"Ονειρεύτηκα τρεις που ονειρεύονταν τους άλλους δύο ο καθένας"

markel_door_bw

Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου (29 & 30.6) καθώς και τα δύο πρώτα του Ιουλίου (6 & 7 / 13 & 14.7) παρουσιάζουμε στο Στούντιο Χορού Μετάνειρα τη χορευτική παράσταση: "Ονειρεύτηκα τρεις που ονειρεύονταν τους άλλους δύο ο καθένας".

Με αφορμή την παραπάνω φράση - δανεισμένη από ένα κείμενο του Δημήτρη Δημητριάδη, "Τα τέσσερα όνειρα", πειραματιστήκαμε πάνω στην ιδέα του χορευτικού τρίο, όχι ως συνθήκη που προκύπτει από τον κοινότοπο συνδυασμό 2+1 (ντουέτο-σόλο), αλλά ως προϋπόθεση για να πετύχουμε μια παραδοξότητα και ένα συμβολικό παιχνίδι, ανάλογο με εκείνο των ονείρων. Η κινητική αξιοποίηση του υλικού του Δημητριάδη παρέκκλινε από τη συμβατική ανάγνωση του έργου, επιχειρώντας μια οργανική όσο και αυθαίρετη μετουσίωση του λόγου σε κίνηση. Η ποικιλία των λεκτικών ερεθισμάτων και το ευρύ φάσμα της χρήσης τους, ως έμπνευση για την κατασκευή του τρίο, είναι μόνο μία εκδοχή των πολλαπλών αναγνώσεων που μπορεί να επιχειρήσει κανείς με το κείμενο του συγγραφέα. Θεωρήσαμε όμως ότι στα όνειρα, όπως και στο κείμενο, δεν χρειάζεται να συμπεριλάβει κανείς όλες τις εκφάνσεις-αποχρώσεις για να μπορέσει να συνδεθεί και να βγάλει κάποια συμπεράσματα γι’ αυτό που «παρακολουθεί», ή καλύτερα βιώνει.

Τα όνειρα συνθέτουν από μόνα τους ένα ξεχωριστό σύμπαν, προλέγουν ή προοικονομούν, πάντοτε σε αντίστιξη με την πραγματικότητα, τα όριά τους όμως παραμένουν ασαφή. Κατ’ αναλογία, θα θέλαμε το έργο που καταθέτουμε να διαβαστεί σαν όνειρο, να εμπλέξει τον θεατή σ’ έναν ιδιαίτερο τρόπο «αφήγησης» -ξεπερνώντας την όποια λογική αλληλουχία- σε μια ροή που αντιστέκεται στη συνήθη, δομημένη εξέλιξη μιας παράστασης.

 

Ερμηνεία : Τάσος Καραχάλιος, Μαρκέλλα Μανωλιάδη, Ιωάννα Τουμπακάρη

Σύμβουλος στη δραμοατουργία: Τάσος Κουκουτάς

Κοστούμια - σκηνικά αντικείμενα: Ιωάννα Τσάμη

Μείξη ήχου: Αντώνης Σπορίδης

φωτο © Δημοσθένης Γρίβας

 


info: Στούντιο Χορού ΜΕΤΑΝΕΙΡΑ, Τριπτολέμου 21, Μετρό Κεραμεικός | Απαραίτητη η κράτηση λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, τηλ. 6945384886 | Ώρα έναρξης 21:30 |


 

dancepress