"Ο σικελικός εσπερινός" - ΕΛΣ

sikelikos-esperinos--2

Με αφορμή την επέτειο 200 χρόνων από τη γέννηση του Τζουζέππε Βέρντι, η ΕΛΣ παρουσιάζει το Σικελικό Εσπερινό, πεντάπρακτη μεγαλόπρεπη όπερα με μπαλέτο. Με αφετηρία ένα ιστορικό γεγονός, αλλά και την τρέχουσα ιστορία της πατρίδας του, ο Βέρντι εμπνεύστηκε μία επαναστατική όπερα γεμάτη ενθουσιώδη, μελωδική μουσική.

Η υπόθεση αντλεί από ένα ιστορικό γεγονός εξέγερσης, η οποία πέρασε στην ιστορία με το όνομα Σικελικός Εσπερινός. Το 1282 μ.Χ. στην υπό γαλλική κατοχή Σικελία, η δούκισσα Έλενα είναι ερωτευμένη με τον Αρίγκο, ο οποίος αρχικά δεν γνωρίζει ότι είναι γιός του Γάλλου κυβερνήτη Μονφόρτε. Κατά τη διάρκεια ενός χορού η Έλενα επιχειρεί να δολοφονήσει τον Μονφόρτε. Εκείνος όμως σώζεται χάρη στην παρέμβαση του Αρίγκο, ο οποίος στο μεταξύ έχει πληροφορηθεί τη συγγένειά του με τον κυβερνήτη. Η Έλενα και οι συνωμότες συλλαμβάνονται. Ως αντάλλαγμα για την απελευθέρωσή τους, ο Μονφόρτε ζητά και πετυχαίνει από το γιό του να συμφιλιωθούν. Όμως, οι καμπάνες στον γάμο του Αρίγκο με την Έλενα δίνουν το σύνθημα για την εξέγερση των Σικελών.

Η παραγωγή παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του διευθυντή του Μπαλέτου της ΕΛΣ Ρενάτο Τζανέλλα, ο οποίος εντυπωσίασε το αθηναϊκό κοινό με την τολμηρή σκηνοθεσία της όπερας Φάουστ του Γκουνό, τον Ιανουάριο του 2012 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Τα σκηνικά και τα κοστούμια, όπως και στον Φάουστ, θα υπογράψουν ο Αλεσσάντρο Κάμερα και η Κάρλα Ρικόττι. Ο σκηνοθέτης σημειώνει: «Για να σκηνοθετήσεις το Σικελικό Εσπερινό πρέπει να μελετήσεις σε βάθος τα ιστορικά γεγονότα. Στη θρυλική όπερα του Βέρντι, το ιστορικό πλαίσιο είναι η σύγκρουση μεταξύ των Γάλλων και των Σικελών και μέσα σε αυτό μια άλλη σύγκρουση μεταξύ πατέρα και γιού, η οποία καταστρέφει τη σχέση μεταξύ του ανθρώπου και της πατρίδας του».

Μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, με διεθνούς επιπέδου διανομή και τη συμμετοχή του Μπαλέτου της ΕΛΣ. Την Ορχήστρα της ΕΛΣ θα διευθύνει ο Μύρων Μιχαηλίδης.

Ο Σικελικός Εσπερινός είναι απο τις όπερες του Βέρντι, που παρουσιάζεται σπάνια. Τελευταία φορά παρουσιάστηκε από την Εθνική Λυρική Σκηνή, το 1978 στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού.


Μουσική διεύθυνση: Μύρων Μιχαηλίδης
Σκηνοθεσία - Χορογραφία: Ρενάτο Τζανέλλα

 


info : Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Αίθουσα Αλ.Τριάντη), Β. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα  │ Ώρα έναρξης  : 20.00  │Ημερομηνίες παραστάσεων : 14, 16, 18 Απριλίου 2013 Προπώληση εισιτηρίων από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, τηλ. 210 72 82 333 και Ομήρου 8, Αθήνα - Τηλεφωνική Αγορά Εισιτηρίων - 210 7282333. Ταμεία ΘΕΑΤΡΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑ, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, καθημερινά 9.00–21.00 - Τηλ. πωλήσεις 210 3662 100, 210 3612 461, 210 3643 725  | www.megaron.gr  και  www.nationalopera.gr   |  Τιμές εισιτηρίων €22, €40, €60, €80,  Παιδικό, φοιτητικό €13


 

 

dancepress