«Απαγκίστρωση» - Ομάδα Λούνα Παρκ

detachment_19_byiris

Η παράσταση Απαγκίστρωση παρουσιάστηκε πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2012 με μεγάλη επιτυχία, στα πλαίσια του προγράμματος «Καλλιτέχνες με Κρίση» ως μέρος του φεστιβάλ «In Progress», στο χώρο του Κινητήρας Studio, στην Αθήνα. Ακολούθησαν παραστάσεις από τις 12 έως 14 Απριλίου του 2013 στο Στούντιο Όξω Νου, στα Χανιά.

Η λέξη «απαγκίστρωση» χρησιμοποιήθηκε ως όρος, την Άνοιξη του 2012, στον πολιτικό χώρο για να επισημάνει την αναγκαιότητα απεξάρτησης της Ελλάδας από τον εξωτερικό δανεισμό. Όμως, πόσο εύκολη είναι η αποδέσμευση από τις κυρίαρχες δομές; Είναι απλή η εγκατάλειψη παγιωμένων αντιλήψεων και συνηθειών;                                                                            

Η περφόρμανς παρουσιάζει έξι χαρακτήρες που προσπαθούν να «απαγκιστρωθούν». Τα πρόσωπά τους είναι καλυμμένα. Προσπαθούν να τα προστατέψουν; Κρύβονται από κάτι; Επικοινωνούν, επαναλαμβάνουν και ταυτόχρονα παραιτούνται της επαναληπτικότητας των συνηθειών τους. Είναι όμως εφικτή η απόδραση από τις προδιαγεγραμμένες κατευθύνσεις; Λεκτικές και κινητικές πληροφορίες υιοθετούνται, αφομοιώνονται ή απλώς αντιγράφονται. Η ατομικότητα παραμένει έντονη, ακόμη και σε στιγμές συνόλου. Πρόκειται όμως για μια «απαγκίστρωση» ατομική ή συλλογική; Το βασικό ερώτημα που τίθεται, αφορά το πόσο διατεθειμένοι είμαστε να εγκαταλείψουμε ένα μέρος του εαυτού μας, προκειμένου να  εξελιχθούμε και να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες και αναφορές. Η «απαγκίστρωσή» μας αποτελεί την προϋπόθεση για ένα τέτοιου είδους εγχείρημα. Η επίτευξη του, πραγματική ή πλασματική, αποτελεί μια αφετηρία. 

Αν πάλι το  δόλωμα βρίσκεται βαθιά μέσα στο στόμα του ψαριού υπάρχουν ειδικές λαβίδες που κρατάνε το στόμα ανοιχτό ώστε να μπορούμε να δουλέψουμε με την πένσα ελεύθερα και χωρίς φόβο τραυματισμού. - Γιώργος Φενερλής, 2011.

Συντελεστές:

Χορογραφία, καλλιτεχνική διεύθυνση: Κοσμάς Κοσμόπουλος
Εικαστική επιμέλεια: Gm Τουλιάτου
Πρωτότυπη ζωντανή μουσική: Αντώνης Παλάσκας

Ερμηνευτές: Έλλη Αβραάμ-Ρέπα, Φίλιππος Βασιλείου, Χριστίνα Γαζή, Μαρία Κανδυλάκη, Μαριανίκη Παγώνη και Γιάννης Στέφος
Κείμενα: Φιόρη Αναστασία Μεταλληνού και Ίρις
 

------------------------------------

Ο Κοσμάς Κοσμόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα, ζει και εργάζεται στην Αθήνα και στο Βερολίνο. Σπούδασε γερμανική φιλολογία, ιστορία της τέχνης, θεατρολογία, εφαρμογές βίντεο και πολυμέσων στο Βερολίνο (με υποτροφία της πολιτιστικής υπηρεσίας του Βερολίνου), χορό και χορογραφία στις Βρυξέλλες (απόφοιτος 1ης γενιάς του P.A.R.T.S., της σχολής της Anne Teresa de Keersmaeker στο Βέλγιο, με υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και διοίκηση πολιτιστικών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία (MΑS).
Είναι ιδρυτικό μέλος των ομάδων παραστατικών τεχνών ALKYONIS (1998 – 2002) στις Βρυξέλλες και Λούνα Παρκ στην Αθήνα (2002). Χορογραφικές του δουλειές έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο Kunstencentrum Vooruit (Γάνδη/ Βέλγιο), Tanzhaus (Ζυρίχη), Berner Tanztage (Βέρνη), Tanzfabrik (Βερολίνο), Centro Cultural de Belém (Λισσαβόνα) και Théatre de La Bastille (Παρίσι). Χορευτικές ταινίες του έχουν παρουσιαστεί μεταξύ άλλων στο ATTAKKALARI Centre for Movement Arts (Bangalore/ Ινδία), Argos (Βρυξέλλες), Art Fair 2005 (Tuyap Center/ Κωνσταντινούπολη), Luksuz Produkcija (Σλοβενία), Montage Video Dance Festival (Γιοχάνεσμπουργκ), Screendance Basel Festival (Ελβετία), 6.VideoDance (Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης), 1.Athens Video Art Festival (Αθήνα) και Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (Αθήνα).                                                                
Ο Κοσμάς διδάσκει χορό, αυτοσχεδιασμό και χορογραφία από το 1997 στη Γερμανία, Ελβετία, Βέλγιο και στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές Χορού της Δέσποινας Γρηγοριάδου και  Άννας Πέτροβα στην Αθήνα. Έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με το Studio Κ.Ε.Ρ. της Έφης Καλούτση και με το στούντιο Οξω Νού στα Χανιά. Είναι επηρεασμένος από διάφορες τεχνικές, όπως Release, Physical Theatre, Butoh, Alexander Technique, Yoga, Street Dance, Kickboxing κ.α. Τον ενδιαφέρει η διαδραστικότητα στις παραστατικές τέχνες, που έγκειται στα σύνορα μεταξύ υποκριτικής, χορευτικής ή μουσικής έκφρασης σε συνδυασμό με μορφές έκφρασης από το χώρο των εικαστικών τεχνών και αναζητεί την εκτενή συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες.

 


  • info : Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013 |  Ανοιχτό Θέατρο Πλατείας Κουμουνδούρου, πληροφορίες: Γραφείο Τύπου ΟΠΑΝ Δήμου Αθηναίων, τηλ: 2105284 885 - 886 - 887 | ώρα 21.00 | Διάρκεια: 50 λεπτά | Δωρεάν είσοδος |
  • info : Σάββατο 20 Ιουλίου 2013 | ΚΕΝΤΡΟ ΧΟΡΟΥ σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας Ακροποδητί, Ηρώων Πολυτεχνείου 84, 84100 Ερμούπολη - Σύρος, τηλ: 2281080690, 6944771449 | ώρα 21:45 | Διάρκεια: 50 λεπτά | Τιμή εισιτηρίου: 8€ και 6€ μειωμένο

 

 

 


 

dancepress