"Δον Κιχώτης" - Grigorovich Ballet Theatre of Russia

02don-kixoths

«Και αν ακόμη ο Δον Κιχώτης δεν κατάφερε να σώσει τον κόσμο, κατάφερε τουλάχιστον να σωθεί μέσα στον κόσμο του. Και αυτό είναι κάτι...» - Όρσον Γουέλς

Το αξεπέραστο έργο για μπαλέτο του Λούντβιχ Μίνκους Δον Κιχώτης παρουσιάστηκε πρώτη φορά από τον Μαριούς Πετιπά το 1869 από το Μπαλέτο των Μπολσόι της Μόσχας και αποτελεί ένα χαρακτηριστικό δείγμα της ρωσικής τέχνης του μπαλέτου. Μια δεύτερη, περισσότερο δραματοποιημένη παρουσίαση του μπαλέτου, έγινε και πάλι από τον Πετιπά στην Αγία Πετρούπολη το 1871. Το 1900, ο Γκρόσκι έδωσε τη δική του πιο ρεαλιστική ερμηνεία. Το 1940 ο Ζαχάροφ ανέβασε εκ νέου τον Δον Κιχώτη και η παραγωγή αυτή παρέμεινε στο ρεπερτόριο των Μπαλέτων Μπολσόι.

Το1994, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς παρουσίασε τη δική του εκδοχή. Ο μεγάλος χορογράφος τονίζει περισσότερο μερικά μοναδικά σημεία στη χορογραφία του Πετιπά όπως το «Grand pas de deux», αλλά και γενικότερα το ρόλο της «Κίτρι» (δεν είναι τυχαίο ότι η «Κίτρι» ήταν ο ρόλος που έκανε παγκοσμίως γνωστή τη μεγάλη μπαλαρίνα Μάγια Πλισέτσκαγια).

Έντεκα χρόνια μετά την πρεμιέρα στα Μπολσόι, το 2005, ο Γιούρι Γκριγκορόβιτς χορογραφεί τον Δον Κιχώτη με το Grigorovich Ballet και σε αυτή την εκδοχή βασίζεται όχι μόνο στη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά, αλλά χρησιμοποιεί και στοιχεία από τηχορογραφία του Αλεξάντερ Γκόρσκι. Τα σκηνικά και κοστούμια είναι του Ντιμίτρι Τσερμπάτζι, μαθητή του αξέχαστου σκηνογράφου των Μπολσόι, Σιμόν Βιρσαλάτζε.

Η υπόθεση του «Δον Κιχώτη» είναι γνωστή από το περίφημο ομώνυμο μυθιστόρημα του Μιγκέλ ντε Θερβάντες (1547-1616), ένα από τα διασημότερα έργα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο καλοσυνάτος Αλόνσο Κιχάνο, έχοντας διαβάσει πολλά βιβλία για τον ιπποτισμό, παρασυρόμενος από τα ανδραγαθήματά τους, αποκηρύσσει το παρελθόν του. Επιλέγει το όνομα Δον Κιχώτης ντε λα Μάντσα, παίρνει για υπηρέτη του και ιπποκόμο τον Σάντσο Πάντσα και πορεύεται στους δρόμους της δράσης, της δικαιοσύνης και της αλήθειας, αναζητώντας την περιπέτεια και μια Δουλτσινέα που ζει μόνο στα όνειρά του.

Το μπαλέτο του Grogorovich ωστόσο στηρίζεται σε μία από τις περιπέτειες του Δον Κιχώτη, που περιλαμβάνεται στο διάσημο μυθιστόρημα του Θερβάντες. Κεντρικό θέμα είναι ένα συγκεκριμένο επεισόδιο στο οποίο περιγράφεται το ειδύλλιο του φτωχού κουρέα Μπαζίλιο και της πανέμορφης Κίτρι, κόρης του πανδοχέα Λορέντζο.

Το ισπανικό μεσογειακό ταμπεραμέντο διανθίζεται με τη μαγεία του κλασικού ρώσικου μπαλέτου και την εμπνευσμένη μουσική του Λούντβιχ Μίνκους, ο οποίος με τον «Δον Κιχώτη» και την «Μπαγιαντέρα», τις δύο μεγάλες επιτυχίες του, έμεινε στην ιστορία του κλασικού μπαλέτου.

Μπαλέτο σε τρεις πράξεις με πρόλογο και επίλογο.
Λιμπρέτο: Μαριούς Πετιπά βασισμένο στο μυθιοστόρημα του Μιγκέλ Ντε Θερβάντες.
Παραγωγή - Χορογραφία: Γιούρι Γκριγκορόβιτς

Διάρκεια : 2 ώρες και 20 λεπτά μαζί με δύο διαλείμματα

 


info:  Θέατρο Badminton, Ολυμπιακά ακίνητα, Γουδί | ώρα έναρξης : 20.30 | Τιμές εισιτηρίων: Ε΄ ζώνη: 18€, παιδικό-φοιτητικό εισιτήριο 9€ - Δ΄ ζώνη: 28€, παιδικό-φοιτητικό εισιτήριο 14€  -  Γ΄ ζώνη: 38€, παιδικό-φοιτητικό εισιτήριο 19€ - Β΄ ζώνη: 48€, παιδικό-φοιτητικό εισιτήριο 24€, Α΄ ζώνη: 58€, παιδικό-φοιτητικό εισιτήριο 29€. Προπώληση: 210-8840600, στα καταστήματα public, forthnet, Παπασωτηρίου, ηλεκτρονικά στα www.abcd.gr, www.viva.gr καθώς και στα ταμεία του θεάτρου Badminton.


 

dancepress