"Addio, Addio Amore" - Δάφνις Κόκκινος

addio_amore

«Δεν μ’ ενδιαφέρει τόσο ο τρόπος που κινούνται οι άνθρωποι, όσο αυτό που τους συγκινεί βαθιά». Με αυτή τη δήλωση η Γερμανίδα χορογράφος Πίνα Μπάους συστήνει το δικό της πρότυπο δημιουργίας ή μια εκδοχή για τον τρόπο που αντιλαμβάνεται την τέχνη της. Η αισθητική της βασίζεται πρωτίστως σε μια φιλοσοφική θεώρηση της ανθρώπινης ύπαρξης και μας παροτρύνει, υπό μία έννοια, να ορίσουμε μέσα μας την πηγή της «συγκίνησης» αναπλάθοντας τη μορφή και την ουσία των έργων της, πέρα από αισθητικούς νόμους και ακαδημαϊκές κατηγοριοποιήσεις.

Με αφορμή την παραπάνω «ελευθερία», και αξιοποιώντας τον όποιο συσχετισμό με την ποιητική διάσταση του έργου της, ξεκινά το υπέρογκο όσο και ανεξάντλητο πόνημα αυτής της ιδιότυπης ανάγνωσης. Δεν πρόκειται για μια απόπειρα σκιαγράφησης της πολυδιάστατης προσωπικότητάς της ή για μια απλή παράθεση της εργογραφίας της. Η ποιητική – όπως αναφέρεται στον τίτλο της εκδήλωσης - ορίζεται περισσότερο ως ένα ανιχνευτικό εργαλείο γύρω από την αξία και προσφορά του έργου της Πίνα Μπάους, παρά ως μια μέθοδος που θα μας επιτρέψει να αναλύσουμε πλήρως το φαινόμενο μιας τόσο δημιουργικής υπάρξης. Άλλωστε, πώς θα μπορούσαμε να εντοπίσουμε τον πυρήνα από τον οποίο προέρχεται η σχεδόν ακατανίκητη επιρροή των έργων της ακόμη και σήμερα; Πώς να μιλήσουμε για τους ίδιους τους μηχανισμούς σύνθεσης χωρίς να παραλείψουμε την αδιανόητη ικανότητά της να πολλαπλασιάζει την περιέργεια για την ίδια της τη ζωή και κατ’ επέκταση να καλλιεργεί τόσο θαυμαστά τα ήδη πολυάριθμα ταλέντα της;

 Ώρες: 21.00-22.30
Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή προς ένα εκφραστικό ταξίδι που αντανακλά την Ελλάδα, την Ιαπωνία, την Ινδία, τη Γαλλία, τη Νότια Αμερική και, το σημαντικότερο, την ίδια τη ζωή. Ο Δάφνις Κόκκινος αποκαλύπτει με τις χειρονομίες του ιστορίες, εμπειρίες, ανέκδοτα, όνειρα που μοιράστηκε ως το τέλος με την Pina Bausch, σε μια παθισμένη και συγκινητική παράσταση χοροθεάτρου. Το σόλο Addio, Addio Amore (Πανελλήνια πρώτη) είναι αφιερωμένο στην Pina. O Δάφνις υψώνει ένα ποτήρι προς τιμήν της, ''Chin Chin!...'', ανασύρει μνήμες από τα ταξίδια του παρουσιάζοντας έργα της ανά τον κόσμο και προσκαλεί το κοινό σε μια συνεχή εξερεύνηση της ανθρώπινης ύπαρξης. Η ερμηνεία του είναι μια προσφορά για όλους όσους αγαπάμε το έργο της Pina που είναι γεμάτο αγάπη, ανθρωπιά, σεβασμό, χιούμορ, φαντασία και φροντίδα για όλο τον κόσμο.
                                                                                                                   

Σκηνοθεσία- Χορογραφία:  Δάφνις Κόκκινος
Μουσική συνεργασία:  Andreas Eisenschneider
Διεύθυνση Φωτισμού: Peter Bellinghausen

Μετά τη λήξη της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, με τίτλο ''Ο Δάφνις Κόκκινος σε πρώτο πλάνο: Συζητώντας όλα όσα η κίνηση αποσιώπησε''.

Ο Δάφνις Κόκκινος γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης το 1965. Σε ηλικία 15 ετών αποφάσισε να σπουδάσει μπαλέτο και οι γονείς του τον στήριξαν ως το τέλος των σπουδών του. Τελείωσε την Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης στην Αθήνα και κατόπιν, αφού χόρεψε ένα χρόνο με τα “Χορικά” της Ζουζούς Νικολούδη, πήρε το τρένο από την Αθήνα για το Βούπερταλ. Από το 1993 έως και σήμερα χορεύει στο Χοροθέατρο του Βούπερταλ (Tanztheater Wuppertal) της Pina Bausch. Από το 2002 υπήρξε Βοηθός Χορογράφου της Pina Bausch και μετά το θάνατό της, το 2009, Υπεύθυνος Προβών του Χοροθεάτρου. Εδώ και 20 χρόνια ταξιδεύει ανά τον κόσμο ερμηνεύοντας επί σκηνής ή προετοιμάζοντας έργα της Bausch, ανάμεσα στα οποία τα: Iphigenie auf Tauris, Le Sacre Du Printemps, Kontakthof, Arien, 1980, Bandoneon, Nelken, Two Cigarettes in the Dark, Viktor, Ahnen, Palermo Palermo, Tanzabend II, Bamboo Blues, Água, Masurca Fogo, Danzón κ.α. Συμμετείχε ως ερμηνευτής στις ταινίες Hable con ella (σκην.: Pedro Almodóvar) και Pina (σκην.: Wim Wenders) και ως χορογράφος στην ταινία Zenne Dancer. Διδάσκει σε σεμινάρια ανά τον κόσμο.

 

Την Κυριακή 6 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί προβολή και διάλεξη για το έργο της Pina Bausch με τίτλο: Η ποίηση και η ποιητική στο έργο της Pina Bausch - Ένας διαλογικός στοχασμός πάνω στη δημιουργική διαδικασία της αξέχαστης χορογράφου. Την προβολή - διάλεξη συντονίζει ο Αναστάσιος Κουκουτάς, συγγραφέας και θεωρητικός χορού.

 


info: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης), 25ης Μαρτίου & Παραλία, τηλ. 2310 895 800 | Ώρα 21.00 | Τιμές εισιτηρίων: 12€, 8€ (μαθητικό – φοιτητικό – κάτοχοι κάρτας ανεργίας)


 

dancepress