"Ρωμαίος & Ιουλιέττα" από τα Μπαλέτα της Μόσχας

rwmaios-kai-ioylieta-apo-to-classical-russian-ballet-of-moscow-photo_7

Οι παραστάσεις από το Κλασικό Ρωσικό Μπαλέτο της Μόσχας (Classical Russian Ballet of Moscow) με το έργο ΡΩΜΑΙΟΣ & ΙΟΥΛΙΕΤΑ, που επρόκειτο να πραγματοποιηθούν στην Πάτρα στις 25/4, στη Θεσσαλονίκη στις 27/4, και στην Αθήνα στις 29/4 αναβάλλονται λόγω χαμηλής προπώλησης. Οι εν λόγω παραστάσεις θα επαναπρογραμματιστούν για τον Οκτώβριο του 2014.

Παρακαλούνται όσοι είχαν προαγοράσει εισιτήρια για τις εν λόγω παραστάσεις να τα εξαργυρώσουν από τα σημεία που τα είχαν προμηθευθεί σε κάθε πόλη από σήμερα 24 Απριλίου και μέχρι τις 23 Μαΐου.
 

 


Η ομάδα του Classical Russian Ballet of Moscow θα βρεθεί στην Ελλάδα για μια ακόμη φορά με το κλασικό έργο Ρωμαίος και Ιουλιέττα σε μουσική Sergei Prokofiev και χορογραφία Leonid Lavrovsky. Το 40μελές ρώσικο συγκρότημα θα περιοδεύσει στην Πάτρα, τη Θεσσαλονικη και την Αθήνα.

Το Ρωσικό Κλασικό Μπαλέτο της Μόσχας ιδρύθηκε μόλις το 2004 από τον Hasan Usmanov, τον σημερινό καλλιτεχνικό διευθυντή του. Στα 10 χρόνια λειτουργίας του έχει αναγνωρισθεί ως ένα από τα σημαντικότερα κλασικά μπαλέτα της Ρωσίας. Διαθέτει στο δυναμικό του πολλούς γνωστούς χορευτές, αλλά και νέους απόφοιτους της Bolshoi Ballet Academy, της Vaganova Academy και άλλων φημισμένων σχολών χορού της Ρωσίας. Το συγκρότημα έχει δώσει παραστάσεις με εξαιρετική επιτυχία και κριτικές στη Ρωσία, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Φινλανδία, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ν. Κορέα, το Μεξικό, τις ΗΠΑ. Το ρεπερτόριό του περιλαμβάνει τα γνωστότερα έργα του κλασικού μπαλέτου.

Ο Hasan Usmanov, καλλιτεχνικός διευθυντής και ιδρυτής του Classical Russian Ballet of Moscow είναι απόφοιτος της Bolshoi Ballet Academy (Moscow Academic Choreographic School) το 1991 και του Moscow Choreographical Institute με δίπλωμα σολίστ και παιδαγωγού, το 1995. Ξεκίνησε τη χορευτική του καριέρα στο Classical Ballet στη Μόσχα υπό την διεύθυνση της Natalia Kasatkina και του Vladimir Vasilyev και συνέχισε να χορεύει ως guest solist στο Imperial Ballet, στο Russian National Ballet Theatre και σε μεγάλα μπαλέτα της Αμερικής και της Ευρώπης ερμηνεύοντας πρωταγωνιστικούς ρόλους. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς. Ως ιδρυτής του Classical Russian Ballet of Moscow, στο οποίο υπήρξε και πρώτος χορευτής έχει ως βασικό του μέλημα να μεταδίδει τη φιλοσοφία του «Ρωσικού μπαλέτου».

Το έργο : Στην αρχική του μορφή το μπαλέτο βασίστηκε σε σύνοψη του γνωστού θεατρικού του Σαίξπηρ [1564-1616] από τους Αντριάν Πιοτρόφσκι και Σεργκέι Ραντλόφ. Ο Προκόφιεφ ολοκλήρωσε την παρτιτούρα το 1935 ως παραγγελία των μπαλέτων Κίροφ της Αγ. Πετρούπολης. Στην  πρώτη εκδοχή με αίσιο τέλος, το μπαλέτο δεν παρουσιάστηκε ποτέ, καθώς υπήρχε φόβος επιθέσεων από προσβλητικά άρθρα που απηχούσαν σκέψεις του Στάλιν στην εφημερίδα Πράβντα. Τέτοιες επιθέσεις ήσαν συνήθεις ενάντια σε μοντερνιστές καλλιτέχνες. Το μπαλέτο πρωτοπαρουσιάστηκε σε χορογραφία του διαπρεπούς Τσέχου χορευτή και χορογράφου Ιβάν Πσότα [1908-1952] στις 30 Δεκεμβρίου 1938, στο Μπρνο της Τσεχοσλοβακίας με τον ίδιο τον Πσότα και την Ζόρα Σεμπέροβα στους κεντρικούς ρόλους των αιώνιων εραστών. Ωστόσο, το μπαλέτο έγινε διάσημο στη χορογραφία του Λεονίντ Λαβρόφσκι που παρουσιάστηκε στις 11 Ιανουαρίου 1940 από τα Κίροφ με την Γκαλίνα Ουλάνοβα και τον Κονσταντίν Σεργκέγεφ στους κεντρικούς ρόλους. Αυτή είναι και η εκδοχή που αναβίωσε το Μπαλέτο Μπολσόι το 1946, κινηματογραφήθηκε το 1954 και μαγνητοσκοπήθηκε το 1976. Οι πιο διάσημες χορογραφίες στη Δύση παραμένουν αυτές του Τζον Κράνκο [1958] και του Κέννεθ Μακ Μίλλαν [1965] ο οποίος παρουσίασε το έργο ως ένα μεγαλοπρεπές σαιξπηρικό δράμα. Αλλά και άλλοι σημαντικοί χορογράφοι έχουν καταθέσει τη δική τους εκδοχή εστιάζοντας σε διαφορετικά σημεία ο καθένας. Ο Τζόν Νοϋμάγερ έδωσε έμφαση στη ψυχολογία των χαρακτήρων, ο Ανζελίν Πρελζοκάζ ανέδειξε την ταξική, κοινωνική διάσταση της ιστορίας και ο Ζαν Κριστόφ Μαγιό υπέγραψε μια κινηματογραφική εκδοχή. Αξίζει βεβαίως να σημειωθεί η παρουσίαση του έργου από τον Γ. Γκριγκορόβιτς, ο οποίος αφαιρώντας πολλές λεπτομέρειες στη δράση συγκέντρωσε το ενδιαφέρον στο συναίσθημα των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων.

Ο συνθέτης : Ο ρώσος συνθέτης Σεργκέι Σεργκέγεβιτς Προκόφιεφ γεννήθηκε το 1891 στην Σοντσόβκα, σημερινό Κράσνε της Ουκρανίας. Το μουσικό του ταλέντο φανερώθηκε από την ηλικία των πέντε ετών και αναφέρεται ότι συνέθεσε την πρώτη του όπερα σε ηλικία εννιά ετών. Με τις πρώτες συνθέσεις του τάραξε έντονα τα νερά στο μουσικό κόσμο της Αγίας Πετρούπολης, όπου σπούδασε. Το 1913 ταξίδεψε σε Λονδίνο και Παρίσι. Για τα Ρώσικα Μπαλέτα του Σεργκέι Ντιάγκιλεφ συνέθεσε το πρώτο του μπαλέτο Άλα και Λόλλι (1914). Συνολικά θα συνθέσει οκτώ μπαλέτα, αλλά ο Ρωμαίος και Ιουλιέττα παραμένει το πιο δημοφιλές. Μαζί με τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς [1906-1975] υπήρξε ένας από τους πλέον εμβληματικούς συνθέτες της σοβιετικής εποχής. Έγραψε συμφωνική μουσική, έργα μουσικής δωματίου, όπερες, μπαλέτα αλλά και μουσική για τον κινηματογράφο (Αλέξανδρος Νιέφσκι [1938] και Ιβάν ο τρομερός του Σεργκέι Άιζενσταιν [1942], χάρη στην οποία έγινε ιδιαίτερα γνωστός. Πέθανε στη Μόσχα στις 5 Μαρτίου 1953, ημέρα αναγγελίας του θανάτου του Στάλιν.

 


info: ΠΑΤΡΑ, 25 Απριλίου 2014, Συνεδριακό & Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, ώρα: 21.00, εισιτήρια: 30€, 40€, προπώληση τηλ: 210 7234567 και καταστήματα Public, Music Station, Dur, Discover, Σπίτι του Πολίτη |  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27 Απριλίου 2014, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, ώρα: 20.30, εισιτήρια: 20€ εως 60€, προπώληση: Μέγαρο Μουσικής, Πλατεία Αριστοτέλους, Public  | ΑΘΗΝΑ, 29 Απριλίου 2014, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ώρα 20.30, εισιτήρια: 30€ εώς 65€. Προπώληση: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, εκδοτήριο Ομήρου 8, Σύνταγμα, στα καταστήματα Public και ηλεκτρονικά:  www.megaron.gr | Ηλεκτρονική πώληση εισιτηρίων και για τις τρείς πόλεις: www.ticketservices.gr


 

dancepress.gr