"Ταξίδι στην αιωνιότητα" - Μπαλέτο ΕΛΣ

mpaleto-els---ta3idi-sthn-aiwniothta---fwto-ale3-voytsinas_9-web--2

Ο Ρενάτο Τζανέλλα χορογραφεί εμβληματικές συνθέσεις της Καραΐνδρου που έντυσαν ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου, καθώς και τις αριστουργηματικές σουίτες Μπαχιάνας Μπραζιλέιρας αρ. 4, 5, 9 του Βίλλα – Λόμπος, όπου η παραδοσιακή βραζιλιάνικη μουσική συνδιαλέγεται με το πνεύμα της μουσικής του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ.

Ο Ρενάτο Τζανέλλα σημειώνει: «Το πρώτο μέρος της παράστασης βασίζεται στις Μπαχιάνας μπραζιλέιρας. Δεν έχει κάποια συγκεκριμένη υπόθεση, είναι αφαιρετικό και η κίνηση είναι νεοκλασική. Είναι μια σειρά από εικόνες. Σ’ αυτό προσπαθώ να συλλάβω τον ελαφρύ και ευχάριστο χαρακτήρα της μουσικής του Βραζιλιάνου συνθέτη. Είναι μια μουσική που γνωρίζω από παλιά και πάντα ήθελα να χορογραφήσω. Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου είναι ένα ταξίδι από μόνη της. Η λέξη «ταξίδι» είναι επίσης πολύ κοντά σε αυτό που προσπαθεί να είναι αυτή η παράσταση: ένα σύντομο ταξίδι. Το «ταξίδι» και η «αιωνιότητα» είναι δύο έννοιες που αφορούν άμεσα τον καλλιτέχνη. Η δημιουργία είναι σαν το ταξίδι. Δεν ξέρεις ποτέ πού θα σε βγάλει και δεν ξέρεις ποτέ αν θα μείνει κάτι απ’ αυτό που κάνεις, στο οποίο βάζεις από τον εαυτό σου. Η πρόθεσή μου δεν είναι να αφηγηθώ μια ιστορία για τις ταινίες του Αγγελόπουλου. Οι ταινίες είναι από μόνες τους ένας κόσμος. Θέλησα να αφεθώ, να εμπνευστώ από την ίδια τη μουσική και από τις ταινίες και να δημιουργήσω κάτι που μεταδίδει αυτά που ένιωσα κι εγώ βλέποντάς τες...». [αποσπάσματα από συνέντευξη στη Χριστιάνα Γαλανοπούλου για το πρόγραμμα της παράστασης]

Τα σκηνικά και τα κοστούμια του δεύτερου μέρους της παράστασης με τις μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου έχει σχεδιάσει η Κατερίνα Αγγελοπούλου, κόρη του Θόδωρου Αγγελόπουλου, η οποία έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος σε ταινίες μικρού μήκους, στο θέατρο και στην όπερα.

 


info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, 25ης Μαρτίου & Παραλία, τηλ. 2310 895 800 | Ώρα 21.00 | Τιμές εισιτηρίων: 50€, 35€, 25€, 15€, 10€ (μαθητικό – φοιτητικό – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)


 

dancepress