"Στην τραμπάλα" - ομάδα χορού Αμάλγαμα

sthn-trampala---mgorgia-new

Η ομάδα χορού Αμάλγαμα συνεχίζει να εμπνέεται και να δημιουργεί με γνώμονα την πολιτικοκοινωνική πραγματικότητα. Το νέο έργο της Στην τραμπάλα αποτελεί τη συνέχεια των δύο προηγούμενων (Το στρώμα και Κρυμμένη στους Ελαιώνες), καθώς εκκινεί από το “σήμερα” και προσανατολίζεται προς το κοντινό “αύριο” του ελληνικού κυρίως, αλλά και παγκόσμιου γίγνεσθαι.

Ένας άντρας και μια γυναίκα δρουν και συνυπάρχουν σε ένα χώρο όπου πρωταγωνιστές είναι  ένα πλήθος εξαρτημάτων ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Είναι πρεκάριοι (the pracariat). Η επισφάλεια, το άγχος, ο φόβος, ο θυμός, η μνησικακία, η βραχυπρόθεσμη σκέψη, το πλεόνασμα πληροφορίας και η έλλειψη αυτοπροσδιορισμού σε όλους τους τομείς της ζωής τους, τους φθείρει σωματικά, ψυχικά, πνευματικά. Η «κόλαση απουσίας εγγυήσεων» (Guattari and Negri) άλλοτε τους θυμώνει επίμονα και άλλοτε τους μαραζώνει.

Ορισμένοι θεωρητικοί προτείνουν σαν αντίδοτο τη σιωπή. Για παράδειγμα, ο Ζιλ Ντελέζ αναφέρει: «Το πρόβλημα δεν είναι πλέον να κάνουμε τους ανθρώπους να εκφραστούν, αλλά να διασφαλίσουμε μικρά κενά μοναξιάς και σιωπής, στα οποία θα μπορούσαν ενδεχομένως να βρουν κάτι να πουν».

Παρότι ο πρωταρχικός ιστός πηγάζει κατά κύριο λόγο από το βιβλίο «Να πάρουμε τη Σκυτάλη-Διακήρυξη» των Χαρντ και Νέγκρι, και κατά δεύτερο λόγο από το «The Precariat: The New Dangerous Class» του Guy Standing, και το «Ευάλωτη Ζωή» της Τζούντιθ Μπάτλερ, το νέο έργο Στην τραμπάλα, εστιάζει κυρίως στην ανάδειξη του προβλήματος αφήνοντας ένα ανοιχτό παράθυρο ως προς την πρόταση λύσης αυτού. Η σύνθεση του κυρίαρχου σκηνικού αντικειμένου (εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά και ολόκληρα κομμάτια υπολογιστών, και λοιπά μέσα επικοινωνίας ), της κίνησης, του λόγου, της εικόνας (βίντεο) και του ήχου δημιουργούν ένα σπονδυλωτό, χοροθεατρικό έργο που στοχεύει στο δημιουργικό προβληματισμό και την κριτική σκέψη.

 

Σύλληψη-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Σταύρος Αποστολάτος, Σάνια Στριμπάκου
Κείμενα: Αλέξανδρος Κιουπκιολής
Αυτοσχέδια Κείμενα: Σταύρος Αποστολάτος, Σάνια Στριμπάκου, Μαρία Γοργία
Παραγωγή Ομάδα Χορού Αμάλγαμα
 


info: θέατρο Rabbithole, Γερμανικού 20, Κεραμεικός, Αθήνα, κρατήσεις τηλ.: 210- 5249903 | Ώρα έναρξης: 21.30 | Τιμές εισιτηρίων:10€ και 5€ (φοιτητικό) | Ημερομηνίες παραστάσεων: 24, 25, 31 Ιανουαρίου και 1, 7, 8, 14, 15, 21, 22 Φεβρουαρίου  2014


 

dancepress