«flâneuse» - Ομάδα χορού Creo

flaneur_solo_17-web

Η ομάδα σύγχρονου χορού Creo

Η παράσταση «flâneuse.» είναι ένα αυτοσχεδιαστικό χορευτικό σόλο σε χορογραφία και ερμηνεία της Πωλίνας Κρεμαστά, ενώ στη σκηνή τη συνοδεύει ζωντανά ο μουσικός Απόστολος Λεβεντόπουλος. Ο χώρος του Κέντρου Ντάνκαν αναδιαμορφώνεται φωτιστικά από το Θωμά Οικονομάκο. Την παράσταση ακολουθούν δύο σημαντικές διαλέξεις από τον Στέφανο Ροζάνη και τον Ορέστη Τάτση, βασισμένες στη έννοια του flâneur. Η πρεμιέρα της παράστασης έγινε στις 8 και 9 Ιουνίου στην Πάτρα, σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Πάτρας, στον εκπαιδευτικό χώρο Μπάρι.


Η παράσταση είναι μία αυτοσχεδιαστική περιπλάνηση πάνω στην κίνηση την οποία το σώμα γνωρίζει κι αγαπά. Στόχος είναι η αποκάλυψη νέων δρόμων πάνω στην πρόκληση της στιγμής και η υπερίσχυση του ασυνείδητου. Ο χορευτής παλεύει διαρκώς με τον εαυτό του για να εισάγει το γνωστό, να υποδεχτεί το άγνωστο και να μεταβεί στο επόμενο. Η ροή και η παύση, το σώμα που αλλάζει, που μεταμορφώνεται, που ευχαριστιέται ή αποτυγχάνει. Ο χώρος (και ο χορός) που με περιέχει και τον περιβάλλω. - Πωλίνα Κρεμαστά (χορεύτρια, χορογράφος)

Ο όρος flâneuse προέρχεται από το γαλλικό ουσιαστικό flâneur, που μεταφράζεται και ως «πλάνης», «περιπατητής». Ο ίδιος ο όρος προέρχεται από το γαλλικό ρήμα flâner, που σημαίνει «βολτάρω». Στην πεζογραφία και ποίηση της δεκαετίας του 1850 και του '60, ο Baudelaire περιγράφει το περπάτημα στους δρόμους της πόλης ως μια από τις πιο συναρπαστικές περιπέτειες για την ανθρωπότητα. Έτσι, αυτό που διακρίνει τους flâneurs ως χαρακτηριστικό, είναι ότι δεν έχουν κανένα πρακτικό στόχο στο μυαλό τους. Αυτό που κάνουν είναι να κοιτούν, να παρατηρούν, να ψάχνουν. Έχουν ανοίξει τα μάτια και τα αυτιά τους στη σκηνή γύρω τους. Ανοίγουν τους εαυτούς τους προς το δρόμο, προς τη διαδρομή. «Παρατηρητή, φιλόσοφο, πλάνητα —αποκαλέστε τον όπως επιθυμείτε» λέει ο Baudelaire.

Ο χορευτής μπορεί να μην κινείται στη μητρόπολη κατά τη διάρκεια της παράστασης αλλά αναζητά και διαμορφώνει τη σχέση του με το χώρο και την ίδια την κίνηση. Όπως ο πλάνης ερευνά την πόλη αλλά και τα βήματα του μέσα σε αυτή, έτσι κι ο χορευτής παρατηρεί και κινεί το σώμα. Κανείς μας δεν ξέρει αν η πόλη μας βγάζει βόλτα, η διαδρομή ή το ίδιο μας το σώμα. Ο χώρος και ο χορός γίνονται ένα. Η αέναη αναζήτηση αυτού του άλλου που κάνει το σώμα να κινείται, ο ψυχικός τόνος του τόπου και του  δημιουργού συντοποθετούνται, συνδιαλέγονται μέσα από την κίνηση του σώματος. Αυτή η αναζήτηση ή άλλως περιπλάνηση, δεν έχει σίγουρα τέλος, στο θεατή απομένει να την επαναδιαπραγματευθεί, να την αγνοήσει, να την σκεφτεί ή απλά να την αισθανθεί. Ο πλάνης δεν είναι άλλο από το βαπτιστή, αυτόν που καλείται να ονομάσει το έργο τέχνης. Το ονομάζειν σημαίνει φέρνω στην πραγματικότητα. Ορέστης Τάτσης (σύμβουλος δραματουργίας).


Η ομάδα Creo είναι μια ομάδα σύγχρονου χορού με έδρα την Αθήνα και είναι μέλος του Σωματείου Ελλήνων Χορογράφων από το 2010. Ιδρύθηκε επίσημα την άνοιξη του 2008 στο πλαίσιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας Ρέον. Υπεύθυνη της ομάδας χορού είναι η Πωλίνα Κρεμαστά. Από το 2008 έχει παρουσιάσει 4 παραγωγές με συμμετοχές σε Ελληνικά και Διεθνή φεστιβάλ (Γαλλία, Ιταλία, Βοσνία). Στο διεθνές φεστιβάλ Sarajevo Winter 2012 απέσπασε το πρώτο βραβείο κοινού (Silver Snowflake) και το 2008 είχε επιχορηγηθεί από το Ε.ΚΕ.ΘΕ.Χ. Η ομάδα έχει ασχοληθεί επίσης με την οργάνωση σεμιναρίων, εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών προγραμμάτων καθώς και δρώμενων στο δημόσιο χώρο.


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Χορογραφία-ερμηνεία: Πωλίνα Κρεμαστά
Συνοδεύει ζωντανά ο μουσικός: Απόστολος Λεβεντόπουλος
Σύμβουλος δραματουργίας: Ορέστης Τάτσης
Φωτισμοί: Θωμάς Οικονομάκος
Φωτογραφίες: Άννα Ταγκάλου
 


info: Κέντρο μελέτης χορού Ισιδώρας & Ραϋμόνδου Ντάνκαν, Χρυσάφης 34 και Δικαιάρχου, Βύρωνας | Γενική είσοδος: 7€ (φοιτητές, άνεργοι 7ευρώ τα δύο άτομα) | ώρα 21.30 


 

dancepress