"ΜΕΣΑ" - Δημήτρης Παπαϊωάννου

mesa-web--3

Για το φινάλε του 19ου Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας, την Πέμπτη 25 Ιουλίου μια μεγάλη οθόνη θα εγκατασταθεί στο Αμφιθέατρο του Κάστρου για να φιλοξενήσει βιντεοσκοπημένη σε υψηλή ανάλυση την εξάωρη προβολή της τελευταίας βραδιάς της θεατρικής εγκατάστασης ΜΕΣΑ, που είχε παρουσιαστεί στο θέατρο Παλλάς το 2011 — ένα αμοντάριστο ντοκουμέντο του έργου.

Οι θεατές της εγκατάστασης βίντεο ΜΕΣΑ μπoρούν να έρθουν στο Αμφιθέατρο του Κάστρου οποιαδήποτε ώρα από τις 22.00 και μετά, να δουν όσο θέλουν, να καθίσουν όπου θέλουν, να βγουν και να επιστρέψουν όσες φορές θέλουν. Ο δημιουργός ενθαρρύνει το κοινό να φορέσει άνετα ρούχα, να πάρει μέσα στο αμφιθέατρο το ποτό του, να φέρει μαξιλάρια και υπνόσακους και να περάσει αυτό το βράδυ έξω, παρέα με την αδιάκοπη ροή του ΜΕΣΑ. Είναι σημαντικό οι θεατές να φέρουν μαζί τους αυτά που θα τους κάνουν να νιώσουν άνετα στο χώρο, είτε αποφασίσουν να μείνουν για πολύ, είτε για λίγο. Η φύση της εγκατάστασης βίντεο επιτρέπει την είσοδο σε οποιοδήποτε σημείο της προβολής –δεν είναι υποχρεωτικό για τους θεατές να είναι παρόντες στις 22.00 που θα ανοίξουν οι πόρτες. Αντίθετα, η διαρκής ροή του κοινού είναι κάτι που ο δημιουργός επιθυμεί για το συγκεκριμένο έργο.

Η σκηνική εγκατάσταση ΜΕΣΑ υπήρξε ένα πείραμα μεγάλων διαστάσεων του Δημήτρη Παπαϊωάννου, το οποίο συνέβη σε ένα δωμάτιο που τοποθετήθηκε στο θέατρο Παλλάς, στο κέντρο της Αθήνας. Η σκηνική δράση διαρκούσε έξι ώρες, χωρίς αρχή, μέση, τέλος. Το θέατρο άνοιγε τις πόρτες του καθημερινά στις 17:30 και τις έκλεινε στις 23:30. Όταν έμπαιναν οι θεατές, η σκηνική δράση είχε ήδη ξεκινήσει και όταν έβγαιναν, αυτή συνεχιζόταν. Οι θεατές μπορούσαν να δουν όσο ήθελαν, να καθίσουν όπου ήθελαν, να βγουν και να επιστρέψουν όσες φορές ήθελαν. Μέσα σ’ αυτό το δωμάτιο, για είκοσι βραδιές την Άνοιξη του 2011, επαναλαμβανόταν απαράλλαχτη μια απλή σειρά κινήσεων καθημερινής επιστροφής στο σπίτι από τριάντα ερμηνευτές σε αμέτρητους συνδυασμούς.

Για την εγκατάσταση βίντεο ΜΕΣΑ ο Δημήτρης Παπαϊωάννου αναφέρει: «Το ΜΕΣΑ προτείνεται σαν ένα τοπίο προς ενατένιση. Αντιμετωπίζει το θέατρο σαν εκθεσιακό χώρο, και το έργο σαν έκθεμα. Μ’ ενδιαφέρει η εμπειρία που ξεκινά μέσα σε κάθε θεατή ξεχωριστά, τη στιγμή που αυτός παραδίδεται και δεν περιμένει τίποτα να συμβεί».
 

Σύλληψη και Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Επί σκηνής: Πἀνος Αθανασὀπουλος, Θανάσης Ακοκκαλίδης, Παυλίνα Ανδριοπούλου, Νατάσα Αρέθα, Νίκος Δραγὠνας, Ευάγγελος Ζαρκάδας, Μανόλης Θεοδωράκης, Μιχάλης Θεοφάνους, Κωνσταντίνος Καρβουνιάρης, Γιώργος Καφετζόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Ελευθερία Λαγουδάκη, Ευριπίδης Λασκαρίδης, Κωνσταντίνος Μαραβέλιας, Γιώργος Μάτσκαρης, Σάββας Μπαλτζής, Γιάννης Νικολαΐδης, Ίλια Ντετσάβες-Πόγκα, Χρήστος Παπαδόπουλος, Γιάννης Παπακαμμένος, Σίμος Πατιερίδης, Ηλίας Ραφαηλίδης, Καλλιόπη Σίμου, Διογένης Σκαλτσάς, Δρόσος Σκώτης, Συμεών Τσακίρης, Σοφία Τσιαούση, Altin Huta, Tadeu Liesenfeld
Μουσική σύνθεση: Κ.ΒΗΤΑ
Παραγωγή εγκατάστασης βίντεο: 2WORKS και Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας (2013)

Διάρκεια: 6 ώρες

 


info: Αμφιθέατρο Κάστρου, Καλαμάτα │ΩΡΑ 22:00  │Εισιτήρια: €8,00 & €5,00 (φοιτητικό / μειωμένο)  - Για αγορά εισιτηρίων κάντε κλικ εδώ  www.kalamatadancefestival.gr | www.dimitrispapaioannou.com


 

dancepress