"Αφιέρωμα στο Νουρέγιεφ" - Ballet de l'Opéra de Paris

rudolf-nureyev-photo-1-web

Tιμώντας την επέτειο των είκοσι χρόνων από το θάνατό του Rudolf Nureyev, 15 καταξιωμένοι χορευτές και αστέρια του Μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού, θα παρουσιάσουν στο αθηναϊκό κοινό τις πιο εντυπωσιακές χορογραφίες του μεγάλου χορευτή και χορογράφου. Ο Νουρέγιεφ διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του παρισινού συγκροτήματος για έξι χρόνια (1983-1989), χαρίζοντας του νέα δυναμική και κύρος. Κατά την καλλιτεχνική του θητεία έφερε μια νέα πνοή στο μπαλέτο, προσκάλεσε σύγχρονους χορογράφους και καθηγητές και ανέβασε πολλά αριστουργηματικά μπαλέτα.

Στη σκηνή του Badminton  θα δούμε τους ταλαντούχους Agnes Letestu και Stephane Bullion, που ερμηνεύουν αποσπάσματα από τη «Ραϊμόντα», καθώς και το Λευκό Κύκνο από τη «Λίμνη των Κύκνων», την Muriel Zusperreguy που απογειώνει τη δεύτερη πράξη της «Ζιζέλ», ενώ μοναδική θα είναι και η ερμηνεία του Jose Martinez και της Ludmila Pagliero στο Mi Favorita. Πρόκειται για ρόλους και χορογραφίες που εκτόξευσαν τη φήμη του Νουρέγιεφ και που ο ίδιος αγαπούσε ιδιαίτερα.

--------------------------------

Ρούντολφ Νουρέγιεφ 

Ο Νουρέγιεφ γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου 1938 σε ένα βαγόνι της Υπερσιβηρικής αμαξοστοιχίας, κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ, καθώς η μητέρα του ταξίδευε προς το Βλαδιβοστόκ. Ήταν το τέταρτο παιδί και μοναδικό αγόρι μιας μουσουλμανικής στο θρήσκευμα οικογένειας και μεγάλωσε στην πόλη Ουφά, στη δημοκρατία του Μπασκορτοστάν. 

Ξεκίνησε χορό σε ηλικία 17 ετών στην Ακαδημία Βαγκάνοβα του Λένινγκραντ (Σχολή των μπαλέτων Κίροφ) με καθηγητή τον Αλεξάντρ Πούσκιν. Τρία χρόνια αργότερα χορεύει με τα μπαλέτα Κίροφ στη «Λίμνη των Κύκνων». Η εξαιρετική τεχνική του, η αρμονία, το ταλέντο του, τον ανεβάζουν πολύ γρήγορα στις θέσεις των κορυφαίων χορευτών του είδους. 

Στις 19 Μαΐου 1961, κατά τη διάρκεια της περιοδείας των μπαλέτων Κίροφ στο Παρίσι, ο Νουρέγιεφ εντυπωσιάζει το γαλλικό κοινό και ένα μήνα αργότερα, στις 16 Ιουνίου, επιλέγει την ελευθερία του και ζητά πολιτικό άσυλο από τη Γαλλία. Από εκείνη τη στιγμή ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ θεωρείται ανεπιθύμητος στη Σοβιετική Ένωση και του απαγορεύεται η είσοδος στη χώρα, μέχρι το 1989. Τη χρονιά αυτή εξασφαλίζει την πολυπόθητη άδεια από τις Σοβιετικές αρχές για να επιστρέψει στην πατρίδα του και να χορέψει Συλφίδα, στο Θέατρο Κίροφ του Λένινγκραντ.

Στο Παρίσι, ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ συνεργάζεται αρχικά με το Ballet Marquis de Cuevas και την ίδια εποχή γνωρίζει τον Έρικ Μπρουν, πρώτο χορευτή στα Βασιλικά Μπαλέτα της Δανίας. Στις 21 Φεβρουαρίου 1962 χορεύει Ζιζέλ με τα Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου στο Covent Garden, με παρτενέρ την κορυφαία Μάργκοτ Φοντέιν. Παρότι η συνεργασία του με τα Βασιλικά Μπαλέτα του Λονδίνου διήρκησε μέχρι το 1977, ουδέποτε ενσωματώθηκε στο μπαλέτο, προτιμώντας το ρόλο του προσκεκλημένου καλλιτέχνη, τίτλο που διατήρησε στις ανά τον κόσμο εμφανίσεις του.

Στις12 Μαρτίου 1963, o Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Μάργκοτ Φοντέιν κάνουν την πρεμιέρα του έργου Μαργαρίτα και Αρμάνδος, σε χορογραφία Φρέντερικ Άστον, ένα μπαλέτο «ειδικά φτιαγμένο στα μέτρα τους», που στη συνέχεια θα γίνει και το μπαλέτο φετίχ τους. Την ίδια χρονιά ο Νουρέγιεφ αναβιώνει για πρώτη φορά μια χορογραφία του Μάριους Πετιπά, την τρίτη πράξη από τη «Μπαγιαντέρα» για τα Βασιλικά Μπαλέτα. Έχοντας ήδη ξεκινήσει μια διεθνή καριέρα, χορεύει ως προσκεκλημένος καλλιτέχνης με τα κορυφαία μπαλέτα της Ευρώπης, των ΗΠΑ και της Αυστραλίας. Ερμηνεύει χορογραφίες των Φρέντερικ Άστον, Ρούντι Βαν Ντάντσιχ, Ρολάν Πετί, Μωρίς Μπεζάρ, Ζωρζ Μπαλανσίν, Γκλεν Τίτλεϊ, Μάρθας Γκράχαμ και Μάρεϊ Λούις. Η ακόρεστη περιέργειά του τον οδηγεί να δοκιμάσει όλα τα είδη χορού. Αργότερα, θα αναβιώσει τα περισσότερα μεγάλα ρωσικά μπαλέτα του 19ου αιώνα του Μάριους Πετιπά : Ωραία Κοιμωμένη, Καρυοθραύστης, Δον Κιχώτης, Λίμνη των Κύκνων, Ραϊμόντα.

Το 1990 χορεύει στη μουσική κωμωδία The King and I στις ΗΠΑ και την ίδια χρονιά κάνει την τελευταία του εμφάνιση στην Όπερα του Παρισιού στο Song of a Wayfairer

Στις 6 Ιανουαρίου 1993 ο Νουρέγιεφ πεθαίνει στο Παρίσι, από AIDS. Σύμφωνα με επιθυμία του κηδεύεται στο Ρωσικό Κοιμητήριο Sainte-Genevieve-des-bois, στο Παρίσι.

--------------------

Ballet de l' Opéra de Paris

Το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού θεωρείται ένα από τα καλύτερα συγκροτήματα μπαλέτου στον κόσμο, ίσως και το γηραιότερο. Ιδρύθηκε το 1661 από τον Λουδοβίκο 14ο, αρχικά ως Académie Royale de Danse για χορευτές που χόρευαν στη Βασιλική Αυλή. Από το 1669, με την ίδρυση της Académie Royale de Musique υπό την ηγεσία του Jean-Baptiste Lully, το μπαλέτο ξεφεύγει από τη Βασιλική Αυλή και ανεβαίνει στη σκηνή, χορεύοντας αρχικά σε παραστάσεις όπερας. Με τα χρόνια όμως κατακτά την ανεξαρτησία του και τον 19ο αιώνα αρχίζει να δημιουργεί το δικό του ρεπερτόριο. Στους δύο αιώνες που θα ακολουθήσουν το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού θα μεταστεγαστεί έντεκα φορές !

 • Το 1681 το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού παύει να είναι αποκλειστικά για άρρενες χορευτές. 
 • Το 1776 ο Jean-Georges Noverre, δημιουργός του Σύγχρονου Μπαλέτου καθιερώνει τις "παραστάσεις μπαλέτου", όπου πλέον το corps de ballet χορεύει ανεξάρτητα και αφηγείται μια ιστορία μέσα από το χορό και την παντομίμα. 
 • Τον Ιανουάριο του 1875 το Μπαλέτο της Όπερας του Παρισιού μετακομίζει στο Palais Garnier, όπου στεγάζεται έως σήμερα.
 • Το 1989 εγκαινιάζεται και η Opéra Bastille, ένας ακόμη χώρος που ανήκει στο συγκρότημα της Όπερας του Παρισιού.
 • Σήμερα, ο μέσος όρος ηλικίας των χορευτών του παρισινού συγκροτήματος είναι 25 ετών, κάτι που καθιστά το μπαλέτο έναν από τους νεότερους σύγχρονους θιάσους.
 • Το ρεπερτόριο του Μπαλέτου της Όπερας αποτελείται από κλασικά και ρομαντικά μπαλέτα έως τις δημιουργίες των πιο σύγχρονων χορογράφων.
 • Δίνει περισσότερες από 180 παραστάσεις ανά σεζόν στο Παρίσι, την επαρχία, αλλά και το εξωτερικό.
 • Αποτελείται από 154 χορευτές, 18 «étoiles» και 14 πρώτους χορευτές.
 • Υπάρχουν πέντε βαθμίδες στην ιεραρχία των χορευτών, οι οποίες, από την υψηλότερη στη χαμηλότερη; είναι: «Etoiles» (Αστέρια), «Premiers Danceurs» (Πρώτοι Χορευτές), «Sujets», «Coryphées» και «Quadrilles».
 • Οι χορευτές προσλαμβάνονται μεταξύ 16 και 20 χρονών, ενώ η καριέρα τους σταματά συνήθως στα 42 τους χρόνια. Σχεδόν όλοι οι χορευτές του μπαλέτου έχουν εκπαιδευτεί στη Σχολή Χορού της Όπερας του Παρισιού.
 • Η ένταξη στο corps de ballet για την κάλυψη διαθέσιμων θέσεων γίνεται μετά από διαγωνισμό. Ο ετήσιος διαγωνισμός του μπαλέτου επιτρέπει επίσης στους χορευτές να ανέβουν βαθμίδα στην ιεραρχία. Οι χορευτές προάγονται σε Αστέρια από τον Διευθυντή της Όπερας, μετά την εισήγηση της Διευθύντριας Χορού.

 


info :Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά ακίνητα, Γουδί, Αθήνα  |  Ώρα έναρξης:  Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013 – 20:30 και Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013 – 19:00  | Τιμές εισιτηρίων: Ε ζώνη : 10€  - 20 €,  Δ ζώνη : 30€, Γ ζώνη : 40€, Β ζώνη: 50€, Α ζώνη: 60€  - Προπώληση: viva.gr / 13855 / abcd.gr / 210 8840600 και ηλεκτρονικά στο www.badmintontheater.gr


 

dancepress