"Ταξίδι στην αιωνιότητα" - Μπαλέτο ΕΛΣ

13142-1259p-web

Η επιτυχημένη παραγωγή του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, επιστρέφει για έξι παραστάσεις σε νέα εκδοχή με προσθήκη νέων μουσικών θεμάτων της Ελένης Καραΐνδρου.

Η ποιητική, συγκινητική μουσική που έντυσε τις διάσημες ταινίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου δίνει αφορμή για ένα ονειρικό ταξίδι σε χορογραφία του Ρενάτο Τζανέλλα. Με σύμμαχο τα κοστούμια και σκηνικά της Κατερίνας Αγγελοπούλου (κόρης του Θόδωρου Αγγελόπουλου), η κίνηση των χορευτών της Εθνικής Λυρικής Σκηνής φέρνει στη μνήμη τις εικόνες και τους συμβολισμούς του οικουμενικού σινεμά του Αγγελόπουλου.

Μετά τις περσινές παραστάσεις στο θέατρο Ολύμπια, η παραγωγή ταξίδεψε με αξιοσημείωτη επιτυχία σε Σύρο, Λευκάδα και Θεσσαλονίκη και στις 8 Ιανουαρίου 2014, το Μπαλέτο της ΕΛΣ παρουσίασε αποσπάσματα από το Ταξίδι στην αιωνιότητα, στην Επίσημη Έναρξη της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


«Η μουσική της Ελένης Καραΐνδρου είναι ένα ταξίδι από μόνη της. Η λέξη «ταξίδι» είναι επίσης πολύ κοντά σε περιεχόμενο σ’ αυτό που προσπαθεί να είναι αυτή η παράσταση: ένα σύντομο ταξίδι. Η πρόθεσή μου δεν είναι να αφηγηθώ μια ιστορία για τις ταινίες. Οι ταινίες είναι από μόνες τους ένας κόσμος. Θέλησα να αφεθώ, να εμπνευστώ από την ίδια τη μουσική και από τις ταινίες και να δημιουργήσω κάτι που μεταδίδει αυτά τα οποία ένιωσα κι εγώ βλέποντάς τες, όλα αυτά που βρίσκω υπέροχα αλλά τόσο έντονα, που αμέσως νιώθω ότι πρέπει να πάρω μια απόσταση: τα έντονα συναισθήματα, το πάθος, την απελπισία, τη θλίψη. Ήταν αναπόφευκτο αυτό το έργο να αναπτύσσεται στη σκιά του γίγαντα κινηματογραφιστή και η αλήθεια είναι ότι ένιωσα στην αρχή μια πίεση. Αλλά συμφωνήσαμε και οι τρεις, η Ελένη, η Κατερίνα κι εγώ, ότι πρέπει να απελευθερωθούμε από τις ταινίες και να ερμηνεύσουμε τη μουσική στο νέο έργο» - Σημείωμα Ρενάτο Τζανέλλα.


«Η πρώτη μου συνεργασία με το Θόδωρο Αγγελόπουλο ήταν το Ταξίδι στα Κύθηρα, το ταξίδι στο ανέφικτο. Στην Αιωνιότητα και μια μέρα, την έκτη από τις οκτώ συνεργασίες μας, ο Θόδωρος κατακτούσε το Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και παρέδιδε μια ταινία, ποιητικό στοχασμό, πάνω στην ανθρώπινη ύπαρξη και τα όριά της, αφήνοντας παρακαταθήκη το μεγάλο ερώτημα, τι είναι το αύριο, πόσο διαρκεί το αύριο...Μια αιωνιότητα και μια μέρα. Όταν συναντήθηκα με το Ρενάτο Τζανέλλα, μετά από πρόσκληση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, μέσα μου γεννήθηκε η βεβαιότητα ότι η μουσική που έγραψα, εμπνεόμενη από το ποιητικό όραμα του Αγγελόπουλου, στα χέρια του χαρισματικού χορογράφου θα έπαιρνε άλλες διαστάσεις και θα ζωντάνευε μέσα από τη γλώσσα του σώματος. Δουλέψαμε μαζί με το Ρενάτο για να χτίσουμε μαζί ένα ενιαίο έργο δραματουργικά, ένα μουσικό ταξίδι με πολλούς σταθμούς, με πολλές εικόνες, με ανατροπές, με εναλλαγή χρωμάτων. Η συνάντηση μου με το Ρενάτο, ο τρόπος που ακούει τη μουσική, η βαθειά του ευαισθησία, η γνώση και το ταλέντο του, πιστεύω θα φωτίσουν αθέατες πλευρές της μουσικής μου» - Σημείωμα Ελένης Καραΐνδρου


Ημερομηνίες παραστάσεων: 1, 2, 5, 7, 8, 9 Φεβρουαρίου 2014

Χορογραφία– Φωτισμοί: Ρενάτο Τζανέλλα
Μουσική: Ελένη Καραϊνδρου
Σκηνικά - Κοστούμια: Κατερίνα Αγγελοπούλου

Α΄ Χορευτές:
Ευρυδίκη Ισαακίδου - Μαρία Κουσουνή - Σταυρούλα Καμπουράκη
Στράτος Παπανούσης - Αλεξάντερ Νέσκωβ - Βαγγέλης Μπίκος - Ντανίλο Ζέκα

Την Ορχήστρα της ΕΛΣ διευθύνει ο Μίλτος Λογιάδης (1, 2, 5, 7 Φεβρουαρίου) και ο Αναστάσιος Συμεωνίδης (8, 9 Φεβρουαρίου )

 


info: Θέατρο Ολύμπια, Ακαδημίας 59-61, Αθήνα, (στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) | ώρα 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: €20, €25, €30, €40, €45, €50 /Παιδικό, φοιτητικό: €15. Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014 θα διατεθούν 150 θέσεις για ανέργους στην τιμή των €5. Για την αγορά αυτών των εισιτηρίων απαιτείται η επίδειξη κάρτας ανεργίας και δελτίου ταυτότητας. Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014, όλες οι κατηγορίες των εισιτηρίων διατίθενται με έκπτωση 15%. | Προπώληση στα ταμεία του θεάτρου: Τρίτη – Κυριακή 09.00–21.00 & Δευτέρα: 09.00-16.00. Τηλεφωνικές πωλήσεις 210 36 62 100 / Ομαδικά εισιτήρια: 210 37 11 342. Ηλεκτρονική προπώληση: www.nationalopera.gr


φωτο © Χάρης Ακριβιάδης

dancepress