"Κρυμμένη στους Ελαιώνες" - Ομάδα χορού Αμάλγαμα

web--4

Το έργο “Κρυμμένη στους Ελαιώνες” αποτελεί το 2ο σκέλος μιας τριλογίας, αποτελούμενης από τα: «Το στρώμα», «Κρυμμένη στους Ελαιώνες», «Στην τραμπάλα».

Και τα τρία έργα είναι εμπνευσμένα από την πολιτικο-κοινωνική πραγματικότητα της Ελλάδας. Τα δύο πρώτα αναφέρονται χρονολογικά στο μεγάλο διάστημα ανάμεσα στο 1ο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος μέχρι σήμερα, ενώ το τελευταίο μιλάει μόνο για το παρόν.

Η πορεία της γυναικείας χειραφέτησης στην Ελλάδα, από τη χρονική στιγμή που δημιουργήθηκε το πρώτο ανεξάρτητο Ελληνικό Κράτος ώς τις μέρες μας, αποτέλεσε αφετηρία και πλούσια πηγή έμπνευσης για το έργο “Κρυμμένη στους Ελαιώνες” που παρουσιάστηκε στο Ελληνικό Φεστιβάλ το 2012.

Μιά γυναίκα και ένα στρώμα ύπνου αποπειρώνται να εκφράσουν τη σχέση του ανθρώπου και δη του γυναικείου φύλου με τη χώρα όπου ζει, (είτε γεννήθηκε είτε όχι σε αυτή) παράγει, αλλά και καταστρέφει. Αναφορές σε κεντρικές φυσιογνωμίες που δρουν «ηρωικά» για την εποχή τους και ασκούν επιρροή στη δημόσια σφαίρα, καθώς και παράλληλες αναφορές στις σκληρές κοινωνικές συνθήκες της ζωής των γυναικών στην Ελλάδα από τον 19ο αιώνα και έπειτα, προσδίδουν την «ελληνικότητα» στις δράσεις του ατόμου-γυναίκα και στις σχέσεις που αναπτύσσει με το αντικείμενο-στρώμα. Η θέση της έμφυλης- γυναικείας ταυτότητας στην ελληνική κοινωνία, η αργή πορεία της χειραφέτησης της γυναίκας, τα ωφέλη και οι επιρροές του εξευρωπαϊσμού της ελληνικής κοινωνίας, ο ρόλος της γυναίκας σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των ιστορικών-πολιτικο-κοινωνικών γεγονότων και η «ασημαντότητά» του, αποτελούν τόπους εκκίνησης του χοροθεατρικού δρώμενου, το οποίο καταλήγει τη δημιουργική αφήγηση του στο "Σήμερα".

Με εργαλεία την κίνηση, το αντικείμενο, τον ήχο, το λόγο και το βίντεο, το  έργο της ομάδας Αμάλγαμα στοχεύει να φωτίσει τον οικείο τόπο και τις σκοτεινές πτυχές του ρόλου της γυναίκας ως προς το πολιτικο-ιστορικό γίγνεσθαι, προβάλλοντας μια διάθεση για αναζήτηση και προβληματισμό.

Συντελεστές

Σύλληψη-Χορογραφία-Σκηνοθεσία-Σκηνογραφία: Μαρία Γοργία
Ερμηνεία: Ράνια Γλυμίτσα
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Lost Bodies
 


info: 2, 3, 9 και 10 Απριλίου 2014 | Θέατρο Rabbithole, Γερμανικού 20, Κεραμεικός τηλ κρατήσεων: 210 5249903, 6944686991 | Εισιτήρια: 10€, φοιτητικό 5€ | ώρα: 21.30 

dancepress.gr