"Still life" - Δημήτρης Παπαϊωάννου

still-life_dimitris-papaioannou_10_photo-by-miltos-athanasiou_web-dp

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου φιλοξενείται για πρώτη φορά στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών με τη νέα πολυαναμενόμενη δουλειά του που φέρει τον τίτλο Still Life.

Πρόκειται για ένα έργο που απογυμνώνει τα συνθετικά του υλικά. Κάτω από έναν μεγάλο ουρανό, σε μια σκηνική ερημιά, ο άνθρωπος-εργάτης αναμετριέται με τη βαρύτητα των βασικών υλικών στην προσπάθειά του να ενωθεί με την ελαφρότητα του σύμπαντος που τον περιέχει. Τα σώματα ισορροπούν και διασπώνται, δημιουργώντας οπτικές απάτες με στόχο να φωτίσουν σταδιακά τη σισύφεια αναζήτηση του ανθρώπου για νόημα. Εφτά ερμηνευτές, ανάμεσά τους και ίδιος ο σκηνοθέτης, πραγματώνουν το σκηνικό σύμπαν του Still Life.


Εικαστική σύλληψη, σκηνοθεσία, κοστούμια, φωτισμοί: Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ερμηνευτές: Αριστείδης Σερβετάλης, Δρόσος Σκώτης, Μιχάλης Θεοφάνους, Αργύρης Πανταζάρας, Καλλιόπη Σίμου, Παυλίνα Ανδριοπούλου και Δημήτρης Παπαϊωάννου
Ηχητική σύνθεση: Γιώργος Πούλιος
Το σκηνικό σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τους Δημήτρη Θεοδωρόπουλο και Σοφία Ντώνα
Γλυπτική, ζωγραφική: Νεκτάριος Διονυσάτος
Τα κοστούμια σχεδιάστηκαν σε συνεργασία με τη Βασιλεία Ροζάνα
Τα κατά παραγγελία αντρικά κοστούμια των ερμηνευτών αποτελούν χορηγία του οίκου χειροποίητων ενδυμάτων Giannetos.

Παραγωγή Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

 

Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, γεννημένος στην Αθήνα το 1964, μαθητής του Γιάννη Τσαρούχη στη ζωγραφική, ασχολήθηκε από την ηλικία των 19 χρόνων με τα κόμιξ και με το σύγχρονο χορό στην ολότητά του (ερμηνευτής, σκηνοθέτης, σχεδιαστής κοστουμιών, σκηνικών και φωτισμών). Είναι συνιδρυτικό μέλος της ανατρεπτικής «Ομάδας Εδάφους» και δημιουργός και των 17 έργων της. Η «Ομάδα Εδάφους» (1986-2002) έγραψε τη δική της ιστορία στο τοπίο της σύγχρονης ελληνικής τέχνης, αποσπώντας διακρίσεις, προσκλήσεις σε διεθνή φεστιβάλ, και πραγματοποιώντας μεγάλες σειρές παραστάσεων στις Αθηναϊκές σκηνές, χτίζοντας το δικό της αφοσιωμένο κοινό.

Το 2004, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου έγινε ευρύτερα γνωστός ως ο δημιουργός των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004. Επιστρέφοντας μεταολυμπιακά στην προσωπική του μυθολογία, δημιούργησε το 2 (2006) και αναβίωσε τη Μήδεια (2008). Το 2009 σηματοδοτεί την εκκίνηση μιας ερευνητικής πορείας προς τη μεγαλύτερη δυνατή απλότητα και τον επαναπροσδιορισμό των πρωταρχικών σκηνικών υλικών. Έτσι δημιουργείται το Πουθενά (2009), το Μέσα (2011), και η Πρώτη Ύλη (2012), ένα έργο κατασκευασμένο με ελάχιστα μέσα το οποίο άνοιξε ξανά την πόρτα στο διεθνές κοινό. Από αυτό το εργαστήρι προκύπτει και η νέα πρόταση του Still Life.


Την Πέμπτη 29 Μαϊου 2014 μετά την παράσταση θα ακολουθήσει συζήτηση με το Δημήτρη Παπαϊωάννου. Συντονισμός: Χριστιάνα Γαλανοπούλου, ιστορικός τέχνης, καλλιτεχνική διευθύντρια του MIRfestival
 


info: Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών (Κεντρική Σκηνή), Λ. Συγγρού 107-109, Αθήνα  | Ώρα έναρξης: 20:30|  Εισιτήρια: 15€, 18€, 25€, 36€. Μειωμένο: 10€, 12€, 15€. Άνεργοι: 5 €. Ηλεκτρονική πώληση www.sgt.gr | Πληροφορίες παραστάσεων και τηλεφωνική πώληση εισιτηρίων: Tηλ.: 210 900 5 800 (Δε-Κυρ: 9:00-21:00) | Ημέρες παραστάσεων Τετάρτη έως και Κυριακή. Την Κυριακή 25 Μαΐου 2014 δεν θα πραγματοποιηθεί παράσταση λόγω εκλογών.


φωτο © Μίλτος Αθανασίου

dancepress.gr