί ο Atsushi Kitagawara, τα κοστούμια η Joke Visser, τα υφάσματα ο Yoshiki Hishinuma και τους φωτισμούς ο Μάικλ Σάιμον.

Το One of a kind ήταν το αποχαιρετιστήριο δώρο του Γίρζι Κύλιαν στην ομάδα του Νederlands Dance Theatre, της οποίας υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής για 24 χρόνια. Η χορογραφία περιέλαβε όλους τους χορευτές της βασικής ομάδας –NDT1- που ο καθένας του χόρευε ένα σόλο, μια έκφραση της δική του ατομικότητας.


 

------------------------------------------

Ο Γίρζι Κύλιαν γεννήθηκε στην Πράγα το 1947 και άρχισε μαθήματα μπαλέτου στα 9 του χρόνια. Στα 20 του κέρδισε μια υποτροφία για την Royal Ballet School του Λονδίνου και εκείνη την περίοδο του προτάθηκε ένα συμβόλαιο για τα Μπαλέτα της Στουτγάρδης του John Crankco, συμβόλαιο που του επέτρεψε να αποδράσει από την Πράγα μετά τη σοβιετική επέμβαση του 1968. Στη Στουτγάρδη άρχισε να χορογραφεί και το 1975, αφού είχε κάνει δύο χορογραφίες για το Nederlands Dance Theatre, του προσφέρθηκε η θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή της ομάδας. ΄Έχει χορογραφήσει περισσότερα από 80 έργα. Με τα χρόνια, οι χορογραφίες του έγιναν πιο αφηρημένες και ποικιλόμορφες και παρά την κλασική του εκπαίδευση, τον απασχολούσαν όλο και λιγότερο τα θέματα τεχνικής. «Τα σώματά μας έχουν 275 αρθρώσεις», λέει ο Κύλιαν, «οι συνδυασμοί μπορεί να είναι άπειροι. Ο Μιχαήλ Άγγελος έλεγε ότι δεν είναι και τίποτε σπουδαίο να φτιάξεις ένα γλυπτό, αφού όλες οι γραμμές βρίσκονται στον όγκο του μαρμάρου, εγώ απλώς απομακρύνω τα άχρηστα κομμάτια. Το ίδιο συμβαίνει και με τα σώματά μας. Οι χορευτές σήμερα έχουν όλο και πιο αθλητικά σώματα και αυτό έχει αυξήσει τη δημιουργική ελευθερία».

Ψηλός, λεπτός, με νεανικό αέρα, πάντα στο ποδήλατό του, ο Κύλιαν έκανε δεύτερη πατρίδα του την Ολλανδία. Για πολλούς κριτικούς, η ήρεμη ηγετική του φύση και οι συγκινητικές και ανθρώπινες χορογραφίες του είναι τα μυστικά πίσω από τη μεταμόρφωση του NDT σε έναν από τους κορυφαίους χορευτικούς οργανισμούς. Τον Σεπτέμβριο του 1999, μετά από 24 χρόνια, παρέδωσε τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή στη νεότερη γενιά χορογράφων, χωρίς να εγκαταλείψει την ομάδα. Απαλλαγμένος από τους διοικητικούς πονοκεφάλους παρέμεινε καλλιτεχνικός σύμβουλος και πρώτος χορογράφος.

Ο Γίρζι Κύλιαν είναι ένας από τους κορυφαίους χορογράφους που άλλαξαν το τοπίο του ευρωπαϊκού χορού από τη δεκαετία του '70 μέχρι και το τέλος του 20ου αιώνα. Οι χορογραφίες του είναι στοχαστικές χωρίς να είναι εγκεφαλικές, χωρίς ακραίες καινοτομίες και καθορίζονται από την προσωπική του κοσμοαντίληψη, τη φιλοσοφία του για τους ανθρώπους. Κύρια πηγή έμπνευσης έχουν πάντα τη μουσική. Οι κινήσεις που σχεδιάζει είναι λυρικές, αλλά και αφηρημένες, έχουν χιούμορ, εκφραστικότητα, αίσθημα και τη δύναμη να κάνουν το σώμα να σκέφτεται.

 

------------------------------------------------

 

Το Μπαλέτο της Όπερας της Λυόν με διευθυντή τον Γιώργο Λούκο... «είναι μια από τις χορευτικές ομάδες που αντανακλούν τον πολυπρόσωπο σημερινό κόσμο του χορού», όπως λέει ο ίδιος. Δημιουργήθηκε το 1969 από τον Λουί Ερλό, τον διευθυντή την Όπερας της Λυόν, που το 1984 κάλεσε την Φρανσουάζ Αντρέ και της ζήτησε να δημιουργήσει ένα καινούργιο σύνολο, αποκλειστικά συνδεδεμένο με τους σύγχρονους χορογράφους. Όταν η Αντρέ αποσύρθηκε το 1991, τη θέση της πήρε ο Γιώργος Λούκος που ήταν από το 1984 αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής. Είναι η πιο πολυταξιδεμένη διεθνής χορευτική ομάδα της Γαλλίας, που έχει συνεργαστεί με κορυφαία ονόματα, όπως : Γουίλιαμ Φόρσάιθ, Γίρζι Κύλιαν, Νάτσο Ντουάτο, Νιλς Κρίστε, Ματς Εκ, Οχάντ Ναχαρίν, Κρίστοφερ Μπρούς, Ανζελέν Πρελζοκάζ, Τρίσα Μπράουν, Μερς Κανινχαμ.
 

 


infoΜέγαρο Μουσικής Αθηνών ( Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη), Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη |  ώρα  20.00  |  Αγορά Εισιτηρίων : εκδοτήρια ΜΜΑ τηλ. 210 7282333 - Ηλεκτρονικά: www.megaron.gr |  Τιμές εισιτηρίων : Γ΄ Ζώνη 18 €,  Β΄ Ζώνη 33 €, Α΄ Ζώνη 47 €, Διακεκριμένη Ζώνη 65 € - Ειδικές τιμές: 9€ (Φοιτητές, νέοι, άνεργοι, ΑΜΕΑ), 12€ (65+, πολύτεκνοι) - Ομαδικές κρατήσεις : τηλ 210 7282367


 

dancepress