"Memorandum Lab" - ομάδα Amorphy.org

memorandum-lab

Το εργαστήριο Memorandum Athens Lab είναι το πρώτο από τα πέντε Memorandum Labs (Καβάλα, Νάξος, Ντίσελντορφ, Μασσαλία) που έχουν προγραμματιστεί με στόχο να παρέχουν χώρο και χρόνο δημιουργικό για το σχεδιασμό της συμμετοχικής παράστασης Μemorandum που θα κάνει πρεμιέρα στη Μασσαλία (Γαλλία) στις 22 - 24 Νοεμβρίου 2013, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2013 παραγωγή της ελληνικής ομάδας amorphy.org και συμπαραγωγή των Théâtre des Bernardines, O Espaço do Tempo, Tanzhaus NRW και Marseille-Provence 2013, Capitale Européenne de la Culture και με την υποστήριξη του Γαλλικoύ Ινστιτούτου Ελλάδος και Γαλλίας και των Conseil Régional PACA και EHESS Paris (Labex). Για τη δημιουργία της παράστασης Έλληνες, Γάλλοι, Γερμανοί και Πορτογάλοι καλλιτέχνες, καθώς και συνεργαζόμενα ιδρύματα και ινστιτούτα έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται.

Κρατώντας μία φωτογραφία από «κάτι ή κάποιον που υπήρξε» (Roland Barthes, Ο Φωτεινός Θάλαμος, 1981), κάτι σαν απόσπασμα ή σα σκιά, είναι σα να πηγαίνουμε ενάντια στη λήθη, η οποία φαίνεται να αποτελεί το κοινό μας πεπρωμένο. Αυτή η διαδικασία δεν σημαίνει μόνο πως σκεφτόμαστε το παρελθόν και το παρόν, αλλά και πως οραματιζόμαστε ένα καλύτερο μέλλον. Σκοπός του project είναι να διερευνήσει τη σύγχυση μεταξύ παρόντος και παρελθόντος, του συλλογικού και του ατομικού, τις πραγματικές και τις φανταστικές μνήμες που συνθέτουν το παρόν. Θέλουμε να τεθούν ερωτήματα, να γίνουν συσχετισμοί και να προκληθούν συναισθήματα, τα οποία ωθούν τον καθένα να αντισταθεί στις τρέχουσες καταστάσεις και στην ευκολία να κατηγορεί αποκλειστικά τους άλλους.

Στο Memorandum Athens Lab ο xώρος μετατρέπεται σε ένα ζωντανό, πειραματικό περιβάλλον εργασίας. Το αντικείμενο του εργαστηρίου είναι η συλλογή, επεξεργασία και δοκιμή οπτικοακουστικού υλικού που θα διαμορφώσει την παράσταση Memorandum. Καθόλη τη διάρκεια του εργαστηρίου το κοινό θα ξεναγείται στη δημιουργική διαδικασία της ομάδας, αλλά και του δίνεται η ευκαιρία να συμμετέχει με διάφορους τρόπους!

 

Ο χώρος και ο χρόνος του εργαστηρίου χωρίζονται σε τρία μέρη:

1. ένας χώρος ιδεών- ερεθισμάτων για τη δημιουργική ομάδα : Η ομάδα (μουσικοί, φωτογράφοι, video artists, δραματουργοί, σχεδιαστές χώρου και φωτισμού) εντάσσει στη συνολική διεργασία κάθε «πρώτη ύλη», με την οποία ο καθένας θεωρεί ότι μπορεί να προκαλέσει και να εμπνεύσει τη δημιουργική διαδικασία.

2. ένας χώρος δοκιμών / πειραμάτων / κατασκευών (μικρής ή μεγάλης κλίμακας) : Ο χώρος κατασκευάζεται από χορδές που λειτουργούν ως ένα πρωτότυπο μουσικό όργανο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους ερμηνευτές ή και από τους επισκέπτες. Με την κίνηση των σωμάτων και των προβαλλόμενων εικόνων ο χώρος μετασχηματίζεται σε ένα οπτικό μέσο. Ο χρόνος και ο χώρος μετατρέπονται σε ένα διαδραστικό μηχανισμό που ενεργοποιεί τις οπτικοακουστικές αισθήσεις, αφυπνίζει μνήμες και παράγει εικόνες που αλλάζουν συνεχώς.

3. ένας χώρος συμμετοχής και συνεισφοράς του κόσμου:  Η δημιουργική ομάδα ανοίγει την ερευνητική και δημιουργική διαδικασία στον κόσμο που μπορεί με διάφορους τρόπους να προσθέσει ένα μέρος στο παζλ της ιστορίας, να εμπνεύσει και να τροφοδοτήσει την περαιτέρω ανάπτυξη του project.

 

Το Κοινό καλείται να συμμετάσχει με τους παρακάτω τρόπους:

α. Φέρε τη φωτογραφία σε τυπωμένη ή ψηφιακή μορφή (κατά τη διάρκεια ολόκληρης της περιόδου του εργαστηρίου 19-28 Απριλίου / ώρες 18:00-21:00)

Μπορείτε να φέρετε φωτογραφίες (οικογενειακές ή συλλογή) ή οποιοδήποτε άλλο ιστορικό ντοκουμέντο (κείμενο, βίντεο, ήχο ...) για ό,τι νομίζετε πως δεν πρέπει να ξεχαστεί και να σβηστεί από τη συλλογική μνήμη μας για την περίοδο 1912 -2013. Κάθε μοναδική ή ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι πολύτιμη και μπορεί να δώσει έναυσμα και να επηρεάσει τα επόμενα στάδια του έργου.

β. Δείξε μου τη σκιά σου (20 & 24 Απριλίου, 18:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού στο 6946896024)
Η «σκιά» σας καλείται να φωτογραφηθεί ή να βιντεοσκοπηθεί και να αποτελέσει μέρος της ψηφιακής βιβλιοθήκης των «κινούμενων σκιών» που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στην παράσταση.

γ. Πες μου την ιστορία σου (21 & 26 Απριλίου, 18:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού στο 6946896024)
Καλείστε να θυμηθείτε και να μοιραστείτε μαζί μας ιστορικές μνήμες, αλλά και ιστορίες που θεωρείτε ότι μπορούν να συμβάλουν στη συλλογή μαρτυριών.

δ. Μοιράσου τις γνώσεις σου (22 & 25 Απριλίου, 18:00 - 21:00 κατόπιν ραντεβού στο 6946896024)
Ιστορικοί, ερευνητές, συλλέκτες, επιστήμονες και καλλιτέχνες (συγγραφείς, ποιητές, φωτογράφοι..) καλούνται να μοιραστούν τις γνώσεις τους μέσα από συνεντεύξεις.

ε. Γίνε μέλος του Χορού-Ορχήστρα (23 & 27 & 28/04, 18:00-21:00 κατόπιν ραντεβού στο 6946896024)
Δεκατρείς (13) ερασιτέχνες και επαγγελματίες ερμηνευτές καλούνται να ερευνήσουν δημιουργικά την ιδέα "Χορός / Ορχήστρα" που στην τελική του μορφή θα αποτελείται από άτομα/θεατές. Η κίνηση των ερμηνευτών, οι οποίοι ακολουθούν συγκεκριμένες ηχητικές οδηγίες, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, αποτελούν ένα σύγχρονο χορό, όπως και στο αρχαίο ελληνικό δράμα. Σκοπός είναι να εργαστούμε στη διάδραση του “Χορού / Ορχήστρα” με το οπτικό, ακουστικό υλικό και τον ειδικά σχεδιασμένο χώρο. Όλα αυτά τα στοιχεία θα δημιουργήσουν έναν ιστό αναμνήσεων.

Την τελευταία ημέρα 28 Απριλίου 2013 θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα του εργαστηρίου Memorandum. Είμαστε όλοι περίεργοι να βιώσουμε, ως δημιουργοί και ως θεατές, τις συλλογικές μνήμες που θα «κατασκευαστούν» κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.

H Δημιουργική ομάδα:
Τζένη Αργυρίου (Ιδέα, Σκηνοθεσία και Χορογραφία), Thomas Fourneau (VJ-Software), Γιάννης Αγγελάκας, Νίκος Βελιώτης, Coti K (Μουσική), Κατερίνα Ευαγγελάκου (Σενάριο), Σωτήρης Μπαχτσετζής (Δραματουργία), Λίλα Σωτηρίου (Φωτογραφία & Βίντεο), Βασίλης Γεροδήμου (Εικαστικός), Αλέξης Χατξηαλεξίου (Μηχανισμούς και κατασκευές), Ευγένιος Τζαφέστας και Μίλτος Αθανασίου (Εγκατάσταση Φωτισμού), Αντώνης Νικηφόρος (Τεχνικός), Νίκος Μακρής (Προγραμματισμός και animation).

Η Ομάδα παραγωγής του Lab:
Αναστασία_Χ, Έλενα Νoβάκοβιτς, Βάσω Γεωργούλα, Ελένη Κατσουλάκου, Αντώνης Νικηφόρος, Μαρίνα Ζέρβα.

Το Έργο “Μemorandum”:
Το Μemorandum είναι ένα τρίχρονο (2012-2014) project πολυμέσων και παραστατικών τεχνών που βασίζεται στις έννοιες της ιστορίας, της μνήμης και της εικόνας. Αυτό το σε εξέλιξη εγχείρημα αποτελείται από αρχειακή έρευνα, εργαστήρια, προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών, καθώς και τη δημιουργία καλλιτεχνικών έργων όπως παραστάσεις, εγκαταστάσεις και διαδικτυακές αρχειακές πλατφόρμες. Όλα μαζί αυτά τα στοιχεία αλλά και το καθένα μεμονωμένα στοχεύουν να λειτουργήσουν ως ένας μηχανισμός υπόμνησης που είναι και η πραγματική σημασία της λατινικής προέλευσης λέξης «Memorandum» (Μνημόνιο) ασχέτως αν εδώ και αρκετά χρόνια το άκουσμα της λέξης παραπέμπει μόνο στις σκληρές οικονομικές περικοπές που πρέπει να εφαρμοστούν για να ξεπεραστεί η κρίση.

 


info : Αν θέλετε να λάβετε μέρος σε κάποια από τις δραστηριότητες του Μemorandum Athens Lab επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 6946896024 ή στο info@memorandum.gr - Υπεύθυνη επικοινωνίας Έλενα Νοβάκοβιτς


 

dancepress