Ο Ισραέλ Γκαλβάν στη Στέγη

israelgalvan-5797bigjavierdelreal-web--2

Ισραέλ Γκαλβάν έκανε την πρώτη του εμφάνιση στο αθηναϊκό κοινό το 2008, ως προσκεκλημένος του Ελληνικού Φεστιβάλ, παρουσιάζοντας το έργο του Arena

Δεύτερη φορά στην Ελλάδα, ο διάσημος Ισπανός χορευτής και χορογράφος εμφανίζεται στη Στέγη με το έργο του Le Real. Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο το φλαμένκο καταφέρνει να "μιλήσει" για την εξολόθρευση των τσιγγάνων από τους Ναζί. Εδώ, ο Galván σαγηνεύει άλλοτε με τη στατική του εκφραστικότητα κι άλλοτε με μια ταχύτητα που σε κάνει ν’ ακούς τον αέρα να κόβεται στα δύο. Ο Ισραέλ Γκαλβάν καταφέρνει μέσα από το χορό του να ενώνει δεξιοτεχνικά διαφορετικές τεχνικές, να χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες προσαρμοσμένες στη δική του ιδιαίτερη αισθητική και να παίζει με τους φωτισμούς.

Κάποτε, ο Γάλλος φιλόσοφος Georges Didi-Huberman είπε στο διάσημο Ισπανό χορευτή: «Ισραέλ, το να χορεύεις την πραγματικότητα είναι σα να προσπαθείς να χορέψεις το αδύνατο». Κι αυτό ακριβώς αποπειράται να κάνει σε αυτή την παράσταση ο Ισραέλ Γκαλβάν. Επινοεί μια νέα χορογραφική γλώσσα φλαμένκο, ώστε να μπορεί να προσεγγίσει εκφραστικά το δύσκολο θέμα του διωγμού των Ρομά κατά τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 από τα φασιστικά καθεστώτα εκείνης της περιόδου.

Πώς να εκφράσει κανείς με το σώμα τα βασανιστήρια, τον πόνο, την περηφάνεια, το ελεύθερο πνεύμα; Ο Γκαλβάν το επιχειρεί και συνεργοί του σε αυτό το εγχείρημα είναι δύο εξαιρετικές χορεύτριες (Μπελέν Μάγια και Ισαμπέλ Μπαγιόν), έμπειροι μουσικοί, τραγουδιστές, μια μπάντα, ηθοποιοί και χορευτές.

Ο Γκαλβάν θέτει επί σκηνής τα ερωτήματα που γεννά η αντίφαση ανάμεσα στην έλξη που ασκούσαν στα φασιστικά κινήματα, η μουσική και ο χορός της φυλής του και στην απώθηση για την ίδια τη φυλή, που οδήγησε στο ολοκαύτωμά της. Χρησιμοποιεί ιστορικό υλικό που εκφράζει αυτή την αντίφαση, όπως για παράδειγμα την ταινία Tiefland (Κάτω Χώρες, 1943) της περίφημης Γερμανίδας κινηματογραφίστριας Leni Riefenstahl, που είναι βασισμένη στο θεατρικό έργο του Angel Guimerá, Terra baixa. Σε αυτήν, η ίδια εμφανίζεται ως χορεύτρια του φλαμένκο, ενώ χρησιμοποιεί ως κομπάρσους τσιγγάνους από κάποιο κοντινό στρατόπεδο συγκέντρωσης, οι οποίοι μετά το γύρισμα επέστρεψαν στο στρατόπεδο για να εξολοθρευτούν από τους Ναζί.

***
O πολυβραβευμένος, 41 ετών σήμερα, Ισραέλ Γκαλβάν μεγάλωσε χορεύοντας φλαμένκο με τον πατέρα του José Galván και τη μητέρα του Eugenia de los Reyes. Στα δεκαοκτώ του έγινε μέλος της Compañia Andaluza de Danza υπό τη διεύθυνση του Mario Maya. Μέσα στα δέκα χρόνια που ακολούθησαν, σάρωσε ό,τι βραβείο υπήρχε για το φλαμένκο. Το 1998 ίδρυσε τη δική του ομάδα και άρχισε να περιοδεύει με τις παραστάσεις που τον έκαναν διάσημο, χάρη στο ρίσκο που έπαιρνε ως χορευτής. Μέχρι το 2006 οι παραστάσεις του ήταν σόλο, αλλά κατόπιν άρχισε να χορογραφεί και άλλους χορευτές. Η χορογραφία του La Francesca για την αδελφή του Pastora Galván (2006) κέρδισε τα βραβεία Giraldillo για την καλύτερη μουσική και την πιο πρωτοποριακή παράσταση.

Μετά τις παραστάσεις Arena (2004) και La edad de oro (2005) του απονεμήθηκε το Εθνικό Βραβείο Χορού της Ισπανίας «για την ικανότητά του να παράγει νέες δημιουργίες στην τέχνη του φλαμένκο, χωρίς να ξεχνά τις πραγματικές ρίζες του που το έχουν διατηρήσει μέχρι σήμερα και το έχουν κάνει ένα παγκόσμια αναγνωρίσιμο είδος». Υπήρξε ο πρώτος Ισπανός που συνδέθηκε ως φιλοξενούμενος καλλιτέχνης με το Théâtre de la Ville στο Παρίσι. Το 2012 του απονεμήθηκε το Bessie Award για την παράσταση La edad de oro, καθώς και το Χρυσό Μετάλλιο Καλών Τεχνών του Υπουργικού Συμβουλίου της Ισπανίας.

***
Χορογραφία, Μουσική & Δραματουργική επιμέλεια: Israel Galván
Χορός: Israel Galván, Belén Maya και Isabel Bayón
Τραγουδιστές: Tomás de Perrate και David Lagos
Χορός, τραγούδι και “jaleos”: Caracafé, Bobote και Uchi
Μπάντα Εβραίων και Τσιγγάνων: Sistema Tango
Ηθοποιοί: Pablo Pujol και Pepe Barea


Την Παρασκευή 25 Απριλίου 2014 μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Israel Galván που θα συντονίσει η Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival

 


info: Στέγη Τεχνών και Γραμμάτων (κεντρική σκηνή), Λ Συγγρού 107-109, τηλ. 210900 58 00, Μετρό: στάση Συγγρού-Φιξ │Ώρα 20.30 | Εισιτήρια: 15€ - 18€ – 25€ - 36 €, Μειωμένο 10€ - 12€ - 15 € και Άνεργοι: 5 € - Πληροφορίες για ηλεκτρονική αγορά εισιτηρίων εδώ, τηλεφωνική πώληση στο 210 900 5 800. | Πάρκινγκ στη Στέγη: είσοδος από την οδό Λεοντίου, 5 € / 3 ώρες. Ωράριο λειτουργίας: Δε.–Κυρ. 08:00 – 01:00. Τηλ. πάρκινγκ: 2130.023.192 | www.sgt.gr 

 

dancepress.gr