"Vortex Temporum" - Rosas / de Keersmaeker

vortex_temporum_c_herman_sorgeloos_5

Οι Rosas συναντούν το Ensemble Ictus και μας προσκαλούν σε μια περιδίνηση στα ατέρμονα μονοπάτια της σπείρας του χρόνου. Ένας χορευτής των Rosas θα αντιστοιχεί σε έναν μουσικό των Ictus, ενώ κάθε ζευγάρι θα διερευνά τις άπειρες δυνατότητες σύνδεσης της μουσικής με τα βήματα του χορού.

Από τους λίγους διακεκριμένους χορογράφους που εμμένουν στη σύγχρονη μουσική, η Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ (Anne Teresa de Keersmaeker) χορογραφεί τo Vortex Temporum του Gérard Grisey, έργο στο οποίο γεννιέται μία μουσική φράση -ένας αρπισμός- η οποία στη συνέχεια μεταμορφώνεται, όπως γράφει ο ίδιος, μέσα από τρία διαφορετικά πεδία χρόνου: τον συνηθισμένο χρόνο της ανθρώπινης αναπνοής και γλώσσας, τον διασταλμένο χρόνο των φαλαινών, τον συσταλμένο χρόνο των πουλιών και των εντόμων. 

Οι Rosas και το Ensemble Ictus θα διερευνήσουν από κοινού αυτές τις εμπειρίες του χρόνου, καθώς η Ντε Κέερσμακερ θα αποδίδει με τα αγαπημένα της μοτίβα -κύκλους, δίνες και σπείρες- τη σύνθετη φύση του χρόνου, τη σύσπαση και την εξάπλωση, τις περιστροφές και την αναδίπλωσή του, αλλά και την ανεπαίσθητη μετατροπή του από το βίωμα. Με τη μοναδική ικανότητά της να κάνει ορατή τη μουσική στο χώρο μέσω της κίνησης, θα φτιάξει επί σκηνής ένα μεγάλο κινούμενο γλυπτό από ήχους, χειρονομίες μουσικών, κινήσεις χορευτών και δυναμικές που αναπτύσσονται μέσα στο χώρο, και θ’ αφήσει να αναδυθεί το απόσταγμα της πορείας της εμπλουτισμένο από τριάντα χρόνια έρευνας πάνω στη χορογραφική σύνθεση και την περίπλοκη λεπτότητα της κίνησης.

Στο έργο της, άλλωστε, τα στοιχεία της φυσικής κίνησης συνδυάζονται, απομονώνονται και επανέρχονται σε νέους συνδυασμούς που πάλι λύνονται, με τον ίδιο οργανικό τρόπο όπως συμβαίνει με το πέρασμα του χρόνου. H Αν Τερέζα Ντε Κέερσμακερ δουλεύει πάνω στο Vortex Temporum (1995) τα τελευταία δέκα χρόνια. Είναι ένα έργο για φλάουτο, κλαρινέτο, πιάνο, βιολί, βιόλα και βιολοντσέλο.

Χορογραφία: Anne Teresa De Keersmaeker
Συνδημιουργοί & χορευτές: Bostjan Antoncic, Carlos Garbin, Marie Goudot, Cynthia Loemij, Mark Lorimer, Julien Monty, Chrysa Parkinson, Michael Pomero
Μουσική: Vortex Temporum, Gérard Grisey (1996)
Μουσική διεύθυνση: Georges-Elie Octors

Μουσικοί: Ictus
Jean-Luc Plouvier: πιάνο
Michael Schmid: φλάουτο
Dirk Descheemaeker: κλαρινέτο
Geert De Bièvre: τσέλο
Jeroen Robbrecht: βιόλα
Igor Semenoff: βιολί

Η χορογράφος και χορεύτρια Αν Τερέζα Ντε Κερσμάκερ δεν χρειάζεται συστάσεις. Τριάντα ένα χρόνια μετά το πρώτο της έργο (Asch, 1980), παραμένει μια από τις εξέχουσες φυσιογνωμίες του σύγχρονου χορού. Παράλληλα, ήταν αυτή που έβαλε το Βέλγιο στο επίκεντρο της παγκόσμιας χορευτικής παραγωγής. Με σπουδές στη σχολή Mudra του Μωρίς Μπεζάρ και στο Tisch School of the Arts, στη Νέα Υόρκη, η Κερσμάκερ έγινε πολύ νωρίς διάσημη χάρη στο δεύτερο έργο της, Fase (1982). Η διεθνής επιτυχία του Fase οδήγησε το 1983 στη δημιουργία της ομάδας Rosas και σε μια γόνιμη χορογραφική πορεία. Στα έργα της των τελευταίων 30 ετών, η Αν Τερέζα Ντε Κερσμάκερ έχει χρησιμοποιήσει μουσικές από τους Beatles μέχρι τον Μάλερ και από τον Μπαχ μέχρι την Τζόαν Μπαέζ, αν και ο Στηβ Ράιχ παραμένει ο συνθέτης με τον οποίο συνδέθηκε περισσότερο. Η γνωριμία της με τον Ράιχ και τους μουσικούς του στη Νέα Υόρκη αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη χορογράφο, που σπούδαζε μουσική πριν αποφασίσει να αφιερωθεί στο χορό.
Στον πυρήνα της δουλειάς της ομάδας Rosas βρίσκεται η σχέση μεταξύ κίνησης και μουσικής, ενώ σε ορισμένες παραγωγές, βρίσκουμε τη σχέση χορού και κειμένου. Η ομάδα Rosas είναι μια από τις λίγες που δουλεύουν με σταθερή ομάδα χορευτών. Στις μεγαλύτερες παραγωγές συμμετέχουν όλοι οι χορευτές, ενώ σε μικρότερης κλίμακας παραγωγές συμμετέχει η ίδια η Ντε Κερσμάκερ. Η ομάδα δημιουργεί νέα έργα αλλά παρουσιάζει και παλαιότερα από το ρεπερτόριό της.


Παράλληλες δράσεις

  • Τρίτη 17 Δεκεμβρίου: Μετά την παράσταση, συζήτηση του κοινού με τους συντελεστές. Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival.
  • Κυριακή 15 Δεκεμβρίου:Εργαστήριο/παρουσίαση από τον Χρήστο Καρρά, Καλλιτεχνικό Διευθυντή Μουσικής στη Στέγη, και το μαέστρο του Ictus Ensemble Matthew Coorey, για το Vortex Temporum.

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (κεντρική σκηνή), Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210900 58 00, Μετρό: στάση Συγγρού-Φιξ │ ΩΡΑ : 20:30 │ Εισιτήριο : 15€, 18€, 28€ και μειωμένο 10€, 12€, 15€, άνεργοι 5€ - Πληροφορίες για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων εδώ, τηλεφωνική πώληση στο 210 900 5 800. Εισιτήρια πωλούνται επίσης από τα βιβλιοπωλεία ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ και τα καταστήματα NEWSSTAND - ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ. | Πάρκινγκ στη Στέγη: είσοδος από την οδό Λεοντίου, 5 € / 3 ώρες. Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00. Τηλ. πάρκινγκ: 2130.023.192 | www.sgt.gr


 

φωτο © Herman Sorgeloos

dancepress